Sałatka śledziowa mojego M
Mój nie lubi ryb, ale jak usłyszał, że w ciąży mam ryby jeść, zaraz się wziął za przygotowanie mi takiej oto sałatki. Drugi raz mi ją zrobił na Dzień Kobiet. Byłam miło połechtana, a sałatka jest niczego sobie
składniki:
- 1 lub 2 opakowania filetów śledziowych typu matjas
- śmietana (tak ze 3 solidne łyżki, czy pół opakowania
- majonez - mniej więcej tyle, co śmietany, może być trochę mniej
- 3 jajka ugotowane na twardo
- szczypiorek
- cebula (opcjonalnie)
przygotowanie:
Filety śledziowe kroimy na takie paseczki około 1 cm grubości, wrzucamy do miski. Jeśli lubimy cebulę, to drobno ją siekamy i też dodajemy (mi źle działa na żołądek, więc zwłaszcza teraz unikam jedzenia surowej). Dodajemy majonez i śmietanę i wszystko mieszamy. Można dodać pieprz do smaku, soli nie potrzeba, bo śledź jest słony. Ugotowane jajka obieramy, oddzielamy żółtka od białek i rozdrabniamy (można nożem, albo taką specjalną kratką do krojenia jajek). Wygładzamy sałatkę w misce, żeby miała mniej więcej równy poziom i posypujemy na środku rozdrobnionym żółtkiem (takie jakby słoneczko na środku miski). Dookoła posypujemy rozdrobnionym białkiem. Siekamy drobno szczypiorek i posypujemy na wierzchu przy samej krawędzi miski, żeby powstał taki zielony krąg. Wygląda to apetycznie, smakuje jeszcze lepiej
Mój nie lubi ryb, ale jak usłyszał, że w ciąży mam ryby jeść, zaraz się wziął za przygotowanie mi takiej oto sałatki. Drugi raz mi ją zrobił na Dzień Kobiet. Byłam miło połechtana, a sałatka jest niczego sobie
składniki:
- 1 lub 2 opakowania filetów śledziowych typu matjas
- śmietana (tak ze 3 solidne łyżki, czy pół opakowania
- majonez - mniej więcej tyle, co śmietany, może być trochę mniej
- 3 jajka ugotowane na twardo
- szczypiorek
- cebula (opcjonalnie)
przygotowanie:
Filety śledziowe kroimy na takie paseczki około 1 cm grubości, wrzucamy do miski. Jeśli lubimy cebulę, to drobno ją siekamy i też dodajemy (mi źle działa na żołądek, więc zwłaszcza teraz unikam jedzenia surowej). Dodajemy majonez i śmietanę i wszystko mieszamy. Można dodać pieprz do smaku, soli nie potrzeba, bo śledź jest słony. Ugotowane jajka obieramy, oddzielamy żółtka od białek i rozdrabniamy (można nożem, albo taką specjalną kratką do krojenia jajek). Wygładzamy sałatkę w misce, żeby miała mniej więcej równy poziom i posypujemy na środku rozdrobnionym żółtkiem (takie jakby słoneczko na środku miski). Dookoła posypujemy rozdrobnionym białkiem. Siekamy drobno szczypiorek i posypujemy na wierzchu przy samej krawędzi miski, żeby powstał taki zielony krąg. Wygląda to apetycznie, smakuje jeszcze lepiej