reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2015

Colly słyszałam gdzies w tv, ze lato w tym roku ma byc kiepskie i tez sie troche tym pocieszam, bo jendak upały w ciazy są męczące

wirginia no to wtedy wezwie sie karetke i bedzie zawsze szybciej, moze o tym pomysl, a nie o samych negatywnych stronach :p

doris ze ty w ogole pomyslalas, ze po grzybach moglas sie czyms zatruc, ja bym raczej nie powiązała faktu, no ale dobrze ze jest wyztsko ok :)

mi siara w poprzedniej ciazy wcale nie leciała i teraz narazie tez nic nie widac

eli ojej to niefajnie, a jaka długosc mas ztej szyjki?

Blair gratuluje świetnej oceny, a moze tak ci sie stawiał tez brzuszek z nerwów przed egzaminem, no ale dawaj szybko znac co tam wyszlo na badaniu

Akatsuki czekam na wiadomość :)

reklama
eli wspolczuje tego lezenia ale zdrowie maluszka najwazniejsze :)
super macie zwiezaczki dziwczyny tez bym chciala jakies ale niestety moj pies nie dal by za dlugo pozyc zadnemu zwierzaczkowi :/
Akatsuki trzymam kciuki za wizyte
Blair gratuluje 5 :) wierze ze jak cie zbadaja to bedzie wszystko w porzadku
Dolga niestety tutaj nie ma czegos takiego jak wezwanie karetki do porodu :) trzeba radzic sobie samemu :) a jak juz przymusowo trzeba wezwac ta karetke to placi sie strasznie kolosalna sume za to a i moga nawet zawiesc do szpitala gdzie nie jest sie zapisanym

Wrrrrrr napisałam takiego długiego posta i mi go wcięło :-(

Blair gratuluję zdanego egzaminu!

Karo napisałam głównie do Ciebie to co mi wcięło ale ponieważ może poprawię Ci nastrój to napiszę jeszcze raz. Ja w drugiej ciąży miałam termin z OM na 10.03. a z USG przez większość ciąży na 18.03. Raz nawet zdarzyło się, że z pomiarów wynikało, że to będzie 27.03.!! Ostatecznie Weronia urodziła się 10.03. przez cc, ważyła 3310 kg i mierzyła 53 cm także normalnie :-) no i była zdrowa :-) także spokojnie, nie stresuj się, każda dzidzia rośnie swoim tempem.

Dolga no powiem Ci, że ja na początku nie skojarzyłam. Dopiero po jakimś czasie przypomniało mi się, że jadłam te przeklęte grzyby...

Karo,

Moja córcia do 25tc słabo przerastala i nawet wg wieku korygowanego (nie z om, a z owu bo ja mam problem z cyklami) była sporo za mała. Był 23tc, a dzidzia 21. Zaczął mnie troszkę lekarz straszyć hipotrofia, niewydolnością łożyska itd. Zmienił mi witaminy na omegamed optima z dha. I na kontroli dwa czy trzy tygodnie później młoda juz była w górnej granicy siatki centylowej i tak do końca ciąży zostało. Ile w tym zasługa witamin nie wiemy, ale najpewniej było tak, że po prostu nadszedł później czas tego intensywnego wzrostu i dziexko wszystko sobie odbiło. Ale mimo wszystko polecam branie witamin z dha (nie pamiętam jakie przyjmujesz, nawet nie wiem czy o tym pisałam wiec jeżeli już takie bierzesz to ostatnia uwagę pomiń ;))

Aha no i ostatecznie Jagoda urodziła się 5.04 z wagą 3850g i 54cm długa.

A terminy miałam na 17.03 i z usg 01.04

Ostatnia edycja:
Blair gratuluję dobrze zdanedgo egzaminu :-D daj znać co ci powiedzą na IP

Ja w ogóle nie orientuje się w tych wagach, moja malutka ważyła 300 g w 19t4d a pozostałe pomiary + - 2,3 dni może poszukam z ciekawości jakąś tabelkę z waga

Aaa w ogóle miałam was spytać wcześniej... Łożysko mam na tylnej ścianie więc ok nie przodujace więc też dobrze ale powiedział mi że jest nisko i żeby obserwować tzn pytać o nie na kolejnych usg.. Powiedział że to w sumie normalne ale czuwać więc w sumie zaraz po usg się tym nie martwilam ale teraz zaczęłam się zastanawiać...?

malinka skoro lekarz powiedział żeby obserwować, ale się nie stresować, to się nie stresuj. Jakby było coś źle, to kazałby Ci leżeć. Może chce zobaczyć czy nie zejdzie niżej dlatego ci powiedział żebyś pytała na wizytach.

U mnie w poprzedniej ciąży było podobnie jak u doris. Termin z OM (zgadzał się z owu) był na 6.7, z usg na 19.7. Dziecko urodziło się 7.7, silne i zdrowe. Głowa do góry :-)

Dzięki Dziewczyny za gratki ;)
Dam znac jak tylko czegoś sie dowiem, na razie wciąż czekam...

Kamilove potwierdzam, moja Mała tez była mniejsza o tydz na początkowych usg, od 13tc biorę omega med optima forte i na połówkowym Mala wymiary miała na dwa dni do przodu a nogi to nawet na 5dni do przodu ;) nie wiem czy to od witamin czy nie, ale różnica była ;)

Malinka z tego co kiedyś wyczytałam na forach to łożysko moze sie chyba lekko przemieszczać i moze stad gadanie lekarza, powiedział to pewnie Tobie bo sam moze zapomnieć wsród natłoku pacjentek i chodziło żebyś przypomniała sie na usg, myśle ze nie masz sie czym martwić ;)

Szczesliwa, czas leci ale to chyba akurat dobrze ;) ja bym chciała zasnąć i obudzić się już po porodzie. A tymczasem też budzę się z plamami od siary na piżamie :/ na początku myślałam, że to tłuste plamy od kremu ale śledztwo potwierdziło teorię siary. No nic. Trzeba w końcu pociąć tą pieluchę.

Karo , ja bym się tak mocno nie przejmowała. Na tym etapie nie da się zrobić sztywnych wytycznych o rozwoju dziecka bo każde rozwija się już we własnym tempie. Nawet termin obliczany przez usg ma już dokładność do kilku tygodni (nie pamiętam jak to było dokładnie ale napewno gdzieś w necie znajdziesz). Także wyluzuj i nie stresuj dzieciątka :) jeśli lekarz mówi, że jest wszystko ok to znaczy, że tak jest. Mi po ostatnim usg też termin się przesunął chyba o 3 dni ale to olewam bo wcześniej i tak utrzymywał się tydzień do przodu. Teraz wychodzi mi termin mniej więcej taki jak z OM ale ja bankowo miałam opóźnioną owulacje więc liczę sobie po swojemu wg. tej owulacji i nawet przez myśl by mi nie przeszło żeby teraz martwić się tygodniową różnicą. Także głowa do góry :)

reklama
Do góry