reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikówki gotują !! Czyli kulinaria i przepisy ;)

1488979813-aaaaaa.jpeg


Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
 
reklama
Pasta z tuńczyka i jajek

Składniki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 małe ogórki konserwowe lub kiszone
pęczek szczypioru lub mała cebula
2 jaja ugotowane na twardo
sól, pieprz
2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania
Rybę odsączyć z zalewy, rozdrobnić w misce, dodać posiekany szczypior lub cebule, posiekane drobno jaja i ogórki, doprawić, wymieszać z majonezem, gotowe.

p19u3e3kvkz8r37a.png
 
Pasta z tuńczyka i jajek

Składniki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 małe ogórki konserwowe lub kiszone
pęczek szczypioru lub mała cebula
2 jaja ugotowane na twardo
sól, pieprz
2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania
Rybę odsączyć z zalewy, rozdrobnić w misce, dodać posiekany szczypior lub cebule, posiekane drobno jaja i ogórki, doprawić, wymieszać z majonezem, gotowe.

p19u3e3kvkz8r37a.png

Dziękuję ci za ten przepis!!! Od dawna chodzi za mną coś podobnego,jeszcze dzisiaj zrobię.:D
 
Świeta nie długo wiec podam wam mój przepis na domowy schab lub karkówkę, tą wędline robi sie wyjątkowo łatwo i jest przede wszystkim zdrowa, bo bez chemii

ZALEWA PEKLOWA
3 l wody
300 g soli peklowej lub zwykłej
Szałwia, świże liście / opcjonalnie /
kilka gałązek rozmarynu
kilka gałązek tymianku
kilka liści laurowych
kilkanaście ziaren ziela angielskiego
pół główki czosnku
suszony tymianek
majeranek
papryka chili najlepiej w płatkach ale może być w proszku

Przygotowujemy najpierw mieszankę peklującą. Do wody wsypujemy sól peklową i dokładnie mieszamy. Sól peklową można już kupić we wszystkich większych Marketach. Sól peklowa skrusza mięso i nadaje mięsu różową barwę. Tylko wtedy kiedy jesteśmy pewni że mieso nie było wcześniej nabijane, ja daję zazwyczaj zwykłą sól,
Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy nasze mięso i wstawiamy do lodówki. Przyjmuje się 1 doba na 1 cm mięsa + jeden dzień. Czyli taki kawałek peklujemy 4-5 dni codziennie obracając żeby równo się zapeklowało.

Do większego garnka wlewamy wodę, nie solimy ponieważ mięso przeszło solą, dodajemy czosnek w łupinkach, najlepiej ząbki przekrojone na pół żeby oddały więcej aromatu, ziele angielskie, liście laurowe, rozmaryn, tymianek i szałwię i doprowadzamy do wrzenia, ale nie do zagotowania się wody.
Mięso jest zimne więc szybko odbierze temperaturę z wody. Zmniejszamy gas do minimum i zostawiamy tak aby tylko delikatnie pyrkało. Gotujemy taki kawałek ok. 1 godz. wyłączamy gaz, przykrywamy pokrywką i zostawiamy w tej wodzie do wystygnięcia na drugi dzień.

Na drugi dzień wyciągamy mięso z garka i wkładamy do lodówki żeby stężało.

Na deskę wysypujemy suszony tymianek, majeranek i ostrą paprykę / oczywiście można zastąpić słodką / i obtaczamy mięso tak aby zioła się do niego przykleiły. Kroimy w plastry i mamy swoją własną, smaczną wędlinę.
Przepis jest fenomenalnie prosty i wcale nie ma dużo pracy, Rosół po miesie ma fantastyczny smak i aromat dlatego jak wyciągnę mieso, przelewam go przez sitko i gotuje jeszcze raz wlewam, do słoików po dzemie i mam super podstawę do zup i sosów.
Wędlinę dzielę na mniejsze kawałki i mrożę, nie robi sie sucha ani łykowata, a i jeszcze jedno jak robię schab albo karkówkę to wiąże grubą nitką żeby była w miare zbita.
 
reklama
To ja też coś od siebie sałatka z kaszą bulgur z kurczakiem carry [emoji3]

Składniki :
* piers z kurczaka podwojna
* 3 woreczki kaszy bulgur
* 10 pomidorkow koktajlowych
* fasola czerwona
* kukurydza
* papryka zielona i żółta
* natka pietruszki
* przyprawa carry
* olej

Sposób przygotowania :

Kroimy kurczaka w kawałki , przyprawiamy carry - odstawiamy na 1 godzinke by przeszedł .
Kroimy paprykę zieloną i żółtą w paseczki - podsmazamy według uznania.
Kasze gotujemy według sposobu z opakowania.
Kurczaka smazymy na oleju na złocisty kolor .
Pomidorki kroimy na 4części , natke pietruszki drobno .
Wszystko razem mieszamy w misce - dodajemy kukurydzę i fasolę z puszki.
Można przeprawić do smaku.

Robiłam i pyszne - coś innego [emoji4]



1489093025-aaaaaa.jpeg


[emoji172][emoji170][emoji171][emoji169][emoji172][emoji170][emoji171][emoji169][emoji172]
Lenusia 24.09.2014 [emoji254]
[emoji701][emoji782][emoji702]2 październik 2017 [emoji271]
10t2d [emoji235]
 
Ostatnia edycja:
Do góry