reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe Mamy 2010

Co do poobcinanych boków to żeby ich nie było trzeba sobie najpierw wykadrowć zdjęcia (najlepiej w domu). Wtedy sama sobie wybierasz co jest na zdjęciu zbędne.
Aparaty cyfrowe wykonują zdjęcia przeważnie ze stosunkiem boków 4:3 a automaty wywołują zdjęcia z proporcjami bokó 3:2 - dlatego miłaś poobcinane.

niestety za pierwszym razem nie miałam nic poobcinane. Maszyna ta sama, moj aparat ten sam. Tylko zmienił sie sprzedawca który nie miał ochoy kiwnac palcem. Tłumu nie widziałam bo przez 20 minut dwie osoby które tylko ogladały aparaty za szyba no i była jeszcze jedna sprzedawczyni. Zreszta tez miała prace nosie. Słyszałam tylko jak sobie rezerowała bilet kolejowy a potem zamawiała golonke.

reklama
prawo kanoniczne nie mówi, że nie wolno odmówić chrztu i niestety właśnie czy się to komuś podoba czy nie to jeśli chrzcić się chce dziecko, które samo jeszcze nie podejmuje decyzji to prawnym obowiązkiem księdza jest interesowanie się tym czy rodzice są wierzący i zaniedbują i postępują nieprawnie Ci, których to nie obchodzi (i to nie jest kwestia mojej wiary tylko wiedzy i znajomości przepisów)

fakt dokładnie nie ale :
Prawo kościelne formułuje jakie są warunki niezbędne do godziwego ochrzczenia dziecka. Trzeba:
1° aby zgodzili się rodzice lub przynajmniej jedno z nich, lub ci, którzy prawnie ich zastępują;
2° aby istniała uzasadniona nadzieja, że dziecko będzie wychowane po katolicku; jeśli jej zupełnie nie ma, chrzest należy odłożyć zgodnie z postanowieniami prawa partykularnego, powiadamiając rodziców o przyczynie

i jeśli chodzi o punkt drugi to omawialiśmy go na teologii na studiach. I nam ksiądz powiedział że tą uzasadnioną nadzieją jest to że rodzice są ochrzczeni i dostąpili sakramentu komunii św. bo to oznacza że wychowali się w chrześcijańskim otoczeniu które zadba także o kolejnego członka. Sam fakt przyjścia rodziców do księdza z prośbą o ochrzczenie dziecka świadczy o tym że chcą aby dostąpiło do wspólnoty chrześcijańskiej. Więc ślub kościelny nie ma nic do tego. Bo fakt że ktoś żyje "w grzechu" wg kościoła nie świadczy o tym że nie zamierzają dziecka wychować zgodnie z prawami kościelnymi. No chyba że ktoś przyjdzie do księdza i powie: dawaj pan mu ten chrzest bo babka sie uparła a my i tak go nawrócimy na robaczki świętojańskie - wtedy co innego :-p

dobra dość o tym zacznijmy dzień miło:

dzień dobry cześć i czołem! pytacie skąd sie wziąłem? jestem wesoły Romek, mam na przedmieściu domek, a w domku wodę , światło, gaz zaśpiewam jeszcze raz! Witajcie część i czołem! pytacie......

ja nie wiem o co kaman ale moja już trzecią noc moja ma dziwne odchyły: od ok. 4 zaczyna się wypadanie smoczka: jak jej wypadnie smoczek to kwęka przez sen żeby jej włożyć. Włoże i zasypia. No i wszystko byłoby ok gdyby nie fakt że to sie dzieje 7-8 razy od 4.00 do 7.00 :szok: a jak dziś spróbowałam smoka nie włożyć to zaczęła coraz bardziej kwękać i sie przebudzać. Jak to stwierdziła kiedyś Rzutka error mi sie zrobił :no:
a teraz wcina królika i zagaduje jakby nic sie nie stało :-p

dawidowe jeśli chcesz wywołać dużą ilość zdjęć to ja polecam rossmana. - ja często nie kadruje zdjęć tak jak jest "przepisowo" robie po swojemu. Firma z którą Rossmann współpracuje wspaniale się wywiązuje i zawsze mam zdjęcia przycięte tak jak były u mnie czyli nic mi nie ucinają, nie mam żadnych pasków itp. po prostu jakie zdjęcie miałaś na kompie czy aparacie takie dostajesz na papierku.

Ostatnia edycja:
To smiesznie wyglada jak ona z otwarta paszcza napada na jakas zabawke. Jak jest na rekach to napada na moj polik tak jak by go chciała wycałowac a na lizaniu sie konczy
Haha,dawidowe,
świetnie to opisałaś,moja ma identyczne "napady":)
Ja też już na nogach :-)
Dzieć się huśta, a ja "Na dobre i na złe" oglądam hehe
To tak jak u mnie,Terrorystka w huśtawce śpi,a ja tu,na forum:).

dla mnie bezsensem jest gdy ksiądz odmawia chrztu bo rodzice nie są po ślubie. podobno według prawa kanonicznego nie wolno odmówić chrztu! A to czy rodzice są po kościelnym czy nie, albo czy wierzą w robaczki świętojańskie nie powinno księdza obchodzić.
ja jestem za tym żeby dziecko ochrzcić, posłać do pierwszej komunii. I tyle jeśli chodzi o interwencje rodziców. Jeśli będzie chciało to będzie bierzmowane. Nikt nie lubi jak mu sie coś narzuca więc dlaczego miałabym to robić mojemu dziecku

Alicja teoretycznie masz rację, ale dzidziuś jest na tyle mały, że to rodzice podejmują się wychowania go w wierze katolickiej. Z tego powodu księdza niestety musi obchodzić ich wiara.

moze kiedys to zrobie ale nie mam kasy na ksiedza adwokata ktory moze to robic na odleglosc bez mojej jazdy PL -FR co jakis czas. ale na razie nie mam na to najmniejszej ochoty. w kazdym razie moja suknia slubna jeszcze jest, zwinieta wklebek u tesciwoej w szafie :)) moze jeszcze kiedys ja wloze??? kurcze jak nieraz ogladam moje zdjecia slubne... ten dzien... jak to przypminam sobie to mialambym ochote to przezywac jeszcze nieraz. (tylko nie placic tyle co placilam hehe)

Dziulka z tego co słyszałam księdza adwokata trzeba mieć nawet jeśli byś była w Polsce. Albo kiedyś źle coś przeczytałam, albo niestety jest to jakiś tam wymóg.

DORIS- u mnie byla zdrada i jak kiedys dluga gadalam z ksiedzem to sa szanse na zalatwienie tego w miare szybko i sprawnie w kazdym razie mowilam ze tego ch... nie chce widziec nigdy w zyciu na mojej drodze i jakby mial byc na jakiejkolwiek sprawie to na bank nie jade. zreszta... po co mi to na razie... mamy cywilny i to jest wazne.

Z tego co ja się dowiadywałam zdrada wcale nie jest takim dobrym argumentem. Zresztą niezależnie od argumentów takie unieważnienie trwa długo i kosztuje.

Dziewczyny posiadające zmywarki możecie doradzić jaką wybrać i na co zwracać uwagę? Drogo wychodzi użytkowanie?

Moim zdaniem (i wszystkich osób, które znam) użytkowanie wychodzi taniej. No chyba że nie zmywasz pod bierzącą wodą. Ja poprzednią miałam Bosha 45cm i byłam zadowolona, ale gotowałam raz albo dwa razy na tydzień i puszczałam ją ok. dwa razy w tygodniu. Aktualnie mam zwykłą polską Amicę. Kupiłam sobie szerszą, ponieważ mam na to miejsce. Nie chciałam żadnych bajerów. Dla mnie są zbędne. Myję i tak na jednym programie. Z funkcji 1/2 wsadu, którą miałam w poprzedniej zmywarce nigdy nie korzystałam, jak z wielu innych. Zmywam różnie. Czasami raz na tydzień, czasami codziennie- zależnie od tego co gotuję i ile mam garów.

