Dreamgirl absolutnie mnie niczym nie uraziłaś... raczej rozśmieszyłaś bo poczułam się jak na dywaniku u nauczyciela :-) i ten rysunek hahah doceniam zaangażowanie. Wiesz co to chyba jednak sprawa genetyki bo mój mąż na serio ma bardzo słabe zęby a ja mam raczej mocne. Zawsze używam szczoteczek o twardym włosiu i bardzo mocno szczotkuję, tak lubię po prostu. Co do mycia zębów dzieciom dlatego właśnie,ze same myły i zaczęły te zęby im się bardzo psuć od jakiegoś pół roku myję im ja i to na niewiele się zdaje więc to chyba geny a nie wina złego mycia. Dzisiaj ja wybieram się do dentysty więc pogadam na te tematy z fachowcem. Wiem jedno szkoda,że moje dzieciaki nie mają nic wspólnego z dziadkiem Bubby bo by miały łatwiej z ząbkami. Bubba zazdroszczę tej jednej plomby chociaż sama w porównaniu z innymi mam zdrowe zęby ale nie aż tak jak Ty.
reklama
Daję znaka - złamany paliczek. Zalecenie lekarza, leżeć i wypoczywać, mąż ma mnie na rękach nosić i jechać do jubilera po biżuterię
Profeska!!!! Ja też źle czyściłam wiele lat aż szyjki podrażniłam, burę od dentystki dostałam a na koniec przeszkolenie i właśnie o taka technika jest jedyna i prawidłowa.
A dla dzieci jest jeszcze fajna appka w telefonie myją zęby ze zwierzakami i liczony jest czas
Asika - zęby zdrowe mam to fakt ale system krwionośny słaby też po dziadku...więc jak to w życiu sprawiedliwość jest
Ladyk - ja byłam z niunią u dentysty jak miała 10 miesięcy około. Bo warto lakierować zęby, to chroni przed próchnicą dziecięcą. Więc miała lakierowane już wcześnie, ma fajne białe ząbki i nigdy nie miała próchnicy ani czarnych plam. Widzę jakie zęby mają dzieciaki w jej klasie to to jest dramat. Dobrze, że to nie jest zaraźliwe...
Już od 12 miesiąca możesz chyba zmienić szczoteczkę i powinna sama czyścić A najlepiej z mamą. Elmex jest super.
Ok, no to jeśli mogę jeszcze się uzewnętrznić...
Przed wszystkim - Twoje dzieci są już duże, naprawdę. Nie powinnaś myć im zębów, 5 lat to już jest bardzo dużo i czas by domywały zęby samodzielnie. Spróbuj ich zachęcić do mycia zębów, ja kupiłam pamiętam mojej córci taki licznik 2 minuty na mycie zębów i sama naciskała i czekała do końca odliczanego czasu. Na Allegro są takie minutniki, na pewno gdzieś indziej też. Ja polecam
Po drugie - a tyczy to także dorosłych - jeśli szczoteczka której używasz się rozpłaszcza, to znaczy że niestety źle myjesz zęby. Przyciskanie szczoteczek do zębów nie powoduje, że się lepiej umyją... Zęby trzeba masować, końcówkami włosia, ważny jest przede wszystkim czas, jaki pasta spędza na zębach i ważne jest aby wykonywać zawsze koliste ruchy, a nie na boki. Nasza dentystka pokazała mi taką rozczapierzoną szczoteczkę i przyłożyła do zębów (taka sztuczna szczęka), i pokazała, że rzeczywiście przy takim nacisku myjemy zęby włosami, a konkretnie bokiem włosia. Potrafisz to sobie wyobrazić? Poszukam jakiegoś foto może...
A chodzi o to, aby myć zęby delikatnie, nie uszkadzając dziąseł, dzieciom nie powinna lecieć krew z dziąseł - bo niby dlaczego? Mogą się skaleczyć jedząc coś ostrego (np. skórką jabłka czy gruszki albo skórką bułki kajzerki można się normalnie zaciąć), ale podczas mycia nie powinno być krwi. Bo to oznacza, że nacisk jest zbyt duży. Szczoteczka powinna pozostać prosta przez cały czas użytkowania - po tym poznasz, że dobrze myją zęby.
Nie znalazłam żadnego foto, sama narysowałam Ci rysunek poglądowy. (nie mam talentu, nie śmiać się )
Zobacz załącznik 687699
Czy widzisz o czym piszę? Tak naciskając niszczy się szczoteczkę i wcale nie domywa się zębów, wręcz odwrotnie. Zęby są niedomyte! Jak przyłożysz taką szczoteczkę z boku zęba to część z włosia drażni bardzo dziąsła, dlatego krwawią...
Przepraszam jeśli cokolwiek z tego co napisałam Cię dotknęło czy sprawiło przykrość, po prostu szkoda Twojej kasy i zębów dzieci. Wystarczy naprawdę niewiele zachodu, a zęby mogą być super czyste i zadbane. Wtedy pozostaje dieta i predyspozycje genetyczne. Nad tym nie mamy kontroli
Także dobrym ruchem byłby zakup nowych miękkich szczoteczek dla dzieci i mycie z nimi zębów odliczając stoperem 2-3 minut. U nas wystarczają dwie minuty. Pokazuj im, że nie mogą myć zębów ruchami z lewej na prawą, a tylko kółkami - te z tyłu też. I ważna jest ta strona od języka. Tam często się pojawia kamień.
