Dobrze że u Ciebie nic się nie stało jutro mam USG prywatnie, więc jestem spokojniejsza, bo jak przez 5 dni przybierze proporcjonalnie to nie ma się czym martwić, A NFZ powtórka dopiero pod koniec czerwca, ale bym nie dała rady tyle wytrzymać bez dodatkowego. Głowę trochę uspokojebyłam właśnie w szpitalu bo od soboty jak dzwignelam mojego synka to ciągnie mnie w podbrzuszu jak trochę pochodzę i chciałam Sprawdzić
Czy wszystko Ok bo naczytałam się historii z łożyskiem odklejającym i skracająca szyjka i według terminu @ z moimi długimi cyklami mam dzisiaj właśnie 21t1d i mała ważyła 425g ale napisane jest obok +/- 62g. Według usg prenatalnego 21t5d
Wiec generalnie gdyby przyjąć twoje usg to
Tez mogła
Mieć + 60g, a to już przecież dużo .
Z mała wszystko Ok, łożysko się nie odkleja, szyjka długa zamknieta(3.7cm). Macica jeden palec pod pępkiem.
Zaproponowali mi, ze mogę Zostać kilka
Dni w szpitalu i badania ale
Wyszłam do synka do domu.. ważne ze z Mała wszystko Ok bo to mnie martwiło
Dowiedziałam się ze zamiast nospy lepiej brać scopolan bo jest bezpiecZniejszy i bez problemu śmiało można 2 paracetamole brać jak coś boli
reklama
crainte
Fanka BB :)
Ale pamiętaj, że waga jest szacunkowa inróżnice w wadze mogą też wynikać ze sprzętu inręki lekarza.Dobrze że u Ciebie nic się nie stało jutro mam USG prywatnie, więc jestem spokojniejsza, bo jak przez 5 dni przybierze proporcjonalnie to nie ma się czym martwić, A NFZ powtórka dopiero pod koniec czerwca, ale bym nie dała rady tyle wytrzymać bez dodatkowego. Głowę trochę uspokoje
Anulka4247
byłam właśnie w szpitalu bo od soboty jak dzwignelam mojego synka to ciągnie mnie w podbrzuszu jak trochę pochodzę i chciałam Sprawdzić
Czy wszystko Ok bo naczytałam się historii z łożyskiem odklejającym i skracająca szyjka i według terminu @ z moimi długimi cyklami mam dzisiaj właśnie 21t1d i mała ważyła 425g ale napisane jest obok +/- 62g. Według usg prenatalnego 21t5d
Wiec generalnie gdyby przyjąć twoje usg to
Tez mogła
Mieć + 60g, a to już przecież dużo .
Z mała wszystko Ok, łożysko się nie odkleja, szyjka długa zamknieta(3.7cm). Macica jeden palec pod pępkiem.
Zaproponowali mi, ze mogę Zostać kilka
Dni w szpitalu i badania ale
Wyszłam do synka do domu.. ważne ze z Mała wszystko Ok bo to mnie martwiło
Dowiedziałam się ze zamiast nospy lepiej brać scopolan bo jest bezpiecZniejszy i bez problemu śmiało można 2 paracetamole brać jak coś boli
Anulka4247
Już po raz kolejny słyszę o szkodliwości no spy. Mój lekarz też ją zalecał jak cos boli czy ciągnie. A położna powiedziała, żeby w ogóle zapomnieć o nospie, bo ma wpływ na napięcie mięśniowe maluszka po urodzeniu i inne rzeczy np. Miesnie twarzoczaszki, żuchwy itd. Kilka razy brałam no spe, ale teraz zupełnie ją odstawiłam. Dzięki za info o scopolanie. Dobrze, że wszystko w porządku u Ciebie.
