reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe Mamy 2010

KROMA super ze ci dzieci jedza:)) kondolencje z powodu utraty bliskiej osoby... ehhh.... mojego malza dziadek tez zdrowy byl dokad nie spadl ze schodow jak ze strychu zlazil..... powylazilo od razu 100 chorob naraz.... i tak 8 miesiecy byla jazda z nim bez trzymanki....

a moje dziecko przynioslo chyba ospe ze szkoly i jutro jesli zobacze ze to wysypka ospowa to lekarz...oglupieje bo jest upal u nas cudo pogoda a ja bede uziemiona w domu....

reklama
Hej

Duże te nasze październikowe dzieciaczki :-) mój starszy syn na 3 lata miał 96 cm i 15 kg (to praktycznie tak jak Filip na dwa latka ;-)

ja uszy Filipowi też sama czyszcze. On tego patyczka po kryjomu wziął i to były sekundy jak to zrobił. Ale na szczęście jest ok

ZDRÓWKA DLA WSZYSTKICH CHOROWITKÓW!!!

kroma moje kondolencje :-( Pięknego wieku dziadziuś dożył ale jednak i tak szkoda bo przez ten upadek zmarł a nie z choroby.

Dziulka mogę Cię zapytać czy wiesz może ile wynosi zasiłek rodzinny na dziecko we Fr?? I jakie trzeba spełnić warunki??

u nas pogoda taka sobie
Alan w szkole, Michał w pracy, Filip bajke ogląda a ja kawke sącze
co gotujecie na obiad?? Bo u mnie znów brak pomysłu :sorry:

SHE zasilek rodzinny tutaj??? to jest tak ze KAZDA rodzina do ukonczenia 3 lat dziecka dostaje po 180 eur co miesiac bez warunkow dochodow itp, a potem jak dziecko ma 6 lat to raz w roku kaa na wyprawke do szkoly - dosc duza kasa. a tak to zasilek sie dostaje jesli zatrudniasz nianie i to zalezy tez od dochodow twoich i chlopa i od kontraktu z niania, mi za nianie ychodzilo miesiecznie okolo 580 euro,a dzieki tym dwum zapomogom z wlasnej kieszeni wykosztoalam sie gora 100 euro nawet mniej nieraz.

Leane ma jednak ospe.... we wlosach full tego, troche na plecach, troche na czole, o dziwo na rekach i nogach nic. do pracy nie ide, na 15h30 do lekarza. i porypie mnei chyba bo u nas 28 stopni a ja bede kiblowac z mloda w domu.... i wez tu wytlumacz dziecku ze nie idzie do szkoly ani na rowerek i czemu...ona mnie zagryzie.....

no i mam tydzien wakacji.... kurna...... i to wszystko urodziny leane w piatek...zalamka.... piekne fotki beda- biedronkowate. najgorsze ze jest cudna pogoda 28 w cieniu i jak tu kazac siedziec leane w domu a nie na rowerek.... pociac sie to malo.... kupilam jej malowanke gruba - ciezarowki, auta, koparki - jezyk do pasa wywalila i rysuje.

jestesmy tez po bilansie 3 latka, 17,5 kilo i 106 cm. lekarka gadala z nia jak ze starym, mowila ze jest duza na swoj wiek i ze bardzo ladnie wyraznie mowi. n i oczywiscie ze jest bardzo ruchliwa :)

Hejka!
Od 1 października Franek idzie do przedszkola :-). Udało nam się,bo zwolniło się miejsce:tak:. Jeszcze tylko w poniedziałek muszę iść do lekarza po zaświadczenie. Na początku w przedszkolu będę z nim, na tzw. okresie oswajania. Najpierw będzie godzinkę, potem coraz dłużej, a ja będę z nim coraz krócej :tak:.Takie są tu zasady i każdy to przechodzi;-). Ogólnie będzie 7h w przedszkolu. Fajnie, bo mało dzieci tam jest ( max 18), coś jak prywatne przedszkole, ale ja płacę tylko 23 Euro na posiłki i 20 Euro na przybory toaletowe itp. Mam blisko, najpierw odprowadzam Kubę do szkoły, a kawałek dalej mam przedszkole. :-)
Co do wzrostu i wagi, to mój (specjalnie go mierzyłam) ma 93 cm i waży około 13 kg. Jest drobniutki:tak:. Ubrania jeszcze nosi na 2 lata bo są dobre, a rozmiar buta ma 25. I chyba poszedł po mnie, bo mąż to raczej duży jest:tak:. Chyba, że "wyrośnie z tego".

she dobrze, że z Filipem już lepiej
dziulka zdrówka dla Leane. Będziecie mieli ospę już za sobą. A ty coś wymyślisz,żeby się dziewczyna nie nudziła. Kreatywna jesteś, więc dasz radę:tak:
kroma jak z językiem? Na razie nijak, ciężko przy Franku się uczyć. Może jak pójdzie do przedszkola, to będę miała więcej czasu:happy2:
kasis zdrówka! Oby obyło się bez antybiotyku

rysia powodzenia w rozbudowie domu! I oby do następnego roku było już co nieco na urządzenie ;-). Aaaaa, podeślij linka na torebki:happy2:.

