reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe Mamy 2010

Witam nowe mamusie:)

dorisday2512 mój szef przyjął wiadomość o mojej ciąży rewelacyjnie. Zapytał tylko kiedy planuję wrócić, a jak mu powiedziałam że za jakieś 4 lata (hihih) to zatrudnił kogoś na długie zastępstwo:-)Jest dyrektorem który na pierwszym miejscu stawia zawsze rodzinę, już na rozmowie rekrutacyjnej dał mi to do zrozumienia. W sierpniu tamtego roku wykryto u mojej córki cukrzycę i dwa razy byłam z nią wszpitalu, dość często musiałam się zwalniać żeby podjechać do przedszkola z insuliną itp. Nigdy nawet okiem nie mrugnął. Naprwdę życzę wszystkim takiego szefa.

A co do pogody to u nas wiosna:-)Nareszcie!!

reklama
dorisday wszystko zalezy jakiego masz szefa, niestety:tak: ja przy pierwszej ciazy powiedzialam normalnie na rozmowie w cztery oczy, a ze dobrze sie czułam pracowalam do 7 m-ca i był czas na znalezienie kogos na zastepstwo:-) teraz wyszło ze ciaza zaczeła sie od L4 i niestety musialam zalatwic to na telefon:dry: niby sie ucieszył, pogratulował, ale nie sadze zeby byli zadowoleni z tego faktu:baffled: póki co nie planuje wracac do pracy, przeprowadziłam sie wiec mam dalej z dojazdami i taka sytuacja jest mi na reke:sorry2:

Witajcie, jestem "nowa" :D Mam na imię Kinga i jestem w 9tygodniu :)
Postaram się nadrobić czytanie wątku :D

Ostatnia edycja:
Witam wszystkie nowe mamuski! Ale nam sie tu tlok robi:-D

A ja bylam dzis u lekarza na NFZ. Po pierwsze, w ogole nie czekalam:szok:, po drugie dostalam skierowanie na PRAWIE wszystkie badania, ale z wielkim wysilkiem i laska, musialam naklamac i nakrecic. I przede wszystkim obiecac, ze bede u niego ciaze prowadzic. A zamiaru wracac tam nie mam mimo wszystko, wole chyba jednak zaplacic i miec wszystko w nosie. Mam nadzieje, ze wydzwaniac po mnie nie beda, bo telefon wzieli:errr:. Jakby co powiem, ze lekarz mi nie podpasowal i zmienilam. Ale zle sie czulam tak mecac i kombinujac, wiec stwierdzilam ,ze to jednak nie dla mnie.
No i nie mam zamiaru rezygnowac z mojego prywatnego gina, a znowu tak rownolegle chodzic do jedego i do drugiego tez mi sie nie widzi.

Nie dostalam badan na HIV, nie wiem dlaczego- i tak je zrobie. Nie dostalam tez na cytomegalie i rozyczke, zreszta poprzedni lekarz tez mi ich nie zlecil, czy kazda z was robla te badania?

Iwcia nie mozesz zrobic badan z prywatnego gabinetu w przychodni NFZ.
Jezeli chodzisz do gin panstwowo to taki ginekolog dostaje na prowadzenie swojej praktyki od NZF pieniadze (nie wiem ile gin dostaje na jedna pacjentke jest to stala kwota i jest rozna w zaleznosci ile kobiet ma pod opieka) Z tej kwoty oplaca utrzymanie gbinetu i badan wypisywanych kobieta, placi z nich sobie pensje i pensje polozyej jezeli taka ma.
Wiec nie jest mozliwe aby panstwowy ginekolog placil za badania ktore nie zostaly przez niego zlecone z wlasnej poli pieniedzy bo po prostu mu sie to nie oplaca
Mam nadzieje ze wyjasnilam o co w tym wszystkim chodzi.

I jeszcze jedno ostatnio slyszalam ze rzad pracuje nad karta badandla ktore beda zlecane kobieta w ciazy i beda UJEDNOLICONE dla calej polski.Chca wreszcie okreslic jakie badania KAZDA kobieta ma miec zrobione w czasieciazy. Ma to wlasnie rozwiazac problem ze niektorzy panstwowi ginekolodzy daja skierowania na badania takie jak TOXO czy CYTOMEGALIE a niektorzy mowie za trzeba sobie za nie zaplacic. Co jest niezgone z prawem bo to GINEKOLOG decyduje jakie badania w ciazy zlecic kobiecie nie ma zadnych ograniczen ze strony NFZ-tu !!!!!!!!!!!!!!! Moga zlecic wszystko ale inna sprawa jest ze jak zleca kazdej kobiecie co chca to beda mieli mniejsza premie dla siebie przy wyplacie. I to wlasnie jest ta smutna rzeczywistosc......