kaha216
Moderator
Kiedyś dużo o tym czytałam, bo w poprzedniej ciąży brałam nospe 3tyg non stop codziennie (tak mi zalecili w szpitalu). Wszystkie skutki uboczne jej zażywania, dotyczą właśnie długotrwałego użytkowania. Jak kilka razy wzięłaś doraźnie to nic się nie stanie. Chodzi o systematyczne zażywanie. Czytałam art naukowe na ten temat i mogą powodować słabsze napięcie mięśni u dziecka, ale też pojawiły się doniesienia, że może to powodować autyzm, ale mniej potwierdzone. Jak coś boli, ciągnie itd to co jakiś czas można łyknąć. Mnie się w tej ciąży zdarzyło 4x, bez strachuJuż po raz kolejny słyszę o szkodliwości no spy. Mój lekarz też ją zalecał jak cos boli czy ciągnie. A położna powiedziała, żeby w ogóle zapomnieć o nospie, bo ma wpływ na napięcie mięśniowe maluszka po urodzeniu i inne rzeczy np. Miesnie twarzoczaszki, żuchwy itd. Kilka razy brałam no spe, ale teraz zupełnie ją odstawiłam. Dzięki za info o scopolanie. Dobrze, że wszystko w porządku u Ciebie.
Wiem, wiem ale wystarczy że będzie trochę więcej i będę spokojniejsza. A i tak miałam iść prywatnie, bo wypisują wtedy więcej rzeczy niż na NFZ. Z pierwszym synem na NFZ wypisane pół strony, a prywatnie 2 stronyAle pamiętaj, że waga jest szacunkowa inróżnice w wadze mogą też wynikać ze sprzętu inręki lekarza.
crainte
Uspokoisz się na pewno Nawet, jak wyjdzie podobnie to już wiesz o co pytać lekarza i na spokojnie rozmawiaćWiem, wiem ale wystarczy że będzie trochę więcej i będę spokojniejsza. A i tak miałam iść prywatnie, bo wypisują wtedy więcej rzeczy niż na NFZ. Z pierwszym synem na NFZ wypisane pół strony, a prywatnie 2 strony
olala25
też właśnie słyszałam o tej nospie, że są wytyczne, żeby nie używać a koleżanka teraz jest na końcówce ciąży, u pani ordynator, ale raczej starej daty, no i wiem, że sporo łykała z jej polecenia. Ale ta sama pani doktor mówiła, że może pić czerwone wino na polepszenie morfologii a nie wydaje mi się, żeby to było zgodne z aktualną wiedzą.
Ja w pierwszej ciąży miałam trochę skurczy od 20 tygodnia, no i nospę przez kilkanaście tygodni 2x dziennie brałam, no i syn faktycznie był wiotki... Zaczął chodzić na 15 miesięcy, czyli dość późno, teraz ma 4 lata i do tej pory jest trochę wolniejszy ruchowo niż rówieśnicy.
W drugiej ciąży wzięłam nospę chyba 2 razy... Byłam u fizjoterapeutki uroginekologicznej i nauczyła mnie rozluźniać brzuch oddechem a i skurczy miałam mniej niż w pierwszej ciąży, bo mniej się stresowałam.
Ja w pierwszej ciąży miałam trochę skurczy od 20 tygodnia, no i nospę przez kilkanaście tygodni 2x dziennie brałam, no i syn faktycznie był wiotki... Zaczął chodzić na 15 miesięcy, czyli dość późno, teraz ma 4 lata i do tej pory jest trochę wolniejszy ruchowo niż rówieśnicy.
W drugiej ciąży wzięłam nospę chyba 2 razy... Byłam u fizjoterapeutki uroginekologicznej i nauczyła mnie rozluźniać brzuch oddechem a i skurczy miałam mniej niż w pierwszej ciąży, bo mniej się stresowałam.
powodzenia daj znać po wizycieDobrze że u Ciebie nic się nie stało jutro mam USG prywatnie, więc jestem spokojniejsza, bo jak przez 5 dni przybierze proporcjonalnie to nie ma się czym martwić, A NFZ powtórka dopiero pod koniec czerwca, ale bym nie dała rady tyle wytrzymać bez dodatkowego. Głowę trochę uspokoje
reklama
Anulka4247
Ja jestem właśnie po wizycie, dostałam skierowanie na krzywą oraz lekarz zapisał mi również szczepienie Boostrix (krztusiec, błonica, tężec) do wykonania między 28 a 32 tygodniem. Mój lekarz stwierdził, że to są nowe rekomendacje, dlatego nie wszyscy to zapisują, ale wedlug niego warto się zaszczepić. No i niestety nie jest refundowane.