reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pazdziernik 2016

reklama
Ponad godzinę Was nadrabiał am :-)

U nas będzie różnica 2 lat więc akurat. Moj jeszcze nie czai że będą zmiany a też do dzieci ciągnie. Na szczęście ma kontakt z kuzynami, to się socjalizuje ;-)

Umówiłam się na prenatalne i co mnie zaskoczyło, trzeba jechać 2 razy, raz na samą krew a po tygodniu na USG, no ale przynajmniej za darmo. Skoro będą już wyniki krwei, to może od razu dadzą opis. Tak więc badanie wypada mi w Wielki Czwartek.

Mnie męczy migrena i wszystkie jej przypadłości, więc ledwo żyje, na szczęście babcia małego zabrała na cały dzień, więc chociaż tyle ;-)
Ale mi narobilyscie smaka na truskawki, chyba podkradne małemu z zamrazarki i sobie zrobię :-)

A i cieszę się z rosnących fasolek, świetnie że niektóre już mają spokój ;-)

Ja mam fotke z 1. Ciąży jak Franek grzebie sobie palcem od nogi w nosie, to się nasmialismy ale to już było na miesiąc przed porodem ...

To ja sie juz zgubilam :D jak np bym pracowala w nowej firmie np tylko 4 miesiace to nie biora pod uwage zarobkow z poprzedniej firmy? I srednia wyciagaja tylko z obecnej?

Np jakby ktos teraz zmienil w kwietniu 2016 prace to zarobki chyba i tak licza od stycznia? Tzn jesli ktos w styczniu byl na l4 to nawet i z grudnia musza zalapac, zeby bylo pelne 12 miesiecy. Tzn ja tak to rozumialam :)

z tego co wiem to biorą tylko średnia z nowej firmy

tu jest link do fajnego forum odpowiadają na wszystkie pytania

Link do: sposób wyliczenia zasiłku macierzyńskiego - ZUS i Płace

PerseaNigra no roznica bedzie miedzy dzieciakami 15miesiecy i 5 lat. Jak nastawienie? Jak zaczynam sie na tym skupiac to jestem przerazona. Moj pieciolatek jest nadpobudliwy, wszedzie go pelno skolei Mala jest taka mamusiowa. Nie da mi odejsc o krok od siebie, nie zostanie z nikim poza tata bo odrazu jest wycie. Caly czas mam nadzieje ze do jesieni to sie zmieni. W koncu duzo czasu jeszcze. Ale wiem ze będzie ciezko, moj Maz pracuje czesto po 10h i nie ma za duzo wolnego. Na pomoc rodzicow raczej nie mam co liczyc takze wiem ze bedzie hardkor. Ale pozniej dzieciakom bedzie latwiej z mala roznica wieku. A ja sie pocieszam ze jak bede zalatana przy trojce to moze schudne chociaz ;)

Madziorek30, zerknelam tak pobieznie, ale tam sa posty z 2013/14 roku, a wydaje mi sie, ze przepisy sie zmienily troche. Bo wychodzi na to, ze lepiej sobie teraz pod koniec ciazy zalozyc firme na najwyzsza skladke i placic tylko przez 2 miesiace zus, a potem masz nawet i z 8k macierzynskiego - i rzeczywiscie, jeszcze nie tak dawno temu dziewczyny w ten sposob robily, nawet kuzynka mi opowiadala, ze ma kolezanke, ktorej sie to udalo. Dlatego teraz obliczaja macierzynskie w inny sposob. Moge sie mylic, ale gdzies tak wlasnie czytalam o tych nowych przepisach :)

Edit: doczytalam, jednak dalej mowia tam o 12 pelnych przepracowanych miesiacach, wiec przepraszam za zamieszanie :D

Mój mężu chce być przy porodzie :)
Tylko źle to widzę jak będzie cesarka :/

Jeśli to będzie cc umówiona, bez komplikacji to mąż z pewnością będzie mógł wejść na salę operacyjną.. Siada przy głowie mamy, więc nie przeszkadza.. Tym bardziej w Niemczech - troszkę inne , świeższe spojrzenie na to mają niż u nas w PL... Moja znajoma właśnie tak rodziła ..

Nevka no stress ! Będzie dobrze ! ;-) ;)

Jagus super córa :rolleyes:

Dołączam do chorych kobitek.. córka "poczęstowała" mnie wirusem:oo::oo: więc piję herbatę za herbatą, z nosa cieknie fontanna..ehh :oo2::oo2:

Witam dziewczyny :)
Tyle juz wiadomości z dzisiaj
Aleee długo pospałam, obudziłam się około 7 jak mój do pracy wychodził, po czym stwierdziłam ,że nie wstaje jeszcze tak wcześnie i budze się patrze a tu 11;30...

Chwilę posiedze i lece robić mielone na obiad i surówkę z kapusty pekińskiej :)

Katar mnie wykończy!! Woda morska, inhalacje nie pomagają.. :(
od 4 nie śpię do tego oczywiście wymioty.. ehh...
oby z maluszkiem było wszystko dobrze.

reklama
Do góry