kociamama.
Moderator
Ja raz stanelam w carrefourze w kasie z pierszenstwem (na informacji dla kogo jest ta kasa byl obrazek kobiety w ciazy i inwalidy na wozku) przede mna bylo kilka ok +/- 60letnich Pan, akurat wtedy czulam sie dobrze wiec nie zamierzalam nikogo prosic o przepuszczenie ale z ciekawosci zapytalam kasjerki na jakich zasadach dziala ta kasa, zebym wiedziala na przyszlosc(bo teoretycznie na obrazku nie bylo informacji o starszych ludziach tylko kobietach w ciazy i inwalidach)Mnie kasjerka w Biedronce powiedziała kiedyś, żebym nikogo nie pytała i nie przepychała się w kolejce, tylko po prostu wyszła na około za linię kas i stanęła z zakupami przy kasie, to mnie obsłużą w pierwszej kolejności. A babka w rejestracji w przychodni zawsze mi mówi, żebym nie siedziała w kolejce (co 2 tyg chodzę do diabetolgoa, który ma dużo pacjentów, zawsze jest kolejka), ale dopóki jeszcze jakoś się czuje, to głupio mi wyprzedzać tych starszych ludzi - ostatecznie nie wyglądają na takich, którzy przychodzą tam na ploteczki. Raz tylko na jakieś 6 wizyt tam jedna pacjentka powiedziała, że przecież w ciąży mam pierwszeństwo i żebym weszła pierwsza. Ale ta Pani była okolo 60-tki i o dwóch kulach :/
No to uslyszalam odpowiedz, ze wszystko zalezy od tego na jaka obsluge i ludzi w kolejce trafie bo ona by mnie np nie zaprosila przed starsze panie bo by jej sie od nich oberwalo..
I w sumie faktycznie tak jest, ze do kasy z pierwszenstwem ida Ci ktorym sie nalezy wiec pewnie byloby oburzenie gdybym z brzuchem chciala wbic sie przed nich. Ostatecznie stwierdzilam, ze w razie awaryjnej sytuacji chyba lepiej poprosic o przepuszczenie w zwyklej kolejce niz tej z pierszenstwem. Zastanawia mnie tylko to, ze w kasie z pierwszenstwem nie ma zadnej informacji o starszych ludziach tak jak np w komunikacji miejskiej gdzie dodatkowo jest obrazek staruszki z laska wiec dziwi mnie czemu kasjerka nie potraktowala priorytetowo tych dla ktorych ta kasa zostala stworzona