reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pazdziernik 2016

reklama
Hej laseczki :* dawno mnie tutaj nie było ale to przez pracę. Wróciłam po chorobowym i jak wracam do domu to tylko spać idę.. na nic więcej siły nie mam. Nawet mój piesulek zaniedbany bo na długie spacery nie chodzi.. :(
Dzisiaj muszę się przełamać i iść pospacerować bo głowa mnie tak boli a nie chce tabsów brać.. :/

Jaguś strasznie mi przykro :* 3maj się cieplutko.

Spróbuj wypić szklankę mleka.

Ale wydaje mi się ze mant czy Reni możesz wziąć

Leki dobre dla ciężarnych to leki mające w swoim składzie substancje zobojętniające działanie kwasów żołądkowych, czyli węglan wapnia i węglan magnezu, które wiążą kwas solny w żołądku i go neutralizują. Jeżeli nawet treść żołądka cofnie się, nie spowoduje palenia w przełyku. Do nowoczesnych preparatów zobojętniających mogą być dodawane alginiany, które dodatkowo działają osłonowo. Gdy alginian dotrze do żołądka, utworzy żel, który unosi się na powierzchni zjedzonego pokarmu, tworząc barierę między żołądkiem a przełykiem. Pokarm się nie cofa. Alginian wspomaga też regenerację nabłonka, podrażnionego w wyniku zgagi. Leki te są bezpieczne w ciąży. Dostępne są w formie zawiesiny, saszetek z żelem, tabletek do ssania i rozgryzania. Przykłady: Rennie, Gaviscon, Alumag, Alusal, Refluxin, Gastrotuss.

» Leki dobre dla ciężarnych to ziołowe preparaty, które mogą być pomocne w zwalczaniu zgagi. Warto po nie sięgać zamiennie z lekami, których nie można stosować stale. Regulują trawienie, dzięki czemu zgaga występuje rzadziej. Ponadto zioła doskonale łagodzą podrażnienia oraz chronią przełyk. Przykłady: napój z siemienia lnianego, a także len w tabletkach (substancje w nim zawarte powlekają ścianki przełyku, chroniąc przed pieczeniem, a także zobojętniają kwasy żołądkowe), herbatka z melisy i kopru włoskiego (działają uspokajająco i kojąco na układ trawienny - polecane szczególnie, jeśli to żołądek zwykle źle reaguje na stres). Jest jeszcze imbir, którego kłącze wchłania kwas i powoduje łagodzenie podrażnienia. Można go stosować jako dodatek do herbaty (plasterek świeżego imbiru) lub starty do sałatek i sosów. Warto też wypróbować olejek sandałowy (do aromaterapii), gdy zgaga nasila się pod wpływem stresu.

reklama
Do góry