No i cóż... to chyba tyle. Dzisiaj byłam z moją małą u ortodonty, bo ma lekko krzywe zęby. Więc ku mojej uciesze dostałyśmy pochwałę za zadbane i czyste zęby bez ubytków. Normalnie duma mnie rozpierała. Ale mamy przyjść za pół roku dopiero, mają trochę jeszcze urosnąć. Więc wracamy w listopadzie
Profeska!!!! Ja też źle czyściłam wiele lat aż szyjki podrażniłam, burę od dentystki dostałam a na koniec przeszkolenie i właśnie o taka technika jest jedyna i prawidłowa.
A dla dzieci jest jeszcze fajna appka w telefonie myją zęby ze zwierzakami i liczony jest czas
Asika - zęby zdrowe mam to fakt ale system krwionośny słaby też po dziadku...więc jak to w życiu sprawiedliwość jest
Ostatnia edycja:
Daję znaka - złamany paliczek. Zalecenie lekarza, leżeć i wypoczywać, mąż ma mnie na rękach nosić i jechać do jubilera po biżuterię
Podobają mi się takie zalecenia
so_happy
Fanka BB :)
hej
ja juz jestem po połówkowym, wszytsko dobrze, malutki zdrowy, skakał na badaniu ledwo gin go pomierzył,
szyjka długa, wyniki badań mam dobre, jeszcze żeby tylko dobre samopoczucie do mnie przyszło to nic mi więcej nie potzreba
xmamuska ja tez zz M jestem 16 lat i tez w tym roku 8 lat po slubie
dodonka pytałam gina o poród we wodzie i mówił ze mozna do końca rodziec we wodzie jak sobie ktos życzy,
w Tuchowie
asika moi tez leczą zęby mleczaki, majatek wydaje
akatsuki fajne mieszkanie i duże
dreamgirl moi tez maja słabe zeby, lecze im bo ich bolą , dentystka zakłada im takie fajne kolorowe plomby,
czyszczą zęby codziennie, ale chyba odziedziczyli zęby po mnie i po M, oboje mamy bardzo słabe,
buba współczuję złamania, ale zalecenia lekarza fajne
ja juz jestem po połówkowym, wszytsko dobrze, malutki zdrowy, skakał na badaniu ledwo gin go pomierzył,
szyjka długa, wyniki badań mam dobre, jeszcze żeby tylko dobre samopoczucie do mnie przyszło to nic mi więcej nie potzreba
xmamuska ja tez zz M jestem 16 lat i tez w tym roku 8 lat po slubie
dodonka pytałam gina o poród we wodzie i mówił ze mozna do końca rodziec we wodzie jak sobie ktos życzy,
w Tuchowie
asika moi tez leczą zęby mleczaki, majatek wydaje
akatsuki fajne mieszkanie i duże
dreamgirl moi tez maja słabe zeby, lecze im bo ich bolą , dentystka zakłada im takie fajne kolorowe plomby,
czyszczą zęby codziennie, ale chyba odziedziczyli zęby po mnie i po M, oboje mamy bardzo słabe,
buba współczuję złamania, ale zalecenia lekarza fajne
maran-atha
Fanka BB :)
Kate wrzuc zdjecia BOBASA w watku
BUBA no masakra jakas... ależ sie teraz przytrafiło... ciekawe jak maz sie wykaze
moje póki co zabki maja dobre, Ala ma juz 8 stałych które wyszły po mleczakach + wszystckie szóstki... zaczeły jej wypadac jak 5 lat skonczyła, teraz ma 6...
obiad zjedlismy i poszłabym spać... dzis ryba ziemniaki i surówka moja ulubiona z kapusty kiszonej z marchewką
BUBA no masakra jakas... ależ sie teraz przytrafiło... ciekawe jak maz sie wykaze
moje póki co zabki maja dobre, Ala ma juz 8 stałych które wyszły po mleczakach + wszystckie szóstki... zaczeły jej wypadac jak 5 lat skonczyła, teraz ma 6...
obiad zjedlismy i poszłabym spać... dzis ryba ziemniaki i surówka moja ulubiona z kapusty kiszonej z marchewką
reklama
Buba... auć, współczuję! Niech się zrasta jak najszybciej!
Kate.. ja dziś rozmawiałam z położną na nowym szpitalu. Też jest wanna, jakaś wypaśna podobno, i też można rodzić do wody, ale lekarze jeszcze się nie zgodzili żadnej pierworódce, mam nadzieję, że w Tuchowie jest inaczej. Jeśli nie, to u mnie woda odpadnie bo na razie nie znalazłam alternatywy dla Tuchowskiego szpitala.
Kate.. ja dziś rozmawiałam z położną na nowym szpitalu. Też jest wanna, jakaś wypaśna podobno, i też można rodzić do wody, ale lekarze jeszcze się nie zgodzili żadnej pierworódce, mam nadzieję, że w Tuchowie jest inaczej. Jeśli nie, to u mnie woda odpadnie bo na razie nie znalazłam alternatywy dla Tuchowskiego szpitala.
Podziel się: