reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2019

reklama
Opowiedz może po tym szczepieniu czy nie ma się jakiś dolegliwości? Też o tym myślę ale się boje że zamiast zrobić lepiej to zaszkodzę jeszcze...

Opowiedz może po tym szczepieniu czy nie ma się jakiś dolegliwości? Też o tym myślę ale się boje że zamiast zrobić lepiej to zaszkodzę jeszcze...

Polecam przeczytac:

Polecam przeczytac:

Tak w tym temacie... Niewiem po co to wprowadzili... 3 ciąże za mną i bez tego jest wszystko ok... A już w ogóle niewiem czy wyrażę zgodę na szczepienie dziecka na pneumokoki... Tez obowiązkowe a kiedyś nie było... Dla mnie debilizm, nie obrażając nikogo :)

Tak w tym temacie... Niewiem po co to wprowadzili... 3 ciąże za mną i bez tego jest wszystko ok... A już w ogóle niewiem czy wyrażę zgodę na szczepienie dziecka na pneumokoki... Tez obowiązkowe a kiedyś nie było... Dla mnie debilizm, nie obrażając nikogo :)

Kazdy robi dla siebie i dziecka co uwaza za sluszne. Z 1 strony nie wiadomo co robic, bo watpliwosci, a z 2 poleca i ginekolog i pediatra....

Ja się boję bo mi mąż o tym cały czas mówi że on chyba nie da rady być przy mnie ze on nie wytrzyma bla bla bla i mi się usralo [emoji23]
Haha on nie da rady - faceci są udani :D , przecież to Ty będziesz rozkładać nogi a on ma Cie tylko wspierać :D - widoczne dla nich to "aż" :D

reklama

Jeśli to do mnie to już pisze.
W UK jest to proponowane ciężarnym jakos tak od 16 tygodnia ciazy. Wszystko po to by dać matce czas na wytworzenie przeciwciał, które potem zostają przekazane dziecku.
U nas nie ma przymusowych szczepień, można nie wyrazić zgody.
Krztusiec jest ciężka choroba dla dorosłego, dziecko, wiadomo przeżywa wszystko inaczej. Plus rodzice szaleją ze strachu jak im 6 tygodniowy niemowlak kaszle aż się swieci. Przynajmniej ja bym szalała...
Powikłania żadne mnie ani Gabi nie spotkały. Nawet śladu na ręku nie miałam. Nie widzę ryzyka w zaszczepieniu.
Szczepie moja Gabi według tutejszego kalendarza szczepień i poza lekkim stanem podgorączkowym i zwiększonym spaniem i piciem przez okres jednego dnia nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych.
Zdaje sobie jednak sprawę, ze nie jestem lekarzem wiec jeśli ktoś ma wątpliwości to radzę się najpierw lekarza poradzić.
W przypadku zdrowego, urodzonego o czasie dziecka szczepienia według mnie nie są zagrożeniem. Ale rozumiem, ze można mieć inne podejście.

Do góry