reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2019

Ja się naczytałam o tym że kwas foliowy to ściema, bo się kiepsko wchłania. Pije chlorellę, bo w niej naturalnie występuje dużo kwasu foliowego. Ogólnie dla mnie suple dla kobiet w ciąży to przede wszystkim marketing... Jeszcze rozumiem D3 i DHA ale jakieś turbo zestawy dziesięciu witamin i minerałów gdzie jedne blokują wchłanianie drugich albo są w postaci słabo przyswajalnej to porażka. Ale lekarz zgarnia prowizje ;) w poprzednich ciążach właściwie nie brałam witamin. Lekarz mi zalecił m.in. magnez, ot tak po prostu. Więc sama poszłam sobie zbadać poziom i wyszedł w normie. Więc po co brać? Teraz faktycznie zima i gorzej z owocami, warzywami i słońcem. Więc biorę D3+K2, a poza tym chlorella i pokrzywa.
Też jestem tego zdania. Poza tym dobrze jest brać folian, a nie kwas foliowy. Ten pierwszy ma super wchłanianie. W poprzedniej ciąży też brałam tylko K2 i d3 oraz a. Wyniki miałam świetne.

reklama
Szarlotka masz takie dlugie cykle ? bo ja mialam ostatnia @ 21 styczen a termin mi wychodzi pod koniec pazdziernika a ty 5 styczen i tez 4 tydzien

https://pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/
tu jest fajny artykul na temat witamin dla ciezarnych :)
ja w poprzedniej ciazy bralam omega med optima forte i fajnie bo facet ocenil na 5/5 tylko drogi w pierony ale tez sa 2 inne preparaty wlasnie ktore maja tylko podstawowy sklad z DHA bez wypelniaczy i dodatkowych witamin i sa duzo tansze :)

Cześć dziewczyny.
Mam 32 lata i dwóch synów: 13 lat i 1,5 roku :) teraz ciąża trzecia, poród wyliczony na koniec października. Ostatnia miesiączka 5 stycznia.
Wizytę mam 1 marca, wtedy też przerwę wychowawczy. Nie mam żadnych objawów, nawet brzuch mnie nie boli. Gdyby nie dwa pozytywne testy i wysoka temperatura, nie wiedzialabym, że coś jest na rzeczy.
Gratulacje ;) to który to bylby tydzień?

Ja mam zestaw witamin dla ciezarnych i tam dodatkowo sa osobne te rybne dha.nie chce sama kombinowac co brac i ile bo nie mam lekarza jeszcze.teraz czytam co jesc...brokuly,migdaly,avokado- co mnie ucieszylo bo robie guacamole pozniej

Lada chwila powinnam miec wynik.
Chyba faktycznie to byla jakas "dzika" niteczka, bo przez tyle godzin juz by cos sie rozhulało, a tu kompletnie nic ;).

:)
Ja się naczytałam o tym że kwas foliowy to ściema, bo się kiepsko wchłania. Pije chlorellę, bo w niej naturalnie występuje dużo kwasu foliowego. Ogólnie dla mnie suple dla kobiet w ciąży to przede wszystkim marketing... Jeszcze rozumiem D3 i DHA ale jakieś turbo zestawy dziesięciu witamin i minerałów gdzie jedne blokują wchłanianie drugich albo są w postaci słabo przyswajalnej to porażka. Ale lekarz zgarnia prowizje ;) w poprzednich ciążach właściwie nie brałam witamin. Lekarz mi zalecił m.in. magnez, ot tak po prostu. Więc sama poszłam sobie zbadać poziom i wyszedł w normie. Więc po co brać? Teraz faktycznie zima i gorzej z owocami, warzywami i słońcem. Więc biorę D3+K2, a poza tym chlorella i pokrzywa.
Z tymi witaminami to się zgodzę, ale z magnezem sprawa jest niestety trudniejsza, bo we krwi jest tylko 1%, a reszta w tkankach, mięśniach więc badanie go we krwi nie jest zbyt miarodajne. Wiem coś o tym bo bardzo długo nie mogłam znaleźć przyczyny mojego złego samopoczucia, dopiero ginekolog w poprzedniej ciąży mi to podpowiedział i gdy zaczęłam przyjmować go w większych dawkach przez długi czas to wszystko przeszło. Niby takie proste, a ja ponad rok się z tym bujałam, żaden lekarz wcześniej na to nie wpadł, a właśnie w badaniach z krwi zawsze miałam go po środku normy.

reklama
Do góry