reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe Mamy 2010

Witam nowe Mamy. Życzę spokojnej ciąży i bezproblemowego rozwiązania :-)
Karen dzięki za info, zaraz tam skocze poczytać choć decyzja i tak podjęta i lekarza też zmieniłam na pracującego w MSWiA ;) Ale w razie pytań będę zaczepiać :zawstydzona/y:
moriam myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby tak jak Ty miałaś zamiar zrobić - chodzić na NFZ i nie płacić za badania a oprócz tego - dla siebie - prywatnie. Tylko takie wyjście jest czasochłonne a poza tym dla mnie nie do przyjęcia bo pewnie każdy z tych 2 lekarzy robiłby usg a ja wyznaję zasadę 3 w ciązy a nie 6 czy więcej. Też brałam pod uwage takie rozwiązanie ale niestety ma niewątpliwe wady.
Efa u mnie odwrotnie - mogę spać na stojąco :-D A może kakao Ci pomoże? Mnie zawsze usypia (teraz nie stosuję bo nie ma potrzeby ;-))
U nas też wiosna ale znajoma twierdzi, że od wtorku powrót zimy :zawstydzona/y: więc płaszczy i kozaków jeszcze nie wynoszę....

A czy ktoś coś wie o kasiadove, kathe i birze? Bo jakoś mi umyka czy pisały ostatnio...

Pozdrawiam Was Mamuśki :-)

reklama
Witam nowe Mamy. Życzę spokojnej ciąży i bezproblemowego rozwiązania :-)
Karen dzięki za info, zaraz tam skocze poczytać choć decyzja i tak podjęta i lekarza też zmieniłam na pracującego w MSWiA ;) Ale w razie pytań będę zaczepiać :zawstydzona/y:
moriam myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby tak jak Ty miałaś zamiar zrobić - chodzić na NFZ i nie płacić za badania a oprócz tego - dla siebie - prywatnie. Tylko takie wyjście jest czasochłonne a poza tym dla mnie nie do przyjęcia bo pewnie każdy z tych 2 lekarzy robiłby usg a ja wyznaję zasadę 3 w ciązy a nie 6 czy więcej. Też brałam pod uwage takie rozwiązanie ale niestety ma niewątpliwe wady.
Efa u mnie odwrotnie - mogę spać na stojąco :-D A może kakao Ci pomoże? Mnie zawsze usypia (teraz nie stosuję bo nie ma potrzeby ;-))
U nas też wiosna ale znajoma twierdzi, że od wtorku powrót zimy :zawstydzona/y: więc płaszczy i kozaków jeszcze nie wynoszę....

A czy ktoś coś wie o kasiadove, kathe i birze? Bo jakoś mi umyka czy pisały ostatnio...

Pozdrawiam Was Mamuśki :-)

No właśnie dawno jakoś ucichło, żadnych wieści od nich. Dajcie znać czy u Was wszystko w porządku!

Mnie na wieczór dopadły bóle żołądka, także chyba czas spać i odpoczywać. Na szczęście jutro wolne od uczelni :)

Pozdrawiam:*

Witam o poranku,
w Krakowie wczoraj było ładnie, dziś ma być jeszcze cieplej, więc może ta wiosna już przyjdzie. Ja badania robię prywatnie bo i do gina chodzę prywatnie. Brałam pod uwagę taką opcję, żeby chodzić i prywatnie i na NFZ i od tego drugiego brać skierowania, ale wizja przejazdu przez całe miasto na razie jest u mnie nie do przejścia, a że prywatne laboratorium mam tuż pod nosem to chyba przy tym zostane. Toxo, CMV i różyczke robiłam jeszcze przed ciążą, podobnie jak grupe krwi (robiłam dawno a rok temu powtarzałam bo chciałam mieć karte z grupą). Morfologie robiłam przy okazji bety 3 tyg temu więc jeszcze za wcześnie moim zdaniem na kontrolną (w pierwszym trymestrze nie sądzę aby jakoś znacznie mi Hb poleciała). Teraz musze zrobić:
- OWA
- glukoze z surowicy
- mocz ogólny
- HbsAg
- aHCV
(te dwa ostatnie z racji tego że pracuje w służbie zdrowia)
Powtórze też toxo - dla świętego spokoju bo rodzice mają kota niby kanapowca ale wychodzącego na zewnątrz więc kto wie co może przynieść.

