reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe Mamy 2010

reklama
Ja rowniez niewiele pichce w domu wiec przeraza mnie mysl o jakis zupkach do malenstwa.....oczywiscie bede starala sie jak najlepiej spelniac swoje obowiazki ale nie wiem jak mi sie to uda w kwestii gotowania....
W wersji papierowej mam ksiazke "W oczekiwaniu na dziecko" ale jakos mnie zawiodla bo nie ma tam takich praktycznych porad jakich sie spodziewalam...

Emilia u mnie ja wracam pierwsza z pracy i dlatego to ja najczęściej gotuję. Jedynie w weekend może nastąpić zmiana.

Dorisday może głupie pytanie, ale jak się robi fasolkę szparagową z bułką tartą? Po prostu obtacza się je w bułce tartej i smaży czy jest to bardziej skomplikowane? :-)

Fasolkaania wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy. U mnie będzie za 1,5 tygodnia. Pyszności zrobiłaś.

Lolisza przesalanie to moja specjalność zwłaszcza gdy robię sosy. A co do ciasta to mam świetny przepis na biszkopt. Zawsze mi wychodzi, bo wcześniej to była porażka. Zresztą to też wina piekarnika.

Aga12 ja też mam jakieś poradniki na komputerze tylko nie pamiętam gdzie zapisałam. Jak znajdę to zamieszczę gdzieś na serwerze.

Chciałam Was poinformować (jeśli nie wiecie), że od dziś w Sosnowcu są targi auto moto show. Jak któraś jest fanką i mieszka w pobliżu to może się wybrać. EXPO SILESIA - Targi Motoryzacyjne AUTO MOTO SHOW 2010 - O targach
Automotoshow - targi motoryzacyjne

ja chodze tylko na pare godzinek do pracy (pol etatu i na popoludnia, ale sie przynajmniej wysypiam) i zazwyczaj jestem pozniej w domu wiec M zawsze cos tam upichcil jak mu sie przypomnialo.....niestety teraz Mundial wiec moge zapomniec o tym ze cos mi przygotuje hehe

wczoraj bylam na wizycie i lekarz po pomiarach stwierdzil ze mlody jest troche za duzy jak na swoj wiek, mam sie zglosic za 3 tygodnie do kontroli....myslicie ze moze to byc cos zlego, czy poprostu syn za szybko rosnie i tyle?
jak zwykle sie wszystkim przejmuje i juz mam stresa....

Ostatnia edycja:
E-lona fasolkę gotujesz na miękko i osobno na patelce rozpuszczam trochę masła i wsypuję bułkę tartą i chwilkę podsmażam. I to na fasolkę posypać. Ja jeszcze kawałki masła na gorącą fasolkę kładę takie małe. Żadna skomplikowana filozofia.
Dziękuję za życzenia:)

Lolisza- to jak juz sie bedzies zbaaardzo nudzic to zeskanuj co ciekawsze fragment, chetnie poczytamy:-)

Efa- wypoczywaj!!!

Aga- z zupkami powoli zaczynach od marchewki, czy ziemniaczka, potem dodajesz powoli produkty i nawet nie przyprawiasz:-Dja tez nie gotowalam i bylam przerazona tym faktem ze jednak musze zaczac...i co?? teraz jemy razem mrozone warzywa i M jak zrobi miesko to mala je miesko, bo ja nie ruszam padliny:tak:

Aga nie bardzo wiem czym może być spowodowana za duża masa dziecka, z tego co mi się nasuwa w pierwszej kolejności to cukrzyca ciążowa (czy robiłaś już test obciążenia glukozą jak tak to czy wyniki w normie?) lub przesunięta owulacja i maluch w rzeczywistości może być starszy a przez to większy. Poza tym nie bardzo mam pomysł na chwilę obecną. A za duzy to ile waży dokładnie? Bo np Ulisia ma maluszka ok. kilogramowego i jest ok :)

W zasadzie o nie wiem ile teraz wazy, jak bylam w Pl 2 tyg temu to mial 600 gram. Mialam wtedy robione dosc szczegilowe badanie polowkowe i wszytko bylo w normie i bez zastrzezen.
Teraz lekarz zrobil tylko takie szybkie usg i na tyci monitorku i wg pomiaru obwodu glowy stwierdzil ze jest troche za duzy.....mam nadzieje ze cos zle obliczyl...
a obciazenia glukozy jeszcze mi nie robili.....boszzz az strach sie bac
co do wieku mlodego to napewno termin sie zgadza, gdyz wiemy kiedy dokladnie "byl zrobiony", gdyz planowalismy dziecko od dawna :))

Ostatnia edycja:
reklama
Aga mi się wydaje, że szacowanie masy dziecka tylko na podstawie jednego pomiaru (w Twoim przypadku glówki) nie jest miarodajne. Z tego co wiem to masę oblicza się z wzorów i owszem ich jest sporo bo o ile dobrze pamietam to 10 ale potrzeba min 2 parametry np. wymiar dwuciemieniowy (BPD) i obwód brzuszka (AC) lub długość kości udowej (FL) i obwód główki (HC). Korzystając z tych parametrów BPD, AC, FL, HC na podstawie wzorów (każdy gin ma swój ulubiony) oblicza się masę szacunkową i ona tez jest masą +/- i tak jak już było wspominane po narodzinach można się wielokrotnie przekonać że błąd potrafi sięgać kilograma i więcej. Waga którą podajesz z USG w PL była jak najbardziej ok, więc może po prostu maluch miał teraz taki okres że sporo nadrobił a potem bedzie wolniej przybierał, dzieci różnie rosną więc bądź spokojna, może po prostu taki urok Twojego malucha.

Do góry