reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikówki gotują !! Czyli kulinaria i przepisy ;)

Sałatka śledziowa mojego M

Mój nie lubi ryb, ale jak usłyszał, że w ciąży mam ryby jeść, zaraz się wziął za przygotowanie mi takiej oto sałatki. Drugi raz mi ją zrobił na Dzień Kobiet. Byłam miło połechtana, a sałatka jest niczego sobie :)

składniki:
- 1 lub 2 opakowania filetów śledziowych typu matjas
- śmietana (tak ze 3 solidne łyżki, czy pół opakowania
- majonez - mniej więcej tyle, co śmietany, może być trochę mniej
- 3 jajka ugotowane na twardo
- szczypiorek
- cebula (opcjonalnie)

przygotowanie:
Filety śledziowe kroimy na takie paseczki około 1 cm grubości, wrzucamy do miski. Jeśli lubimy cebulę, to drobno ją siekamy i też dodajemy (mi źle działa na żołądek, więc zwłaszcza teraz unikam jedzenia surowej). Dodajemy majonez i śmietanę i wszystko mieszamy. Można dodać pieprz do smaku, soli nie potrzeba, bo śledź jest słony. Ugotowane jajka obieramy, oddzielamy żółtka od białek i rozdrabniamy (można nożem, albo taką specjalną kratką do krojenia jajek). Wygładzamy sałatkę w misce, żeby miała mniej więcej równy poziom i posypujemy na środku rozdrobnionym żółtkiem (takie jakby słoneczko na środku miski). Dookoła posypujemy rozdrobnionym białkiem. Siekamy drobno szczypiorek i posypujemy na wierzchu przy samej krawędzi miski, żeby powstał taki zielony krąg. Wygląda to apetycznie, smakuje jeszcze lepiej ;)
 
reklama
A jak robicie potrawke z kurczaka?

Napisane na SM-T585 w aplikacji Forum BabyBoom
Ja robie potrawke z kurczaka tulko jak gotuje rosół [emoji4] mieso wyciągam z rosołu ale troszkę wcześniej żeby nie bylo zbyt miękkie bo się rozleci. W garnuszku roztapiam ok pół kostki margaryny i dodaje mąkę (robię zasmażkę). Do zasmazki dolewam gorącego rosołku ilosc na oko żeby nie bylo zbyt rzadkie lub gęste. Miesko obieram mieszam z przyprawą do kurczaka, podsmażam i dodaje do sosu. Na koniec starta marchewka troche pietruszki i selera (także wszystko z rosołu) i doprawiam do smaku sola i pieprzem. Przepis wziął sie z czasów gdzie trzeba było liczyc każdy grosz i do tej pory go stosuje.

Napisane na EVA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom
 
Z czasow kiedy trzeba liczyc kazdy grosz i nie tylko. Jak mi zostaje troche rosolu a zawsze robie na domowym kurczaku wiec tym bardziej szkoda, to zagotowywuje i wlewam do sloika. Lezy nawet 2 miesiace w chlodzie i jest dobry choc by do pomidorowki czy barszczu czerwonego.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
 
A ja przeważnie z części mięsa z rosołu robię zimne nóżki :-) Ale zalewa jest rosołowo żelatynowa. Moja teściowa robi samą żelatynę z wodą i są niedobre...
Resztę podsmażam z cebulką, marchewką i pietruszką i wrzucam do tego ugotowany ryż, mieszam i mamy zawsze obiad na drugi dzień :-)
 
Jejku,a ja galaretek wieprzowych ani drobiowych nie umiem :( Tzn. nigdy nie robiłam,ale jeść bym mogła kilogramami. :no:
W poniedziałek będę robić pieczeń wieprzową, niby mam przepis od mamy,też pierwszy raz będę robić pieczeń (haha,wiem, wiem - 29 lat i dopiero teraz :-D:-D),ale jeśli macie jakieś sugestie,rady,przepisy na takie pieczenie (niekoniecznie tylko wieprzowe,ja lubię wszystkie :D), to chętnie poczytam. :blink:
Coś mnie w tej ciąży bierze na gotowanie,a normalnie ,to mój P. lubi to robić. :D
 