Badania faktycznie tanie nie są, może od II trymestru będę miała więcej energii, żeby o skierowania powalczyć. Mam też zamiar wejść pod opiekę poradni patologii ciąży (z uwagi na mój stan zdrowia), wybiorę się tam po raz pierwszy po nastepnej prywatnej wizycie, którą mam 24 III. Do tej poradni nie trzeba skierowania, nie ma wcześniejszej rezerwacji, każda kobieta która jest w ciąży, ubezpieczona i ma jakiś powód do niepokoju może przyjść usiąść w kolejce i poczekać na wizyte. Kto wie, może tam zlecą mi badania w ramach NFZ.

Wciąż walcze z zaparciami, wczoraj muliło mnie cały dzień i w nocy, przeszło dopiero teraz jak pojadłam suszonych śliwek.

Ostatnia edycja:
Hej! Wczoraj byłam na wizycie. Jak wcześniej pisałam, chodzę na NFZ i jak na razie nie narzekam. Badania, które zleciła mi lekarka, to:
-morfologia
-mocz
-WR
-glukoza.
Dodatkowo robiłam toxo(prywatnie).
Wszystkie wyniki miałam dobre. Tylko toxo miałam ujemne, co oznacza,że muszę uważać z moim kotem, czyli nie sprzątać kuwety i po każdej zabawie z nim myć ręce. Aha, i w moczu też miałam liczne bakterie, ale to podobno standard u nas ciężarnych.
Witamin nie muszę brać, tylko cały czas folik. No i nie przytyłam:-). To dobrze, bo przed ciążą miałam troszkę za dużo kg.

To i ja się malduję! U nas przepięknie więc kontynuuję z moją małą pomocnicą :-)wiosenne porządki (fuj - słonko przyświeciło i okazało się co urosło na oknach przez zimę :-D). A później spacer i drzemka ;-)
Wciąż walcze z zaparciami, wczoraj muliło mnie cały dzień i w nocy, przeszło dopiero teraz jak pojadłam suszonych śliwek.
Lolisza mnie muliło właśnie przed wizytą w kibelku - czasem pół dnia. Dlatego piłam dużo mleka i pochłaniałam jabłka. Oby szybko przeszło!
emiliab to super, że wszystko dobrze u Ciebie. A na te bakterie coś dostałaś?
Miłego dnia i wiosennych nastrojów :-)

To i ja sie witam z ranca....

Witam nowe mamy:))))

U nas pogoda wysmienita, wiosna przyszla na calego +10,12 stopni wiec nie moge narzekac.
Lolisza dzieki za wiesci z mojego kochanego Krakowa bo ja rodowita Krakowianka jestem:) fajowo ze i u was slonko wreszcie wyszlo.

Co do mdlosci ..kurcze wiecie co ja to ich nie mam ale wciaz mi niedobrze jakby mnie zoladek bolal i taki niesmak w ustach jak zjem to mija na jakis czas a pozniej znow wraca.I to okropne odbijanie....
Czy ktoras tak z was ma??????
Piersi ....juz jest lepiej ale bolaly bardziej.
Jeszcze ponad tydzien temu meczyly mnie mocno moje dolegliwosci a pozniej jakby troche przycichlo i wpadlam odrazu w panike ze pewnie cos jest nie tak ale znow wrocily choc w znacznie zmniejszonym wymiarze.....ehhhhhh i ciagle tan niepokoj.
Ale wole zeby mnie meczylo bo wiem ze jestem w ciazy. W poprzedniej tak nie mialam ciekawe czy to oznacza ze bedzie corka????

Pozdrawiam z dzis sloneczniej Angii i wyslam wam troche slonca!!!!!!!

