witajcie mnei sie nie chce ani jesc ani gotowac.... dzisiaj pojde na latwizne i zrobie frytki i kielbase pieczona -bo przeciez moj kochany zabojadkowaty maz dnia bez miesa i wedlin nie ma prawa byc w kalendarzu.... we FR zas sie zrobilo goraco jak diabli, zarowa wielka na niebie daje czadu ale deko wiaterku jest. w kazdym razie okiennice zmakniete, wentylator dziala i juz mi lepiej))
reklama
natolin
Fanka BB :)
u mnie strasznie gorąco, a teraz chyba szykuje się na burze...
nie wydaje mi się, żeby były jakieś przeciwwskazania do chodzenia do stomatologa w ciąży, sama się wybieram w przyszłym tygodniu, bo słyszałam wręcz przeciwnie, że powinno się mieć wyleczone zęby. a któraś z nas w ogóle chyba jest dentystką, nie?
ja zjadłam kebab dzisiaj...
nie wydaje mi się, żeby były jakieś przeciwwskazania do chodzenia do stomatologa w ciąży, sama się wybieram w przyszłym tygodniu, bo słyszałam wręcz przeciwnie, że powinno się mieć wyleczone zęby. a któraś z nas w ogóle chyba jest dentystką, nie?
ja zjadłam kebab dzisiaj...
Efa
Trzymam kciuki za wizyty u lekarza .
Efa za Ciebie również i takie osobiste pytanie? nie boisz się iść w III trymestrze? Cały czas trąbią ,że w I i w III się nie powinno chodzić, bo to dla dziecka nie za bardzo .
Pozdrawiam
Dzięki za kciuki, sarisa (monimoni też dzięki :-))
U dentysty byłam juz 4-ty raz w ciągu 1,5 miesiąca i czeka mnie jeszcze jedna wizyta. W dodatku wszystkie ze znieczuleniem. Nie miałam próchnicy, ale odsłonięte szyjki zębowe, a to bolesne, więc cieszę się, że to wyleczyłam. Mało tego, na poprzedniej wizycie zgodziłam się na RTG zęba, bo zaczął ciemnieć i okazało się, że bardzo dobrze zrobiłam. Zaczęlo się bowiem robić jakieś zapalenie w kanale zębowym i mogło się to skończyć nawet zakażeniem, a to dopiero mogloby być groźne dla maleństwa. Dzisiaj miałam więc leczenie kanałowe i przyznam się Wam, że humor mam do duszy, bo mnie teraz cholernie boli ząb. No ale cóż, gdy go "dokończę", będę miała ząbki cud-miód i spokój na długi czas (mam nadzieję!).
Mój dentysta powiedział, że dawka RTG zużyta na ten jeden ząbek jest porównywalna z całodziennym napromieniowaniem normalnie na dworze, w dodatku opatulił mi szczelnie brzuszek. Uświadomił mi także, że generalnie zaleca się nie robić prześwietlenia w I trymestrze, gdy u dziecka tworzą się narządy itp., potem ryzyko jest znikome. W moim przypadku warto było zaryzykować i zrobić zdjęcie teraz, bo z ząbkiem źle było.
Efa
No ja mam szczęście, moi rodzice zasponsorowali mi dentystę.
mała_mi88
30.09.2010; 3970g; 58cm
Ja również podobnie jak dziewczyny leczyłam swoje zęby w czasie ciąży i 23 sierpnia ciąg dalszy. Też słyszałam,że lepiej wyleczyć teraz bo po ciąży może być z nimi jeszcze gorzej. U mnie przez ciąże ich stan się pogorszył, bo wcześniej chodziłam do kontroli co rok i ząbki zdrowe- czasem jakaś mała plomba się trafiła. Ostatnim razem byłam w lutym u dentysty właśnie na kontroli- wtedy już byłam w ciąży,ale nie wiedziałam o tym jeszcze. A ostatnio zaczął mnie boleć ząb, to był straszliwy ból. Brałam Apap ale on jest słaby i nie pomagał. Będąc na śląsku u rodzinki ( a była to niedziela) ból stał się niezmiernie do niewytrzymania i jakoś ja i moja rodzinka wpadła na pomysł żeby poszukać na internecie pogotowia dentystycznego, które byłoby otwarte w niedziele i przyjęliby mnie. Wystarczył jeden telefon i Pani powiedziała że mnie przyjmie. Ja odczuwałam ból po całej lewej stronie szczenki,ale nie wiedziałam czy to góra czy dół- nie dało się tego określić:-(. Pierwszym pytaniem jakie usłyszałam od babki jak przyszłam było- " to co wyrywamy?". Popatrzyłam na nią jak na debilkę i powiedziałam że nie. W jakich czasach my żyjemy żeby