Mi sie nie oplaca dla 3 osob piec w piekarniku. Za to robie karkowke w sosie. Plastry karkowki obsmazam na odrobinie smalcu na mocnym ogniu zeby byly takie ,opalone, miejscami. Wyjmuje mieso i dodaje cebule chwile dusze. Zalewam wrzątkiem mieso z cebula. Dodaje lisc laurowy, ziele angielskie, sol pieprz i troszkę majeranku. Dusze na wolnym ogniu pod przykryciem az mieso bedzie miekie. Do malego radelka wsypuje troche maki na 3 porcje ok 2 lyzki i na wolnym ogniu ja przypalam. Tak tylko zeby wyschla i zaczela sie robic troszke brazowa ( jak kawa z mlekiem bardzo jasna). Jak troszenke przestygnie wlewam sos z miesa i szybko mieszam. Potem caly gesty sos trafia spowrotem do miesa na 5-10 min. I gotowe. Dzis robilam na obiad nic nie zostalo wiec nie mam co pokazac :(

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
 
Jejku,a ja galaretek wieprzowych ani drobiowych nie umiem :( Tzn. nigdy nie robiłam,ale jeść bym mogła kilogramami. :no:
W poniedziałek będę robić pieczeń wieprzową, niby mam przepis od mamy,też pierwszy raz będę robić pieczeń (haha,wiem, wiem - 29 lat i dopiero teraz :-D:-D),ale jeśli macie jakieś sugestie,rady,przepisy na takie pieczenie (niekoniecznie tylko wieprzowe,ja lubię wszystkie :D), to chętnie poczytam. :blink:
Coś mnie w tej ciąży bierze na gotowanie,a normalnie ,to mój P. lubi to robić. :D

Spróbuj, to naprawdę nic skomplikowanego :-) Ja zawsze dodaję troszkę mniej tej zelatyny niż każą w przepisie na opakowaniu. I tak jak mówiłam, rozrabiam ją zawsze w rosole, nie w wodzie. A jeśli zrobisz w wodzie, to dodaj trochę wegety. Dodatki wg uznania. Ja na dno kładę plasterek ugotowanego jajka, kilka kostek marchewki z rosołu, czasem groszek jak mam otwarty, na to porwana na kawałki mięsko, zalewam rosołem, na górę trochę posiekanej natki lub koperku :-)
Ja lubię takie kolorowe, ale wszystkie dodatki wg uznania :-)

WAŻNE--- nie gotuj zelatyny. Rozpuść ją w dobrze ciepłym, ale nie wrzącym rosole :-)
 
Zapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami i kurczakiem.

*podwójny filet z kurczaka
*makaron rurki
*150g słonecznika łuskanego
*słoik pomidorów suszonych w oleju z ziołami
*2 kulki mozarelli
*zioła prowansalskie
*przyprawa do gyrosa

Kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy w przyprawie gyros. Makaron gotujemy. Pomidory i ser mozarella kroimy w drobną kosteczkę. Słonecznik chwilę prażymy na suchej patelni. Na brytfanke wrzucamy odcedzony makaron i pozostałe składniki. Posypujemy ziołami, mieszamy i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.

Dla dwóch osób wystarczy zrobić z połowy składników.

7470yx8dgcqmre1z.png

dqpranli5ka2p20x.png

dqpr3e5eeyd3tlax.png
 
Wczoraj na fali burgerów z Masterchefa, zrobiliśmy sobie jeszcze tortille (kurczak, sałata, serek tarty, papryka, pomidor, keczup/majonez) [emoji2]
20170315_220216.jpg


[emoji214] Kinga - 4.04.2015 [emoji173]
[emoji272] Fasolka - 10/11 tyg 0 dni
 

Załączniki

  • 20170315_220216.jpg
    20170315_220216.jpg
    39,5 KB · Wyświetleń: 709
reklama
Sałatka z zupek chińskich , dzisiaj robiona [emoji4]

* 2 zupki chińskie vifon łagodne lub ostre
* pół kapusty pekińskiej
* 3 ogórki kiszone
* papryka czerowana duża
* szynka konserwowa 400g
* kukurydza
* majonez

Zupki gnieciemy , dodajemy przyprawy z nich i zalewamy wodą - by makaron był wodą przykryty.
Szynke , papryke , ogorki kroimy w kostkę.
Kapuste kroimy według uznania.
Wszystko wsypujemy do zimnego makaronu + kukurydze mieszamy .
Dodajemy majonez ja daje zawsze kielcki - mieszamy i gotowe [emoji4]

1489922438-aaaaaa.jpeg
1489922442-aaaaaa.jpeg


[emoji170][emoji172][emoji169][emoji171][emoji170][emoji172][emoji169][emoji171][emoji170]
Lenusia 24.09.2014 [emoji254]
Króliczek 2.10.2017 - 11t5d [emoji235]
 
Do góry