reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2021

reklama
A ja kupiłam 3 pary spodni i dwie sukienki na vinted, mąż chciał jechać do jakiegoś ciążowego butiku, ale już taka jestem, że wolę zaoszczędzić na co innego.
Ale wiecie co mnie cieszy, że rodzimy pod koniec roku i nikt nie będzie dziwnie patrzył że popierdzielam z czarną gondolą 😁 bo zakochałam się w junama diamond😍
Ja też już sobie wypatrzyłam wózek z Venicci szary we wzór wojskowy 😂

Hej Wam, mam już wyniki badań krwi, w sumie wszystko git, tylko glukoza mnie zastanawia. Ok. pół roku temu, zanim zaczęliśmy się starać o dziecię :-) robiłam szereg badań i wówczas glukoza wyszła mi na poziomie 83, teraz wyszła na poziomie 90! Jestem w szoku, bo teraz w ciąży kompletnie odpycha mnie od słodyczy, a pół roku temu sobie ich nie odmawiałam :-) dość dziwna sprawa, bo stawiałabym na to, że poziom glukozy raczej spadnie, a tu taka niespodzianka.
Na glukoze nie wpływają tylko i wyłącznie słodycze. Możesz sobie popatrzeć na indeks glikemiczny. Ja np miałam wysoki cukier jak długi czas nic nie jadłam i ta przerwa była zwyczajnie za długa 😉
Nie wiem czy to nie za wcześnie do wykonania usg przez powłoki brzuszne nie robi się tego dopochwowo ??
Lekarze robią od 11/12 tygodnia. Mój na tym etapie robił dopochwowo i przez brzuch 😉

W pierwszej ciąży nie musiałam nic kupować, mieściłam się w swoje normalne ciuchy. Oczywiście jakoś w połowie ciąży kupiłam sobie większe, coby później po sklepach nie biegać, ale nie założyłam ich ani razu. Kurtki też nie kupowałam. Jak wychodziłam na dwór lub spacer, zakładałam grubszą bluzę męża, którą zapinałam o na to mój rozpięty płaszcz. Jedynie sznurek na brzuchu zawiazywalam 😉

A powiedzcie mi, jakie badania krwi robicie na początek? Chcę w środę rano skoczyć do labo i zrobić sobie taki pakiet ciążowy, żeby mieć już cokolwiek do pokazania ginowi :)

Widzę, że o wózkach mowa... ja Wam tylko podpowiem, żebyście zwróciły szczególną uwagę na foteliki dołączone do tych (niestety, przeważnie wątpliwej jakości) zestawów 3w1.
Jestem maniaczką RWFów i dobry fotelik jest dla mnie po stokroć ważniejszy niż wózek. Ale my dużo podróżujemy, bo rodzinka daleko ;)

Cześć Dziewczyny, ja mam 26 lat i to moja pierwsza ciąża. Teraz rozpoczęłam 9 tydzień (8+0). Ogólnie bardzo się stresuje, w 5 tygodniu jak się dowiedziałam poszłam do lekarza, żeby potwierdzić ciąże, było już widać pęcherzyk. Najbliższą wizytę mam 5 marca i mam nadzieje, że wszytsko będzie dobrze. Staram się nie panikować, ale czuje się fatalnie. Całymi dnia i mam mdłości, czasami wymioty, prawie nic nie jem. Inaczej wyobrażam sobie początek ciąży, chciałam się zdrowo odżywiać, ale na planach się niestety skończyło 🙈 jestem aktywna zawodowo i ciężko mi nawet myśleć o przejściu na l4, ale jak tak dalej pójdzie to będę wzmjszona. Czasami pobolewa mnie brzuch, przypomina to trochę bol menstruacyjny, ale na szczęście nie wystąpiło żadne krwawienie. Wszystkim mamom i maluszkom życzę dużo zdrówka ☺️

@anio0 ja nie robię żadnych badań na razie, czekam na jakie lekarz mi wypisze skierowanie. Może dziewczyny które były już na wizycie i mają wypisane skierowanie napiszą jakie badania tam mają.

reklama
@anio0 ja nie robię żadnych badań na razie, czekam na jakie lekarz mi wypisze skierowanie. Może dziewczyny które były już na wizycie i mają wypisane skierowanie napiszą jakie badania tam mają.
Ja i tak muszę zrobić pakiet tarczycowy, bo dawkę mam zwiększoną z okazji ciąży ;) no i tak piszecie o tej glukozie, że już badacie, a ja cukrzycę miałam w ciąży z Zo. I za każdym razem jak badam glukozę, to mam 98 z hakiem, a norma do 99. W ciąży miałam identycznie, ale krzywa mi wybiła wyniki przerażająco i dopiero na tej podstawie stwierdzili cukrzycę ciążową.

Te dwie rzeczy sobie na pewno machnę w środę i pomyślałam, że przy okazji mogę zrobić coś jeszcze. W końcu zanim pójdę na wizytę na NFZ... 19 marca.... i na kolejną... to wiecie, czas ucieka ;)

Do góry