Witam sie z wieczora:-)Moje kochane pisze abyscie nie zapomnialy o mnie;-)dopadlo mnie mega chorubsko i tylko spie i karmie bo na nic innego nie mam sily:-(jak juz lepiej bede widziec na oczy to sie odezwe.mam nadzieje ze wasze fluidy dodadza mi sily:-)
spokojnej nocki wszystkim i przepraszam ze nie napisze wiecej bo aby was nadrobic to potrzeba sily a ja teraz jej nie mam:-(dobranoc

Miniu życzę dużo zdrówka. Kuruj się kochana, żebyś nie zaraziła maluszka.

A u nas nocka super. Młody wypił cycusia po 22:00 i spał do 5:30. Zjadł i przysnął prawie do 7:00. Normalnie szok :rofl2: Pierwszy raz w nocy nawet nie mruknął. Czuję się jakbym spała 12 godzin. Od pół godziny znowu śpi. Mogłoby tak być zawsze!!

witam i ja przy porannej kawusi. Moje gwiazdeczki wstaly jak zwykle o 7 ...a teraz Pysia siedzi w bujaczku i oglada bajki heheh. A jaka jest zainteresowana ze az sie smieje w glos. My wczoraj dostalismy juz wozeczek i powiem wam ze jest super wygodny!!!bardzo dobrze osłania dziecko od wiatru. Na spacerek wybierzemy sie dopiero chyba w weekend bo dzis sypie snieg..

w takim razie i ja sie witam porannie:)
Błażej od kilku dni wstaje o 6-7 i koniec spania kurcze no mógłby tak do 9:)a spał od 19 z jedna przerwą o 1 w nocy

Witam się i ja rano przy kawce!!!Ale naskrobałyście.
U nas nocka dziś super- o 21 spała do 2.30 a potem do 5.30 i teraz jeszcze kima!!!!
Kurcze martwię się moją starszą córką - ma straszny kaszel.Byłam u lekarki no i dała syrop i Bactrim.w dzień nie kaszle ale w nocy ma ataki kaszlu.Zawsze przy przeziębieniu ma kaszel.
Życzę miłego dzionka -spadam bo mała się obudziła...........

reklama
Widze,że temat "koscielny " nadal egzystuje:).Nie chciałabym obrażać niczyich uczuc religijnych,ale wg. mnie ochrzczenie dziecka i posłanie do komunii juz jest w pewnym sensie "narzuceniem " mu religii i jesli ktos twierdzi,że potem niech samo wybiera,to wg. mnie nie ma racji.Bo albo chrzczę dziecko,bo wierzę i praktykuję,a co za tym idzie,wychowuje je w tej wierze,albo nie chrzczę,bo np. daje możliwość wyboru,czy z innych powodów.Nie podoba mi sie takie chrzczenie dla swiętego spokoju,bo rodzina naciska,bo w szkole będą mu dokuczać czy inne tego typu argumenty.Tak,jak moja siostra,czy brat,ochrzcili swoje dzieci,ale ani nie chodzą do koscioła,ani nic,tylko przez presje społeczna i konformizm to zrobili...
Ja nie ochrzciłam żadnego z moich dzieci i różnie z tym bywało,w sensie np. religii w szkole.Tomir np. nie musiał,ale chodził nieraz z klasą,siedział sobie spokojnie w ostatniej ławce i cos czytał czy odrabiał jakies lekcje.A nieraz tak bywało,że ksiądz zwracał sie do niego "No,Tomir,może ty odpowiedz,uratuj honor klasy":).Maks był autentycznie prześladowany przez to,że nie chodził na religie w podstawówce .Raz,jak był jeszcze mały, w 1 czy 2 klasie i stał z dziecmi przed klasą,wiadomo,takie dziecko ma prawo jeszcze nie znać planu i nie orientowac sie,że teraz ma byc religia i ma iść na świetlicę,to katechetka wpuszczając dzieci do klasy,odepchneła go "Ty nie".Fajnie,nie?Przykład dla dzieci,jak nalezy traktowac" innych"...
No i dlatego nie chrzczę.Bo nie byłabym w stanie dac dziecku dobrego przykładu jako katoliczka.Jak już pisałam,do sprawy religii podchodzę poważnie,jeśli nie jestem w stanie sprostac wysokim wymaganiom,jakie ma Kościół,to nie robie tego "na pół gwizdka".Mam nadzieję,że nikogo nie uraziłam,ale takie mam poglądy w kwestii religii.Jesli tak,to przepraszam.

Do góry