Wiem ze lekarz Podstawowej opieki zdrowotnej dostane na jednego pacjenta miesiecznie 8 zl co rocznie daje 96zl. Nie wiem ile ginekolodzy a wiadomo ze do lekarz pierwszego kontaktu chodzi sie czesciej niz do ginekologa wiec same osadzcie o jakich kwotach mowimy .....
dzieki Kochana:0 a juz myslalam ze troche zaoszczedze heh:p
monimoni musiałaś coś źle zrozumieć u nas kosztuje to badanie 10zł a pisałyśmy o łącznej sumie poszczególnych badań i nie konkretnie na kiłę.
iwcia1234 do jakiego miasta jeździsz do lekarza? Pytam bo sama mieszkam od roku pod Krakowem i może jesteśmy sąsiadkami.
gabires na temat porodu na Galla napisałam ci w watku regionalnym ale jak by co to pytaj.
RACZEJ NIE JESTESMY SASIADKAMI..:/ JA CHODZE DO GORLIC-NAWET NIE WIEM CZY WIESZ GDZIE TO:x
Witajcie, jestem "nowa" :D Mam na imię Kinga i jestem w 9tygodniu :)
Postaram się nadrobić czytanie wątku :D
WITAMY!!

A JA DZIS BYLAM NA OBCIAZENIU GLUKOZA 75. JAK BYM WIEDZIALA ZE TO TAKIE SLODKIE TO BYM PRZEZ TYDZIEN NIC SLODKIEGO NIE JADLA~!!!!!I TO 2 KUBKI TFU TFU...TATA MA MI WIECZOREM WYNIKI PRZYWIEZC.... BOJE SIE TROCHE.NIE CHCE TEJ WSTRETNEJ CUKRZYCY..:(

A I DZIEWCZYNY MAM PYATNKO CZY WAM LEKARZ ZLECIL OD RAZU WSZYSTKIE BADANIA??JA MIALAM TYLKO MORFOLOGIE MOCZ OB I KIŁE NO I TERAZ OBCIAZENIE GLUKOZA.RESZTZE MOWIL ZE W SWOIM CZASIE.NO I W MOCZU MAM DOSC LICZNE BAKTERIE ALE POWIEDZIALA ZE TO SPRAWDZA POZNIEJ BO NIE CHCE OD RAZU LEKOW DAWAC A I TAK WSZYSTKIE MAMY BAKTERIE-CHODZILO JEJ O CIEZAROWKI-NIE WIEM..:/

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Iwcia1234 ja jeszcze nie wiem jakie badania będę robić bo muszę iść po skierowanie pod koniec miesiąca, ale sądzę że za taką kasę trochę ich będzie. A to obciążenie glukozą to nie za szybko Ci dali? Z tego co pamiętam to to badanie się robi ok 20 tc. Przynajmniej tak miałam w pierwszej ciąży i większość moich znajomych.

moriam ja miałam zlecone wszystkie badania tak jak trzeba. I nikt mnie nie pytał czy chce. W koszyku świadczeń NFZ jest rozpisane jakie badania powinny być wykonywane w każdym trymestrze ciąży, Więc żaden lekarz nie powinien robić łaski jak wystawia badania. Tak naprawdę nie wypisując ich popełnia zaniedbanie. Jak chodzicie do ginekologa z NFZ to wymagajcie to się nam należy. Badania na toxo, cytomegalię, przeciwciała, morfologie, mocz, hormony tarczycy, i jeszcze inne ( nie pamiętam wszystkich) muszą być wykonane w I trymestrze potem są jeszcze powtarzane. To jest obowiązkowe. Z tego co pamiętam badania na HIV robione są w III trymestrze.
Jak się trzymacie
Mnie cały dzień boli podbrzusze. Muszę trochę poleżeć.
Miłego wieczorka.

czesc u nas cały dzien było cieplutko .czuje sie dziwnie bez tych 3 korzeni zeba he ale jakos to zniose zeby najwazniejsze .co do tych badan to miałm krew hiv i mocz w moczu wyszly bakterie dosc liczne i dostałam lek 1 saszetke która kosztowała 40zł .pozatym czekam juz z niecierpliwoscia na usg w wtorek .

reklama
gunia-no wiedzisz, a ja nie dosc ze sie prosze i durnia z siebie robie, to jeszcze najdrozsze badania musze zrobic prywatnie.
szkoda slow.ale juz nie chce walczyc. Zaplace i juz tam wiecej nie wracam.
zreszta cala prawda objawi sie jutro, bo lekarz uprzedzil mnie ze dopiero w laboratoium stwierdza, ktore badanie mi przysluguje, a ktore nie. To jest chore.

Ostatnia edycja:
Do góry