reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pęcherzyk brak zarodka

Dwóch lekarzy autorki tez, może już zostawcie ten temat i skupcie się na analizowaniu swojego usg :)
Już mam nauczkę i w życiu na tym forum nie będę próbowała się dzielić swoimi obserwacjami, każda ma swojego lekarza a tego typu reakcje raczej średnio świadczą o rozmówcy.

Byłam u takiego lekarza, który przy becie 250 widział pęcherzyk ciążowy odpowiadający 8 tc🙋‍♀️
Sam fakt wpisania przed nazwiskiem "lekarz" jeszcze nie wyklucza bycia niedouczonym

reklama
Byłam u takiego lekarza, który przy becie 250 widział pęcherzyk ciążowy odpowiadający 8 tc🙋‍♀️
Sam fakt wpisania przed nazwiskiem "lekarz" jeszcze nie wyklucza bycia niedouczonym
Byłam u lekarza który kazał skrobać żywa ciąże, różnie bywa, ja tam widzę zarys czegoś co odpowiada rozwijającej się ciąży i chciałam autorce ułatwić zgodnie ze swoją wiedza i sumieniem czas oczekiwania.
W mojej opinii reakcje są zwyczajnie agresywne i średnio sprawiedliwe, dlatego po prostu więcej nie będę się w takich tematach wypowiadać bo nie warto :)

oto mój przykład pewnego razu. Przyszłam na usg (jakoś zaraz przed miesiączką), a tam taki widok jak na załączonych obrazkach. Lekarz mnie pyta, czy mogę być w ciąży, mówię, że nie bo rano robiłam test i negatywny. Pokazuje mi usg i mówi, że widać jakby pęcherzyk, ale ten negatyw mu nie pasuje. Zlecił betę, ta negatywna i jaki z tego morał? To był zwyczajny mały krwiaczek. Nie zawsze to co na coś wygląda tym jest w rzeczywistości 😉

Załączniki

• IMG_5587.jpeg
    IMG_5587.jpeg
    225,6 KB · Wyświetleń: 60
  • IMG_5588.jpeg
    IMG_5588.jpeg
    227,5 KB · Wyświetleń: 59
na pewno taki, który twierdzi ze poniżej jakiegoś poziomu hormonu we krwi na pewno nic się nie zobaczy a każdy kto twierdzi inaczej powinien podrzeć swoje PWZ. Są pewne wartości ramowe przy których człowiek się czegoś spodziewa i one są umowne/uśrednione
A lekarzowi u którego prowadzimy ciążę warto jednak ufać, ale to już taka moja prywatna opinia, może jeszcze na jakieś wykłady powinnam się cofnąć
Gdybym ufała pierwszemu lekarzowi, do jakiego poszłam w tej ciąży, to prawdopodobnie urodziłabym koło 20tc. O ile nie poroniłabym wcześniej, bo mialam niedomogę lutealną, którą zignorował.

Gdybym za to nie zaufała lekarzom prowadzącym moją pierwszą ciążę to jest całkiem możliwe, że mialabym żywą córkę. A tam 3 lekarzy wprowadzało mnie w błąd. Ilość lekarzy mówiących to samo to nie wyznacznik.

Byłam u lekarza który kazał skrobać żywa ciąże, różnie bywa, ja tam widzę zarys czegoś co odpowiada rozwijającej się ciąży i chciałam autorce ułatwić zgodnie ze swoją wiedza i sumieniem czas oczekiwania.
W mojej opinii reakcje są zwyczajnie agresywne i średnio sprawiedliwe, dlatego po prostu więcej nie będę się w takich tematach wypowiadać :)
Ale kim Ty jesteś żeby wmawiać autorce ze widzisz zarodek ?! Kiedy dwóch lekarzy go nie widzi ? Kończyłas jakąś specjalizacje ? Jesteś ginekologiem - położnikiem ?
Możesz mieć swoje "obserwacje" ale na litość boską nie z każda trzeba się aż tak upubliczniać …. Tym bardziej że wszystko to co piszesz jest mało wiarygodne … wręcz nierealne …

Gdybym ufała pierwszemu lekarzowi, do jakiego poszłam w tej ciąży, to prawdopodobnie urodziłabym koło 20tc. O ile nie poroniłabym wcześniej, bo mialam niedomogę lutealną, którą zignorował.

