Meg, bo podstawą do wyliczenia zasilku macierzynskiego jest srednia z pelnych 12 ostatnich przepracowanych miesiecy, czyli jak w ciagu roku bylas w tym czasie na l4 to nie biora tego czasu pod uwage przy wyliczaniu macierzynskiego, dlatego dziewczyny chca isc teraz jak najpozniej na l4, jesli np ostatnio mialy podwyzki w pracy czy np krocej pracuja niz rok itd itd..
reklama
anieok
Fanka BB :)
Co do porodu ja oboje moich dzieci rodzilam sn, przy pierwszym nacieli mnie na 10 szwow w sumie i okropnie ciezko bylo siedziec jak kolwiek po turecku to moglam pomarzyc, przy drugim naciac sie nie dalam i peklam tak delikatnie ze nie bylo potrzeby szycia i rzeczywiscie odrazu siedzialm jak chcialam poniewaz byl lipiec w sobote urodzilam a w srode juz z wozkiem spacerowalam nic mnie nie bolalo czulam sie jak przy okresie. Dlatego nie wyobrazam sobie porodu cc mimo ze bol porodowy pamietam na swiezo i wcale mi do niego nie spieszno.
meg88
Bo ja od stycznia 15r. do końca grudnia miałam dwie umowy o pracę na pół etatu z jednym pracodawcą. Czyli razem etat. Od stycznia 16r. mam jedną umowę na stałe (z powrotem wróciła do tej co miałam na początku) tyle że teraz mam dużo mniej kasy niż jak miałam dwie połówki. Mam mniejszy zakres obowiązków. I nie wiem co zrobić z tym L4... Nie chce mi się siedzieć w domu jak z ciążą jest wszystko okey. Iśka co radzisz?
Prosze, ciesze sie ze pomoglam
Ja w porodzie sn nie boje sie raczej jako tako bolu (jeszcze ), a raczej tego, ze np u dziecka beda komplikacje, owinie sie pepowina czy cokolwiek i ze trafie na nieudolne polozne i lekarzy. W cc znowu mam wrazenie, ze dziecko by bezpieczniej wyszlo na swiat, ale znowu te komplikacje mnie przerazaja. A najbardziej to chyba to znieczulenie w kregoslup mnie przeraza
Ja w porodzie sn nie boje sie raczej jako tako bolu (jeszcze ), a raczej tego, ze np u dziecka beda komplikacje, owinie sie pepowina czy cokolwiek i ze trafie na nieudolne polozne i lekarzy. W cc znowu mam wrazenie, ze dziecko by bezpieczniej wyszlo na swiat, ale znowu te komplikacje mnie przerazaja. A najbardziej to chyba to znieczulenie w kregoslup mnie przeraza
PerseaNigra
Dziewczyny z małymi dziećmi. Jak wasze nastawienie na kolejne maleństwo? Anieok widzę, że różnica będzie malutka między dzieciaczkami; )
larkaa
Meg musisz sie liczyć z tym ze beda brali średnia z 12 miesięcy, wiec im dłużej pracujesz tym kasa mniejsza. Ale masz dylemat... Wiem co czujesz bo mi tez do L4 nie spieszno. Aaaa jeszcze miałam napisać - chyba ze masz umowę z inna firma to wtedy biorą średnia tylko z zatrudnienia w obecnej firmie.
Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app
Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app
reklama