reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe Mamy 2010

A teraz wszystkie biegna do apteki po olej rycynowy... :)
Ulisia zależy jak plamisz - jak jasna czerwona krew w ilości ok 2 łyżek to jedź na IP, jak plamienie brunatne to może poczekaj na skurcze, jak wolisz, ale jest szansa że jak pojedziesz to Cie przyjma i podadzą oksy więc miałabyś ciągłość zwolnienia, no nie licząc tego że miałabyś już dzidziusia ze sobą :)

reklama
A teraz wszystkie biegna do apteki po olej rycynowy... :)
Ulisia zależy jak plamisz - jak jasna czerwona krew w ilości ok 2 łyżek to jedź na IP, jak plamienie brunatne to może poczekaj na skurcze, jak wolisz, ale jest szansa że jak pojedziesz to Cie przyjma i podadzą oksy więc miałabyś ciągłość zwolnienia, no nie licząc tego że miałabyś już dzidziusia ze sobą :)

heh no więc tak: krew jest raczej jasna, ale brązowawa, na pewno nie żywoczerwona, za wyjątkiem jednego malutkiego czerwonego skrzepa (naprawdę nieduży) bez żadnego śluzu. co do skurczy - to jest jeden długi ciągły skurcz, takie jakby ciągnięcie, jak przed okresem nie boli mocno tylko trochę ciągnie - takie twardnienie macicy.

nie bardzo mam jak jechać na IP, musielibyśmy po znajomych dzwonić więc jeszcze czekam, co będziemy kogoś fatygować... a też nie jestem fanką leżenia bez sensu w szpitalu.

także zobaczymy. pisze na bieżąco :-)

OBY to było COŚ...

heh no więc tak: krew jest raczej jasna, ale brązowawa, na pewno nie żywoczerwona, za wyjątkiem jednego malutkiego czerwonego skrzepa (naprawdę nieduży) bez żadnego śluzu. co do skurczy - to jest jeden długi ciągły skurcz, takie jakby ciągnięcie, jak przed okresem nie boli mocno tylko trochę ciągnie - takie twardnienie macicy.

nie bardzo mam jak jechać na IP, musielibyśmy po znajomych dzwonić więc jeszcze czekam, co będziemy kogoś fatygować... a też nie jestem fanką leżenia bez sensu w szpitalu.

także zobaczymy. pisze na bieżąco :-)

OBY to było COŚ...

trzymam kciuki:)))pewnie sie rozkreci:))

Oj... jak Was po tym oleju rycynowym pogoni, to z kibelka nie zejdziecie...
Wszystkie środki przeczyszczające mogą wywołać skurcze macicy w ciąży- dlatego są w niej zakazane ;-) Działają na jelita, coś tam się wytwarza i hop...

To trzymamy kciukasy żeby to było TO a nie tylko "poruszanie" przez gina.

Ja miałam przez cały dzień tyle zrobić a nie zrobiłam prawie nic haha - jak sie zabrałam za kompa to pół dnia ogladałam zdjęcia pokoików dziecięcych, drugie pół dnia czytałam jakie formalności po urodzeniu Franka trzeba bedzie załatwić. Może chociaz naczynia do zmywarki włoże bo wstyd tak cały dzień siedziec i palcem nie ruszyć.

A teraz z ciekawości poczytam o tym oleju :) Mi lek powiedział żeby nawet o tym nie myślała bo juz skowyczałam że nie chce długo na oddziale lezec, ale mnie zaintrygowało...

ohoho, ja też czytałam co nieco o tym olejku rycynowym. Osobiście używam go jako odżywkę do rzęs bo mi wypadają.
Skoro daje takie efekty to jak nic się u mnie nie ruszy za tydzień, półtora to się za niego biorę :D

Dorisday i pozostałe przeterminowane mamusie trzymam kciuki, żeby jednak Wasze dzieciaczki zdecydowały się szybciutko przyjść na świat.

Ulisia może już całkiem niedługo zobaczysz Marcelka.

Rozaliontka śliczna córeczka.

A mnie mąż zaskoczył i zaproponował, że pójdzie jutro na zebranie do przedszkola.

reklama
A nie wydaje się Wam, że gdyby to było takie OK, to lekarze zamiast indukować, zakładać balony, itd. kazaliby pic olej rycynowy?

"Olej rycynowy, olej rącznikowy (...)
Jest stosowany do produkcji oleju tureckiego, kwasu sebacynowego, jako dodatek do paliw, smarów, farb, lakierów itp. (...)
Stosuje się go też w lecznictwie jako środek przeczyszczający. Za takie jego działanie odpowiedzialny jest zawarty w nim kwas rycynolowy, który po uwolnieniu (pod wpływem enzymów trawiennych) z glicerydów wchodzi w reakcję z zawartymi w treści jelitowej jonami sodu (Na+). Tworzy się w ten sposób mydło sodowe kwasu rycynolowego, które drażni błonę śluzową jelita cienkiego, co pobudza jego perystaltykę. Olej rycynowy stosuje się w dawce 1 ÷ 2 łyżek stołowych.
Stosowany jest ponadto w kosmetyce, jako odżywka do włosów suchych. Pomaga w odbudowie łamliwych i wypadających brwi i rzęs oraz paznokci i naskórka wokół nich. Jest częstym składnikiem tzw. domowych odżywek.
(...)
Olej rycynowy stosowany jest również w silnikach spalinowych, jako dodatek uszlachetniający pracę silnika - zapewnia lepsze smarowanie.
Oleju rycynowego nie wolno używać w czasie ciąży, gdyż może powodować powikłania w przebiegu ciąży i poronienia."
źródło: Wikipedia.

Ostatnia edycja:
Do góry