reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pazdziernik 2016

reklama
Ogólnie z tego co kojarzę to pierwszy miesiąc, który płaci pracodawca, to kontrole są raczej jak pracodawca Cię zgłosi. No i niby częściej jak ktoś podkabluje, że masz lewe L4, albo umowa była niedawno zawarta itp. Niestety "normalne" kobiety też kontrolują. Statystyk nie znam, pewnie to niewielki % A chodzące L4, nie oznacza, że możesz robić co chcesz :/
A historii było kilka. To jest podobno tak, że jak Cię nie zastaną w domu, to musisz złożyć wyjaśnienia i zatrzymują Ci wypłatę. Jedna dziewczyna była na spacerze, wyjaśnienia złożyła, ale przyszło jej 2 pismo, że w innym ZUSie musi się znów wytłumaczyć. No i pod pytaniem tego przypadku odezwały się inne, że to i czasami na komisję wzywają itd. Jedną w 6 miesiącu lekarz orzecznik przywrócił do pracy. Czytałam to o 1 w nocy, więc nie przytoczę konkretnych przykładów ;)
Bynajmniej zawsze mogą nas skontrolować, bo tak. A ja znając życie akurat bym spała i nie słyszała domofonu.... :p

Julian kontrole są tak do godziny 17 bo tak pracują ludzie w Zusie. Najczęściej kontrole maja te kobiety , którą mają własną firmę, pracują u prywaciarza lub zawarły umowę o pracę chwilę przed zajściem w ciążę.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

To bywa bardzo bardzo różnie. Ja jestem od 2 marca i odpukać nie miałam kontroli. Koleżanka miałam dwa tygodnie przed porodem, inna wcale...Jeszcze inna miała trzy...
Jeżeli też w firmie jest ponad 20 pracowników to też jest inaczej bo firma wypłaca całe l4 tyle, że odciąga sobie od tego co musi wysłać do ZUSu i też wtedy jest się mniej na świeczniku.
Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

ja drugi miesiąc jestem na zwolnieniu i teraz teoretycznie już chyba zus mi powinien płacić i zastanawiam się właśnie jak to będzie

ja drugi miesiąc jestem na zwolnieniu i teraz teoretycznie już chyba zus mi powinien płacić i zastanawiam się właśnie jak to będzie

julia mi za pierwszy miesiac płacił pracodawca a juz za nastepny wypłatę dostałam od mojego płatnika ale z zusu to zasilek chorobowy:) dostaniesz w swój dzień wypłaty normalnie i kurde dobrze na tym wychodzę hehe:) więcej kasy

reklama
Tekila hehehe ja tak zrobiłam jak Krystiana urodziłam. .. od razu ba brzuch ;)
Betka co to za sukienka ??? Pokazuj i pisz gdzie kupiłaś ??

Aria kiecka prosta taka zwiewna kupiona w sklepiku osiedlowym:)

Załączniki

• DSC_0066.JPG
    DSC_0066.JPG
    510,6 KB · Wyświetleń: 100
  • DSC_0067.JPG
    DSC_0067.JPG
    473,4 KB · Wyświetleń: 92
Do góry