reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe Mamy 2010

przepraszam bardzo ale nie musisz mnie poprawiac nie jestes moja mama!!!!!!

Dziewczyny, apeluję o spokój i utrzymanie miłej atmosfery...

Nie pouczam, jedynie zwracam uwagę na rażący błąd. Nic więcej.

moriam pozdrawiam!

A co do miesięcy ciąży, to ja w książce znalazłam opis który tydzień należy do którego miesiąca. I według tego staram się podawać znajomym liczbę miesięcy.

5 miesiąc kończy się (według tej książki) w 22 tygodniu. Czyli od 23 tygodnia zaczyna się 6 miesiąc.

Vilemo Nie poprawiam zazwyczaj nikogo(wcześniej mi się to nie zdarzyło na forum), zdarzają się błędy składniowe, interpunkcyjne. Ale jak widzę rażący błąd to nie mogłam nie zareagować. Zresztą zupełnie nie złośliwie, chciałabym żeby ktoś zwrócił mi uwagę jak zrobię ortograficzny - oczywisty błąd. Wychodzę z założenia : jesteśmy w Polsce, więc mówmy/piszmy po polsku.
Także nikogo nie chciałam urazić a zwrócić uwagę :)

Co do przeglądarki to nie wiem jakiej używasz?

A tak nawiasem mówiąc wizyta się udała, mała zdrowa i dobrze się rozwija :) Więcej w odpowiednim wątku. Dziękuję za trzymanie kciuków:) :*

Ostatnia edycja:
reklama
Witajcie

Dopiero teraz udalo mi sie dotrzec dzisiaj na forum:-)

Przeczytalam wszystko, a teraz tak szybko, bo wlasnie leje mi sie woda do wanny:-D

Co do wyjazdu pod namiot, to dla mnie bez ciazy jest katorga...twarde spanie, wszystko w plecakach, walizkach, pomietolone, ciepla woda pod prysznicem jak sie trafi, sanitariat....no coz, i ten wieczny piasek i ziema w namiocie...fuj, zdecydowanie wole juz spac w aucie:-)

No i gratuluje kolejnych udanych wizyt!!

Hej dziewczynki
U nas dzis pododa dopisla tak ze moje chlopaki zrobily grila:))))) Jacek (syn) mial najwieksza frajde:))) Oby pogoda zostala z nami na dluzej.

Moje USG w poniedzialek i odliczam dni ....zaraz zaczne godziny tak sie stresuje... Mam nadzieje ze wszysto mi pokaza i wyjasnie a nie powiedza jedynie everything is ok echhhhh Ale juz sobie sciaglam z netu co sprawdza sie na takim USG i bede meczyc moja pania technik pytaniami. ;-)

Monimoni nie baw sie w kontrolera interpuncji i ortografii bo stresujesz matki i przestana pisac:)))))))
Czy to ma jakiekolwiek znaczenie???????????????? NIe jestesmy w szkole na dyktandzie w koncu.
Zaraz zostane zbanowana za swoje uwagi .... Wydaje mi sie ze najwazniejsza tersc a nie *******y typu ortografia .....szkole skonczylam dawno i nie za mierzam sie stresowac tym jak pisze bo w koncu tu jestem dla przyjemnosci.
A i kolejana sprawa na forach pisze ponad 8 lat i jeszcze nikt mi nie zwrocil uwagi ze pisze z bledami :szok: a jezeli je robie to nieswiadomie. I te uwagi moderatorow odnosie pisania kilku postow przez jednego forumowicza??? Co sie stanie net sie zatnie,forum splonie. Probuje sie stosowac do tych zasad ale zawsze sie zastanawialam czy to ma azzzz takie ogromne znaczenie. No coz bede grzeczna obiecuje:)))))))))))) i nie spiskuje

a mi możecie zwrócić uwagę jak będzie coś z rażącymi błędami ortograficznymi, bo też uważam, że należy dbać o poprawność języka polskiego

Ja też tak uważam i myślę, że żadna z Pań się nie będzie stresować bo zwróciłam uwagę na błąd ortograficzny. W internecie, na forach i blogach obowiązuje netykieta oraz regulaminy. Zgodnie z nimi staram się postępować, skoro się udzielam.

Zresztą temat uważam za skończony :) Ja się nie stresuję. Dobranoc Dziewczyny.

Moriam zazdroszcze pogody :) Co do miesięcy ciąży to wg mnie jesteś w 5, ale sposobów liczenia jest sporo, więc przy okazji kopiuje z innego wątku BB:

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tygodzień,
2 miesiąc - 5-8 tygodzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

A po medycznemu:
5 (18-22tc)
6 (23-26tc)
7 (27-30tc)
8 (31-34tc)
9 (35-38tc)
a od 39 tc jesteś już w terminie porodu i poród w tym tygodniu jest już porodem o czasie aż do 42 tc, potem ciąża uznawana jest za przenoszoną, oczywiście to już kwestia indywidualna i od 40 tc pasuje oceniać łożysko - czy się nie starzeje i robić codziennie KTG.

Jak tak zaglądam na stronę główną forum to kolejeczka przed nami znów się zmniejszyła, majówki już rozpakowane, czerwcówki też już zaczęły, baa z tego co widzę to nawet lipcówki zaczęły już w maju. Wielkimi krokami do nas się zbliża :)

Ostatnia edycja:
Zadzwoniłam wczoraj do mojego gina co robić z tymi skurczami i polecił magnez z wit. b6, mam przez 2 dni po 3 tabletki brać, a potem tylko po jednej. Powinno pomóc, dzisiaj znowu mnie złapało, a najgorzej że to trzyma i cały dzień z tym muszę chodzić, żaden masaż nie pomaga a ni to co opisują i pomagało kiedyś. Ale cóż wytrzymam:)

Pozdrawiam z rana i miłego dzionka życzę:)

no jak mnie łapały skurcze łydek to też potem w ciągu dnia jeszcze to czułam... ale na szczęście magnez pomógł, czego i Tobie życzę.
a co do kolejki przed nami to też zauważyłam, że się zmniejsza :) i z jednej strony bardzo się cieszę, bo ciąża jako stan wyjątkowo mi się nie podoba, ale z drugiej strony panicznie boję się porodu no i jeszcze nie mam nic uszykowane

reklama
Czyli zgodnie z tym co pisze lolisza praktycznie w każdym przypadku kończę już 5ty lub zaczynam 6 miesiąc :)

A jako że dziś 3ci, to do wyznaczonej daty porodu zostały mi dokładnie i równiutko 4 miesiące

Do góry