Ostatnia edycja:
Smoniq, moje mdłości wyglądały identycznie jak Twoje, i też przeszły koło 8-9 tygodnia. Oczywiście też wpadłam w panikę, że to może oznaczać.... wiadomo. Ale piersi wtedy nadrabiały;) zresztą nadal nieźle dają o sobie znać, ale zawsze troszkę już mniej:))) A z tym posmakiem w ustach jeszcze nieraz mi się zdarza, ale wydaje mi się, że teraz to już raczej tylko przez luteinę (doustnie)......

reklama
Dziewczyny wkurza mnie to, że co niektóre musicie prosić się o badania, Zajrzałam na strony NFZ i przesyłam poniżej co nam przysługuje w ramach ubezpieczenia. Nie poddawajcie się!:)
Plan wizyt u lekarza i badań lekarskich

Ciąża u kobiety została podzielona na trzy trymestry. W każdym z trymestrów lekarz powinien wykonać odpowiednie badania oraz przeprowadzić wywiad lekarski.
Na podstawie informacji podanych niżej możesz dowiedzieć się jak powinna przebiegać wizyta u Twojego lekarza oraz jakie badania będziesz musiała wykonać w każdym trymestrze.
Opieka lekarska oraz systematyczne badania diagnostyczne, na które skieruje Cię lekarz, pozwolą zapewnić zdrowie Tobie i Twojemu dziecku.

Trymestr I (0 - 13 tydzień ciąży)
Wizyta 1: wywiad chorobowy, konsultacja w pełnym zakresie, badanie lekarskie, badanie piersi, pomiar ciśnienia tętniczego, pomiar wzrostu, masy ciała, indeksu masy ciała, badanie ginekologiczne we wzierniku i dwuręczne, cytologia (jeżeli nie wykonano w ostatnich 6 miesiącach), stopień czystości pochwy, konsultacje innych specjalistów - w razie potrzeby, udzielenie informacji dotyczącej badań genetycznych u kobiet ciężarnych z grupy ryzyka, badanie ultrasonograficzne (warunkowo - tylko do ewentualnej weryfikacji rozpoznania ciąży) Badania laboratoryjne: grupa krwi w układzie ABO i Rh (jeżeli nie wykonano przed ciążą), morfologia, glukoza na czczo w surowicy, badanie ogólne moczu, odczyn VDRL, przeciwciała w klasie IgG i IgM kierunku toksoplazmozy (o ile nie wykonano przed ciążą), przeciwciała anty HIV - po uzyskaniu zgody ciężarnej

Wizyta 2: badanie lekarskie i wywiad dotyczący przebiegu ciąży, pomiar ciśnienia tętniczego, pomiar masy ciała, badanie ginekologiczne (przez pochwę i we wzierniku) Badania laboratoryjne: badanie ogólne moczu

Inne badania laboratoryjne wykonywane w ciągu trymestru: przeciwciała anty Rh (gdy grupa krwi pacjentki ujemna w układzie Rh) - 1 raz w ciągu trymestru
Trymestr II (14 - 26 tydzień ciąży)
Wizyta 3: badanie lekarskie i wywiad dotyczący przebiegu ciąży, pomiar masy ciała, pomiar ciśnienia tętniczego, badanie położnicze (wysokość dna macicy) Badania laboratoryjne: morfologia, badanie ogólne moczu

Wizyta 4: badanie lekarskie i wywiad dotyczący przebiegu ciąży, pomiar masy ciała, pomiar ciśnienia tętniczego, badanie położnicze zewnętrzne i we wzierniku, badanie czynności serca płodu Badanie ultrasonograficzne, w tym: ocena budowy anatomicznej płodu, wykonanie badania ECHO serca płodu (tylko u ciężarnych z grupy ryzyka) Badania laboratoryjne: badanie ogólne moczu, przeciwciała w klasie IgG i IgM kierunku toksoplazmozy (warunkowo, zależnie od poprzednich wyników) Konsultacje innych specjalistów w razie potrzeby.

