reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Październikówki gotują !! Czyli kulinaria i przepisy ;)

1488979813-aaaaaa.jpeg


Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
 
reklama
Pasta z tuńczyka i jajek

Składniki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 małe ogórki konserwowe lub kiszone
pęczek szczypioru lub mała cebula
2 jaja ugotowane na twardo
sól, pieprz
2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania
Rybę odsączyć z zalewy, rozdrobnić w misce, dodać posiekany szczypior lub cebule, posiekane drobno jaja i ogórki, doprawić, wymieszać z majonezem, gotowe.

p19u3e3kvkz8r37a.png
 
Pasta z tuńczyka i jajek

Składniki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 małe ogórki konserwowe lub kiszone
pęczek szczypioru lub mała cebula
2 jaja ugotowane na twardo
sól, pieprz
2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania
Rybę odsączyć z zalewy, rozdrobnić w misce, dodać posiekany szczypior lub cebule, posiekane drobno jaja i ogórki, doprawić, wymieszać z majonezem, gotowe.

p19u3e3kvkz8r37a.png

Dziękuję ci za ten przepis!!! Od dawna chodzi za mną coś podobnego,jeszcze dzisiaj zrobię.:D
 
Świeta nie długo wiec podam wam mój przepis na domowy schab lub karkówkę, tą wędline robi sie wyjątkowo łatwo i jest przede wszystkim zdrowa, bo bez chemii

ZALEWA PEKLOWA
3 l wody
300 g soli peklowej lub zwykłej
Szałwia, świże liście / opcjonalnie /
kilka gałązek rozmarynu
kilka gałązek tymianku
kilka liści laurowych
kilkanaście ziaren ziela angielskiego
pół główki czosnku
suszony tymianek
majeranek
papryka chili najlepiej w płatkach ale może być w proszku

Przygotowujemy najpierw mieszankę peklującą. Do wody wsypujemy sól peklową i dokładnie mieszamy. Sól peklową można już kupić we wszystkich większych Marketach. Sól peklowa skrusza mięso i nadaje mięsu różową barwę. Tylko wtedy kiedy jesteśmy pewni że mieso nie było wcześniej nabijane, ja daję zazwyczaj zwykłą sól,
Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy nasze mięso i wstawiamy do lodówki. Przyjmuje się 1 doba na 1 cm mięsa + jeden dzień. Czyli taki kawałek peklujemy 4-5 dni codziennie obracając żeby równo się zapeklowało.

Do większego garnka wlewamy wodę, nie solimy ponieważ mięso przeszło solą, dodajemy czosnek w łupinkach, najlepiej ząbki przekrojone na pół żeby oddały więcej aromatu, ziele angielskie, liście laurowe, rozmaryn, tymianek i szałwię i doprowadzamy do wrzenia, ale nie do zagotowania się wody.
Mięso jest zimne więc szybko odbierze temperaturę z wody. Zmniejszamy gas do minimum i zostawiamy tak aby tylko delikatnie pyrkało. Gotujemy taki kawałek ok. 1 godz. wyłączamy gaz, przykrywamy pokrywką i zostawiamy w tej wodzie do wystygnięcia na drugi dzień.

Na drugi dzień wyciągamy mięso z garka i wkładamy do lodówki żeby stężało.

Na deskę wysypujemy suszony tymianek, majeranek i ostrą paprykę / oczywiście można zastąpić słodką / i obtaczamy mięso tak aby zioła się do niego przykleiły. Kroimy w plastry i mamy swoją własną, smaczną wędlinę.
Przepis jest fenomenalnie prosty i wcale nie ma dużo pracy, Rosół po miesie ma fantastyczny smak i aromat dlatego jak wyciągnę mieso, przelewam go przez sitko i gotuje jeszcze raz wlewam, do słoików po dzemie i mam super podstawę do zup i sosów.
Wędlinę dzielę na mniejsze kawałki i mrożę, nie robi sie sucha ani łykowata, a i jeszcze jedno jak robię schab albo karkówkę to wiąże grubą nitką żeby była w miare zbita.
 
reklama
To ja też coś od siebie sałatka z kaszą bulgur z kurczakiem carry [emoji3]

Składniki :
* piers z kurczaka podwojna
* 3 woreczki kaszy bulgur
* 10 pomidorkow koktajlowych
* fasola czerwona
* kukurydza
* papryka zielona i żółta
* natka pietruszki
* przyprawa carry
* olej

Sposób przygotowania :

Kroimy kurczaka w kawałki , przyprawiamy carry - odstawiamy na 1 godzinke by przeszedł .
Kroimy paprykę zieloną i żółtą w paseczki - podsmazamy według uznania.
Kasze gotujemy według sposobu z opakowania.
Kurczaka smazymy na oleju na złocisty kolor .
Pomidorki kroimy na 4części , natke pietruszki drobno .
Wszystko razem mieszamy w misce - dodajemy kukurydzę i fasolę z puszki.
Można przeprawić do smaku.

Robiłam i pyszne - coś innego [emoji4]



1489093025-aaaaaa.jpeg


[emoji172][emoji170][emoji171][emoji169][emoji172][emoji170][emoji171][emoji169][emoji172]
Lenusia 24.09.2014 [emoji254]
[emoji701][emoji782][emoji702]2 październik 2017 [emoji271]
10t2d [emoji235]
 
Ostatnia edycja:
Do góry