Gdybym za to nie zaufała lekarzom prowadzącym moją pierwszą ciążę to jest całkiem możliwe, że mialabym żywą córkę. A tam 3 lekarzy wprowadzało mnie w błąd. Ilość lekarzy mówiących to samo to nie wyznacznik.
Mnie podtrzymywano na sile ciąże która mogła się zakończyć o wiele wcześniej i bez łyżeczkowania bo lekarza nie zaniepokoił rosnący pusty pecherzyk.
Nie zmienia to faktu ze w zgodzie z pewnymi zakresami ciąża autorki nie wyglada na nic niepokojącego i trochę się różni niż pokazany krwiaczek, ale nie chce już dyskutować i dawać od siebie jakieś wytłumaczenia bo poziom tej rozmowy jest dla mnie - jako dla osoby - uwlaczajacy i zwyczajnie przykry. Nie polega na wyrażeniu swojego odmiennego zdania, a agresywnych, rażących tekstach „za kogo ty się masz?” (Mnie bardziej zastanawia, za kogo mają się osoby pisząc tak do kogokolwiek tylko dlatego, ze nie pokrywa im się pewien zakres informacji - w dodatku nieszkodliwych, bo napisałam cytując: „mini mini ślad”, a nie autorko jesteś w ciąży nie idź do lekarza następne 9 miesiecy ja Cię będę prowadzić). Dla mnie wątek jest skończony właśnie z racji tonu dyskusji, i pomyśleć, że w takiej atmosferze ktoś wychowuje swoje dzieci.

Ostatnia edycja:
Mój wpis na tym forum, nie miał na celu wywołania konfliktu wśród kobiet, które pewnie są w ciąży i nie powinny się stresować.
Widziałam w internecie różne zdjęcia usg, byłam ciekawa, czy u której z was na tym etapie był widoczny pęcherzyk i czy to normalne, że nie widać zarodka jeszcze.
Wychodzę z założenia, żeby trzymać się tego co mówi lekarz. Oczywiście, że oni też się mylą, dlatego byłam u innego to skonsultować.
Moje pytanie tutaj wzięło się chyba z przewrażliwienia. Człowiek czyta różne fora, i się nakręca. 🤦‍♀️
Medycyna jak i psychologia, która jest mi bardzo bliska, to nie są zero jedynkowe dziedziny i wszystko jest możliwe.
Każda wyraziła swoje zdanie i nie ma sensu dalej nawzajem się przekrzykiwać.
Dziękuję w ogóle za odzew pod moim postem ❤️
Bądźmy dla siebie sympatyczni ☺️

A to właśnie znalazłam w internecie:

Ocenia się, że na początku ciąży poziom beta hCG powinien wzrosnąć co najmniej o 66% w ciągu 48. godzin, 114% w ciągu 72. godzin i 175% w ciągu 96. godzin. Potem przyrost jest wolniejszy i po osiągnięciu poziomu 1000 mIU/ml ważniejsze jest monitorowaniu ciąży w badaniu ultrasonograficznym.

Embriolog nOvum

Jeszcze raz dziękuje wam i spokojnego dnia! ❤️

reklama
Mój wpis na tym forum, nie miał na celu wywołania konfliktu wśród kobiet, które pewnie są w ciąży i nie powinny się stresować.
Widziałam w internecie różne zdjęcia usg, byłam ciekawa, czy u której z was na tym etapie był widoczny pęcherzyk i czy to normalne, że nie widać zarodka jeszcze.
Wychodzę z założenia, żeby trzymać się tego co mówi lekarz. Oczywiście, że oni też się mylą, dlatego byłam u innego to skonsultować.
Moje pytanie tutaj wzięło się chyba z przewrażliwienia. Człowiek czyta różne fora, i się nakręca. 🤦‍♀️
Medycyna jak i psychologia, która jest mi bardzo bliska, to nie są zero jedynkowe dziedziny i wszystko jest możliwe.
Każda wyraziła swoje zdanie i nie ma sensu dalej nawzajem się przekrzykiwać.
Dziękuję w ogóle za odzew pod moim postem ❤️
Bądźmy dla siebie sympatyczni ☺️

A to właśnie znalazłam w internecie:

Ocenia się, że na początku ciąży poziom beta hCG powinien wzrosnąć co najmniej o 66% w ciągu 48. godzin, 114% w ciągu 72. godzin i 175% w ciągu 96. godzin. Potem przyrost jest wolniejszy i po osiągnięciu poziomu 1000 mIU/ml ważniejsze jest monitorowaniu ciąży w badaniu ultrasonograficznym.

Embriolog nOvum

Jeszcze raz dziękuje wam i spokojnego dnia! ❤️

Zupełnie nic niepokojącego nie ma na tym etapie w Twojej ciąży.
Moze być zupełnie nic nie widać przy takiej becie i to całkiem ok.
Na usg za jakiś tydzień (licząc od tego pierwszego usg) powinnaś już na spokojnie zobaczyć rosnącego bombelka.
Pozostaje oczekiwać w radości 🤍

Do góry