od razu zęba wyrywać jak boli? Usiadłam na ten fotel i babka mi się już nie podobała- popatrzyła do zębów, sama nie potrafiła określić który mnie to boli i okazało się że zrobiła mi dewitalizację czyli uśmiercenie dwóch zębów, które jak potem się okazało BYŁY ZDROWE!!! Po tej wizycie nadal mnie bolał ten ząb okropnie. Przepłakałam kolejną noc z bólu a nie chciałam iść do kolejnego "nieznanego" dentysty. Mama zadzwoniła do naszej dentystyki do której chodzę już od urodzenia i jej naprawdę mogę zaufać i umówiła mnie na wizytę- znowu pojechałam na śląsk i okazało się że po prostu pod jednym zębem zbierały mi się gazy, bo plombę do góry uwypuklało i była to 6 dolna a nie 3 i 4 górna. Wyleczyła mi tamtego zęba od razu- ból minął. A tamte dwa musiała zacząć leczyć kanałowo, dała lekarstwo i usunęła nerwy- i tak jak pisałam dalsza część leczenia 23 sierpnia. Zadzwoniłam sobie potem do tamtej pani niby dentystki a ta nawet nie chciała ze mną rozmawiać jak jej powiedziałam ze uśmierciła mi dwa zdrowe zęby i rzuciła potem słuchawką. Teraz jeszcze jej obsmaruje na internecie na stronce znany lekarz opinie. Chociaz z tego co tam przeczytałam to są same negatywne, ogólnie Pani ta specjalizuje się w wyrywaniu zębów i leczeniu zdrowych które to i tak nadają się potem do dalszego leczenia.
Uuuu,ale się rozpisałam :-) No ale wylałam swoje żale na panią dentystkę.
Mi moja dentystka dała bardzo małą dawkę znieczulenia i nie wysłała na RTG.
W Krakowie rozpadało się,ale fajnie:-):-) A dziś byliśmy z mężem w Tarnowie na chwilę a potem w Odporyszowie- w ośrodku dla którego mąż pracuje. Teraz siedzę i odpoczywam. Muszę jakąś kolację zaraz zrobić.
A jutro mamy usg
Uuuu,ale się rozpisałam :-) No ale wylałam swoje żale na panią dentystkę.
Mi moja dentystka dała bardzo małą dawkę znieczulenia i nie wysłała na RTG.
W Krakowie rozpadało się,ale fajnie:-):-) A dziś byliśmy z mężem w Tarnowie na chwilę a potem w Odporyszowie- w ośrodku dla którego mąż pracuje. Teraz siedzę i odpoczywam. Muszę jakąś kolację zaraz zrobić.
A jutro mamy usg
mała_mi88
30.09.2010; 3970g; 58cm
Ja też mam tak dobrych rodziców że za leczenie zębów oni mi płacą. Co ja bez nich zrobiłabym?!:-(No ja mam szczęście, moi rodzice zasponsorowali mi dentystę.
ooo, to super, że usg, a dentystka powinna przestać pracować...
Też się bardzo cieszę i nie mogę doczekać. Mam nadzieję że wszystko będzie w porządku a do tego jestem ciekawa ułożenia malca, więc jutro się wszystko rozstrzygnie No i liczę na to że nie zmienił płci od ostatniego razu
Tak a dentystka to powinna nie ruszać się zębów swoich pacjentów. Ja nie wiem skąd się tacy lekarze biorą? Aż strach chorować żeby do nich chodzić później.
reklama
margerrita
mała_mi88 wylewaj żale na takie dentystki jak najbardziej i zycze by więcej żadna z nas do takiej nie trafiła, ja byłam w zeszłym tygodniu u swojej do której chodzę od dziecka, choć babeczka już na emeryturze to jeszcze przyjmuje pare razy w tygodniu i nie wyobrażam sobie, że za jakiś czas bede musiała szukac nowej i tym razem tylko jedna plomba 5 minut nawet bez znieczulenia.
U nas pada od wczoraj wieczora po za tym burze. ale wole to niż skwarek sprzed paru dni
a co do zamkniętego forum ,to bardzo dobrze prywatność najważniejsza, szkoda tylko, ze was tak późno odkryłam, ale dopiero na zwolnieniu zainteresowałam się takimi formami wymiany myśli. lepiej późno niz wcale.
U nas pada od wczoraj wieczora po za tym burze. ale wole to niż skwarek sprzed paru dni
a co do zamkniętego forum ,to bardzo dobrze prywatność najważniejsza, szkoda tylko, ze was tak późno odkryłam, ale dopiero na zwolnieniu zainteresowałam się takimi formami wymiany myśli. lepiej późno niz wcale.