reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe Mamy 2010

dziewczyny mam pytanie troche z innej beczki. po porodzie mezowi naleza sie dwa tygodnie opieki na zone. dostaniemy jakis swistek w szpitalu, ktory M ma zaniesc do pracy czy to sie zalatwia u ginekologa prowadzacego ciaze? i jak to jest z urlopem tacierzynskim? mozna go wykorzystac w trakcie macierzynskiego czy dopiero po?

reklama
Hej dziewczyny;) ja już po śniadaniu i po kawce, coś mnie dzisiaj strasznie głowa boli;/
Natolin witaj w klubie, ja też wczoraj miałam łzawy wieczorek;/ Mój B wyjechał i nie ma go od środy do jutra do wieczora;/ I jak z nim wczoraj gadałam to się rozryczałam na maksa;( Że go nie mam, że mi się tęskni i że mi smutno;/
Margerrita trzymam kciuki;)

heh, a ja sie dowiedziałam że mój małż musi dzisiaj trzy godziny dłużej w pracy zostać, bo na to wesele w zeszłym tyg. się zwolnił prędzej i musi odrobić... mnie najbardziej wkurza, ze nie mogę być pewna z kim, jak pojadę i do którego szpitala, i czy M będzie przy mnie czy nie bo z pracy nie zawsze będzie mógł wyjść...

margerrita, kciuki zaciśnięte, mocno mocno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ale ci zazdraszczam..........................

po porodzie mezowi naleza sie dwa tygodnie opieki na zone. dostaniemy jakis swistek w szpitalu, ktory M ma zaniesc do pracy czy to sie zalatwia u ginekologa prowadzacego ciaze? i jak to jest z urlopem tacierzynskim? mozna go wykorzystac w trakcie macierzynskiego czy dopiero po?

Opieka na zone sie nie nalezy - mąż może dostac, ale nie musi, zalezy od lekraza - czy uzna że jest to potrzebne, u nas np po SN bardzo niechetnie dają, natomiast po CC nie ma problemu. U nas wypisuje normalnie ginekolog przy wypisie kobiety ze szpitala.

Urlopu "tacierzyńskiego" jest w naszym przypadku tydzień i ojciec dziecka może go wykorzyystac w dowolnym czasie od urodzenia dziecka do ukończenia przez niego 12 miesiaca, więc równiez w trakcie macierzyńskiego.

Margarrita trzymam zaciśnięte mocno kciukasy:)

A ja mam bóle okresowe, ale raczej one nie ustają, może czasami są silniejsze i przy tym ból w części lędźwiowej kręgosłupa. Poleżałam troche w wodzie i dalej odchodzą mi takie jakby skrzepy jak nie raz przy okresie można zaobserwować. Nie wiem, boje się że coś przeoczę. Nie wiem co mam traktować jak skurcze? o liczeniu nie wspomnę!? Pomóżcie dziewczyny!! Lolisza!?

dagisu, nie wolno się tak w kolejkę wpychać!!!!!!:D:D:D:D
a ból okresowy plus ćmienie w krzyżu może znaczyć że coś się zaczyna. tym bardziej jak po kapieli nie przeszło...! co i jak ze sqrczami to faktycznie loliszka potrzebna... a liczy się od początku pierwszego do początku drugiego, od początku 2go do początku 3go, a w tym zapisujesz ile sekund trwał sqrczybyk
albo jakoś tak;D

cholercia ale ja nie wiem co ja mam traktować jako skurcz!? Nie chce się wcinać w kolejkę. Na prawdę. Chyba nie jestem gotowa!

Hej dziewczynki moje kochane :-)
Jak Was czytam, o tych skurczach, nerwach i wogóle to udziela mi się od Was ta adrenalina na nowo, ale cieszę się, że ja już po :-)
Moje maleństwo sobie ślicznie śpi, odgruzowałam salon i siedzimy sobie w ciszy, mamusia popija herbatkę na laktację, słonko zagląda w okna - rozkosznie - jestem taka szczęśliwa :-)
Erykowi z dnia na dzień rośnie apetyt, potrafi jeść przez 40 minut z piersi, bez przerwy! :-) Brodawki mi odpadają, ale cieszę się, że na razie wyrabiam z pokarmem - oby tak jak najdłużej.

A jeszcze mam pytanie z innej beczki - suwaczek wkleja się w sygnaturze? Nie mogę sobie poradzić z ustawieniem nowego :confused:

reklama
dziewczyny mam pytanie troche z innej beczki. po porodzie mezowi naleza sie dwa tygodnie opieki na zone. dostaniemy jakis swistek w szpitalu, ktory M ma zaniesc do pracy czy to sie zalatwia u ginekologa prowadzacego ciaze? i jak to jest z urlopem tacierzynskim? mozna go wykorzystac w trakcie macierzynskiego czy dopiero po?

co do opieki to lolisza już odpisała wszystko. np moj ginekolog powiedział że w ogóle nie dają po sn, ale spróbujemy i tak w szpitalu jeszcze poprosić. z tym że to jest traktowane jak l4 - płatne 80%

przysługuje mężowi natomiast 2 dni urlopu okolicznościowego płatnego normalnie - wypełnia się tylko wniosek i pracodawca nie może odmówić. oczywiście jeśli mamy umowę o pracę.

co do tacierzyńskiego - nie mylcie pojęć. urlop tzw tacierzyński to nie wykorzystana przez matkę część macierzyńskiego - jeśli rodzice tak zadecydują to po 14 tygodniach urlop macierzyński może przejąć ojciec dziecka a matka wraca do pracy. to właśnie potocznie nazywamy tacierzynskim. natomiast te 7 dni o których pisze lolisza (można je wykorzystać w dowolnym momencie przez chyba pierwszy rok życia dziecka, ale tylko w całości - całe 7 dni na raz) nazywa się URLOP OJCOWSKI. to nie to samo co TACIERZYŃSKI. Wpisz sobie te pojęcia w google. i urlop okolicznościowy też sobie wpisz. jest duuuuużo informacji na ten temat.

pozdrawiam.

Do góry