reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy na zakupach

to ja tak torchę z innej beczki: od wczoraj do 4.03 w carrefourze jest promocja na Pampersy baby active - 150 szt. (karton) za 81,99 zł :-)

ostatnimi czasu pokupowaliśmy sporo dla Feliksa, o czym gdzieś tu pisałam, a tym razem napiszę o tym, co kupiłam sobie - laktator elektryczny Mini Electric Medela... wczesniej jechałam na ręcznym Medeli, ale ściąganie pokarmu szło normalanie jak krew z nosa. Postanowiłam więc spróbować z elektrycznym, szczególnie, że teraz częściej będę wychodziła z domu i młodego zostawiała z meżem, a już niedługo wracam do pracy. W każdym bądź razie sprzęt wypróbowałam i szczerze polecam. To, co ręcznym ściągałam nawet cały dzień!!, elektrycznym ściągam w 30 min. Jedyną wadą tego laktatora jest to, że głośno chodzi, ale to się jakoś obejdzie:-)

reklama
elusl ja od początku używam elektrycznego medeli Swing i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie ociągać innym w sensie ręcznym...widziałam w szpitalu jak się dziewczyny męczyły. Tym raz dwa i odciągnięte.

Ostatnia edycja:
Kasia, Tobi jest bez isofixa, jeśli o to ci chodzi ale jest fajnie mocowany za pomocą pasów które jeszcze dodatkowo napinamy.
Elutka, my miałyśmy w szpitalu laktator medeli - był super. teraz mam ręczny TT ale strasznie słabo odciąga...

właśnie o to mi chodzi bo cena dla mnie do przyjęcia a jak oglądałam foteliki to się napaliłam na maxi cosi pearl też niby za 800 zł i super ale jak się później doczytałam to 800 zł sam fotelik i drugie tyle isofix:dry:

Ja też już myślę nad zmianą fotelika choć szczerze mówiąc nie zagłębiałam się za bardzo w temat...w tym co mamy mały ledwo się mieści w kombinezonie, pewnie w lecie by dłużej posłużył...

kochane a to nie za wcczesnie zeby fotelik zmieniac ?:/ Moja niby wazy dopiero 6 kilo - ale tak sie zastanawiam jak was slucham [zmieniac nie bede i tak]
nie powinna byc bardziej wiekowa granica>?

tak powinna być bardziej wiekowa niż wagowa dlatego tak jak pisałam będę się starać jak najbardziej to przeciągnąć ale jak mi się mała przestanie mieścić to nie będzie wyjścia (nosidło mam do 9kg a Laura waży 8300 ale nawet jak wagą przekroczy a będzie się jeszcze wciskać to się wstrzymam) a o foteliku zaczęłam myśleć już dawno bo chciałam żeby był porządny i dlatego zaczęłam zarówno o nich czytać jak i odkładać na niego kasę praktycznie jak się tylko Laura urodziła, wiadomo było że nosidełka nie służą długo a ten drugi fotelik już tak

elusl ja od początku używam elektrycznego medeli Swing i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie ociągać innym w sensie ręcznym...widziałam w szpitalu jak się dziewczyny męczyły. Tym raz dwa i odciągnięte.

Elutka, ja kupiłam ręczny, bo położna mi taki poleciła, bo z początku nawet "rzadniej niż sporadycznie" potrzebowałam odciągać pokarm. jednak teraz sytuacja się zmieniła i częściej muszę to robić; zresztą niedługo wracam do pracy i chcę, by w żłobku panie podawały synkowi moje mleko, więc odciągać je będę musiała na potęgę.
Jestem zachwycona tym elektrycznym! ręcznym musiałam się tyle namachać i to z różnym skutkiem.. a tu chwila moment i mam 100 ml :szok:szaleństwo normalnie:cool2:

co do fotelików, to my mamy Maxi Cosi Cabrio Fix, młody waży już 7,6 kg i mierzy 64,5 cm - faktycznie, jeszcze niedawno myślałam, że nie ma w nim za wiele miejsca, ale poczytałam co nieco i wyczytałam, że nawet jeżeli dziecku wystają z fotelika nóżki i dotykają siedzenia, a główka nie wystaje jeszcze z niego na tyle, żeby swobodnie się kołysała, a dziecko nie przekroczyło progu wagi wg wskazań producenta, to fotelik jest ciągle bezpieczny. Maxi Cosi odpowiada tak na to pytanie:

www.maxicosi.pl pisze:
Kiedy moje dziecko powinno zmienić swój pierwszy fotelik Maxi-Cosi dla niemowlęcia na kolejny model?
Odpowiedź

Sugerujemy, aby Twoje dziecko korzystało z pierwszego fotelika Grupy 0 lub 0+ (0-do ok.13 miesięcy), t.j. siedząc tyłem do kierunku jazdy, możliwie jak najdłużej, ponieważ jest to dla niego najbezpieczniejsza i zwykle najwygodniejsza pozycja. Zalecamy korzystanie z fotelika dla niemowlęcia tak długo, dopóki główka Twojego dziecka nie wychodzi poza górna krawędź fotelika. Długość nóg dziecka nie jest w tym przypadku decydującym czynnikiem. Zbyt wczesna przesiadka dziecka do modelu z kolejnej grupy, montowanego przodem do kierunku jazdy nie jest zalecana.

Piszecie, że wasze dzieci nie mają miejsca, bo kombinezoniki itd. wiem, że właśnie dziecko zapinene zimą pasami i ubrane jednocześnie w gruby kombinezon nie jest dostatecznie bezpieczne nawet w najbezpieczniejszym foteliku - stąd producenci oferują śpiworki i specjalne kombinezoniki (edit: takie ze specjalnymi wycięciami na pasy), dzięki którym dziecko ma wystarczająco miejsca, a zamocowne pasy są dużo bezpieczniejsze, jeśli mają bezpośredni kontakt z dzieckiem, a nie przez grube ubranie. nie wiem też, czy może brak miejsca nie jest spowodowany tym, że macie w fotelikach jeszcze włożoną wkłądkę niemowlęcą - my mamy ją nadal i będziemy mieli dopóty, dopóki młody stabilnie nie będzie trzymał głowki...:tak:

Ostatnia edycja:
reklama
my się przesiadamy do maxi cosi toby za miesiąc, góra dwa. mały jest bardzo długi i jego główka już zaczyna wystawać za fotelik, nie mówiąc już o nogach. toby ma możliwość półleżącej pozycji więc nie będzie sobie plecków nadwyrężać.
co do jeżdżenia tyłem... jak sobie wyobrażacie 13 miesięczne dziecko jeżdżące w tym nosidełku? dla mnie to nie wykonalne, no chyba, że dziecko założy nogi na głowę hehe ;) :-p i czy dziecku wygodnie gdy jego główka wystaje w połowie za fotelik? co do kombinezonów czy śpiworków to my mamy taki z miejscami na pasy... tylko że te miejsca nie są dobrze ulokowane, w ogóle to się nie sprawdza.

Do góry