Co to ja jeszcze miałam? Aha, po sobotnio-niedzielnej wycieczce do lasu, przynieśliśmy do domu, oprócz grzybów, również...kleszcze:no:. Jeszcze wczoraj wyciągnęliśmy Frankowi z głowy. Masakra:no::wściekła/y:. Tylko u mnie nie było żadnego, ale ponoć złego licho nie bierze, albo głupi ma zawsze szczęście:dry:. Mam nadzieję, że już wszystkie wyciągnęliśmy. Bo dużo ich było...

Chyba wszystko:-)

Miłego dnia wam życzę

hej dziewczyny:-):-):-)
Przepraszam za chwile milczenia ale miałam szalony początek tygodnia i ale bardzo poztywny:)))
A wczoraj to była bomba:-):-):-)
Paulinka sama zaczeła robić sisiu na nocniczek:))))))))))))))))))))tak zupełnie sama od siebie....
Wczoraj przyszła nasza sąsiadka i mówi do Paulinki "Paulinka pokaż mi swój nocniczek" no to Paulinka fruu do łazienki i przyniosła nocnik
potem sąsiadka do Pauli a jak sie robi susiu?? Paulina usiadła na nocnik i mówi "robię susiu" ale Basia na to " ale z pampersem chodź ściągniemy pampersa i zrobisz susiu" i Paulinka dał sobie zrobić siusiu i sada na ten nocnik i co ROBI SUSIU I Z RADOŚCIĄ POKAZUJE NOCNICZEK:)))
A POTEM JESZCZE DWA RAZY ZROBIŁA SIKU:))a jaka radość była bo oczywiście wszyscy brawo bili....

a dzisiaj rano???? po nocy ściągamy paampersa i Paulinka biegnie do nocniczka siada i robi susiu:)))) i biegnie zadowolona że siusiu zrobiła:))))
:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)
tak czułam że jej to samo przyjdzie:))))))
Jeszcze ciekawe jak to będzie z kupką????
Na razaie Paulinka biega w majteczkach i nie woła pampersa:))

WITAM, jestem niezywa... wygladam jak zombie... masakra.... Leane od 1h w nocy co chwila plakala budzila sie, wyla... mnie odpychalam, ona chce tatusia, ok.... usypiam a ona wola mnie, tatusia wygania spac, jasny gwint.... jestem nieprzytomna po pobudkach co poltora godziny nawet mniej.... kolo 5rano znalazlam na nia sposob siadlam sobie kolo niej i mizialam ja po czole i brwiach palcem -uspokoila sie, przestala plakac, wyjasnilam ze jest chora i chrosteczki wychodza i przez to jej sie zle spi... masakra... dospala do 8h. w nocy chyba miala chrostke w buzi bo ladowala palce do buzi, kwiczala a slina do pasa prawie. coraz wiecej ja wysypuje, najczystsze ma nogi i rece, najbardziej zawalone ma wkolo szyi, wkolo wlosow, i plecy. nie daje rady puki co , mam nadzieje ze mloda zje cos na obiad i pojdzie na sieste to i ja sie przespie bo jakby ktos mnie zobaczyl tera to by powiedzial ze pilam na imprezie calutka noc....

MADZIKS kazde dziecko jest inne, na Leane dzialala " nagroda-kara" w postaci rysowanych buziek na kartce przyklejonej na jej pokoju, i o dziwo glizdusia mi szybko nocnik odrzucila i od razu toaleta jak dorosli, z tym ze ma nakladke zeby do kibla nei wpasc.sama idzie, instaluje sobie nakladke i schodek, rozbiera sie, siada, robi co potrzeba a w szkole nauczyli ich nawet wycierac sobie dupke i pipule, spuszczac wode i myc raczki po kibelku. w kazdym razie nei zdziw sie jak ci bedzie robic wpadki w postaci zlania sie w majty itp, leane w dzien jest 10000% czysta juz od dawna, a w nocy zdarzaja sie wpadki...dzisiaj dwa razy sie zsikala, tzn raz sie zsikala a raz popuscila tylko, ale wybaczam jej bo chora jest.

MADZIKS - jeszcze jedno: jak Paulinka korzysta z nocniczka to pokaz to Wikusi i posadz ja kilka razy, moze jej sie spodoba ze siostra robi to ona tez bedzie chciala - upieczesz dwie peiczenie na jednym ogniu - sie znaczy pozegnasz pampki w jednym czasie. u nas to byl ostatni dwoenk na pampersy w lato bo jak mloda poszla do szkoly - nikt nie ma prawa miec pieluszki. odzwyczaja tez dzieci od smokow powoli ale ksutecznie. dzieci maja ustalony rytual od wejscia do klasy - dudusie i smoczki wedruja do pojemnika albo do plecaczka, a ostatnio od razu do lozeczek. tylko na sieste maja prawo miec dudusie.

reklama
no dzieci nieraz tak maja ze dlugo nic a nagle krok w przod o dwa metry...

moja glizda nie chce jesc przy ospie, slodkosci taaak oczywiscie, ale jak zrobilam miesko i zboza gotowane -cos jak kasza, to zjadla pare widelcy na sile - musialam troche ja zmusic bo przeciez nie moze zyc osamej czekoladce.

Do góry