Wizyta 5: badanie lekarskie i wywiad dotyczący przebiegu ciąży, pomiar masy ciała, pomiar ciśnienia tętniczego, badanie położnicze, badanie czynności serca płodu Badania laboratoryjne: przesiewowy test GCT, test OGTT u pacjentek z nieprawidłowym wynikiem GCT, morfologia, badanie ogólne moczu

Inne badania laboratoryjne wykonywane w ciągu trymestru: przeciwciała anty Rh (gdy grupa krwi pacjentki ujemna w układzie Rh) - 1 raz w ciągu trymestru, przeciwciała w klasie IgG i IgM w kierunku toksoplazmozy (warunkowo w II lub III trymestrze)
Trymestr III (27 - 39 tydzień ciąży)
Wizyta 6: badanie lekarskie i wywiad dotyczący przebiegu ciąży, pomiar masy ciała, pomiar ciśnienia tętniczego, badanie położnicze (wysokość dna macicy, badanie we wzierniku), badanie czynności serca płodu Badania laboratoryjne: badanie ogólne moczu Konsultacje innych specjalistów - w razie potrzeby.

Wizyta 7: badanie lekarskie i wywiad dotyczący przebiegu ciąży, pomiar masy ciała, pomiar ciśnienia tętniczego, badanie położnicze, ocena wysokości dna macicy, badanie czynności serca płodu Badanie ultrasonograficzne Badania laboratoryjne: morfologia, badanie ogólne moczu, antygen HBs

Wizyta 8: badanie fizykalne i wywiad dotyczący przebiegu ciąży, pomiar masy ciała, pomiar ciśnienia tętniczego, badanie położnicze (wysokość dna macicy, badanie we wzierniku, ocena wymiarów miednicy), badanie czynności serca płodu Badania laboratoryjne: ocena wydzieliny pochwowej + posiew, badanie ogólne moczu, odczyn VDRL, przeciwciała w klasie IgG i IgM kierunku toksoplazmozy (warunkowo, zależnie od poprzednich wyników)

Wizyta 9: badanie fizykalne i wywiad dotyczący przebiegu ciąży, pomiar masy ciała, pomiar ciśnienia tętniczego, badanie położnicze oraz ocena ruchliwości płodu przez ciężarną, badanie czynności serca płodu z oceną czynności skurczowej macicy Badania laboratoryjne: morfologia, badanie ogólne moczu

Inne badania laboratoryjne wykonywane w ciągu trymestru: przeciwciała anty Rh (gdy grupa krwi pacjentki ujemna w układzie Rh) - 1 raz w ciągu trymestru
Intensywny nadzór położniczy ( > 40 tygodnia ciąży)
Wizyta 10: pomiar masy ciała, pomiar ciśnienia tętniczego, badanie położnicze oraz ocena ruchliwości płodu przez ciężarną, ocena wód płodowych, badanie czynności serca płodu (KTG) z oceną czynności skurczowej macicy

Wizyta 11: pomiar masy ciała, pomiar ciśnienia tętniczego, badanie położnicze oraz ocena ruchliwości płodu przez ciężarną, badanie czynności serca płodu (KTG) z oceną czynności skurczowej macicy, badanie ultrasonograficzne z oceną dobrostanu płodu i ocena przepływów, ocena wód płodowych
Poród i połóg
Poród: poród w placówce lecznictwa zamkniętego, opieka nad zdrowym noworodkiem, przekazanie informacji dotyczących: opieki poporodowej, opieki nad noworodkiem, karmienia piersią. Obecność przy porodzie jednej osoby towarzyszącej, w warunkach standardowej dla danego szpitala sali porodowej oraz przy niezakłócaniu bieżącej pracy Oddziału, jest bezpłatna (za wyjątkiem opłaty za ochraniacze na obuwie, fartuch, itp.). Poród rodzinny, tj. odbywający się w warunkach podwyższonego standardu dla danego szpitala i zapewniający wyłączność przebywania wraz z rodziną w pomieszczeniach do tego celu szczególnie przeznaczonych pozostaje w gestii wewnętrznych uregulowań tego szpitala.

Wizyta 12, około 7 - 8 tygodni po porodzie: wywiad dotyczący przebiegu porodu i stanu dziecka, badanie fizykalne, badanie we wziernikach i badanie ginekologiczne, cytologia (warunkowo), przekazanie informacji dotyczących: dalszej laktacji, profilaktyki zdrowotnej, planowania rodziny, samobadania piersi, dalszej opieki po porodowej

Do góry