reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2015

Akatsuki, ocenianie wyborów ludzi którzy ponieśli już ich konsekwencje daje dużo. To chyba oczywiste. Można wyciągnąć jakieś wnioski, wystrzec się własnych błędów. Ocenianie wyborów innych którzy nie ponieśli jeszcze konsekwencji daje przeważnie możliwość zapoznania się z argumentami na plus i minus. oczywiście jeden czy dwa wybory nie świadczą o człowieku ale przecież to na ich podstawie oceniamy ludzi.
Napisałaś że nie ma co oceniać innych bo ich wybory są inne od naszych.
wg. mnie ostatnio jest jakaś nagonka żeby nie oceniać innych. Tylko jak to zrobić? Przecież musimy ocenić człowieka żeby wiedzieć czy np. możemy mu zaufać. Oceniamy coś/kogoś mnóstwo razy na dzień i nie widzę w tym nic złego. 
Pisałaś co do karmienia, że sama wyboru nie miałaś i tu się z Tobą zgodzę, nie ma tu czego oceniać. Musiałaś dostosować się do sytuacji, nie miałaś na to wpływu. 
Wiadomo, że życie zweryfikuje wszystko ale trzeba (ja muszę) mieć jakiś plan a żeby go określić muszę podjąć decyzję na podstawie oceny sytuacji.
Oczywiście kulturalnie by było swoją ewentualną złą ocenę zachować dla siebie a przynajmniej nie obrażać innych.

Mam nadzieje, że teraz wiesz oco mi chodzi. Poprostu mam luźniejsze podejście do słowa "ocena" i nie kojarze go z czymś złym. Oceniam pojedyncze wybory a nie od razu ludzi. Poza tym ocena ma pomóc w podjęciu mojego wyboru inaczej to mi się nawet nie chce :p

reklama
Nie zatrzymali mnie w szpitalu, brak miejsc. Jutro idę na zastrzyk z immunoglobiny na kilka godzin. Poroniłam dziś w domu. Dostałam skierowanie do genetyka, immunologa i hematologa.

Colly to niestety nie pierwsza moja strata i już kiedyś po pierwszej stracie trafiłam na wątek ciąża po poronieniu.

Dziewcyny życzę Wam nudnych i bez komplikacji ciąż, zdrowych bobasków i nie ma co dyskutować zawzięcie, bo każda i tak będzie bronił swojego zdania. Zaraz zaczną się kolejne tematy, które podzielą grupę, typu: szczepienia, lepsze pieluchy wielorazowe czy jednorazowe, monitor oddechu tak czy nie, itp.

Trzymaj sie kochana :*

Współczuję Wam Dziewczyny tej męczarni z wymiotami. Ja tak często nie wymiotuję, ale mam okropne mdłości. Smaki, zapachy... Koszmarrr [emoji17] Generalnie staram się nie dopuszczać do uczucia głodu. Jak tylko trochę jestem głodna, to od razu mega nudności.

Gosiu, trzymaj się mocno! I powodzenia!

Nie mogę doczekać się piątku i miny lekarza, który nie tak dawno prowadził mi pierwszą ciążę (o ile mnie jeszcze pamięta). Mam pierwszą wizytę na Madalińskiego. Już tam będę chodziła. Widzę, że niektóre z Was poczyniły pierwsze poważne zakupy :-D . My na razie wyposażamy naszego największego Bąbla. Musieliśmy wymienić fotelik na 9-18 kg. Znowu zdecydowaliśmy się na Maxi Cosi, bo jesteśmy zadowoleni z tej firmy.

Życzę Wam udanego, pięknego dnia! W Wuwua budzi słońce! [emoji7]

dreamgirl fajny ten wozek :) podoba mi sie :)

Witam was dziewczyny wtorkowo :) ja sie po chorowalam katar i gardlo boli :/
xmamuska trwam z toba w cierpieniach przeziebienia :D

JA wczoraj po kapieli malo zawalu nie dostalam jak tak dokladniej po ogladalam swoje cialo a od spodu moich biednych cyculkow zrobily mi sie fioletowe rozstepy o_O :no::szok:

Jak myslicie juz chyba troche za pozno na jakies kremy na rozstepy? I czy mozecie polecic jakis dobry bo chce od tego uratowac chociaz brzuch i uda :/

Ja wvczoraj za bardzo nie wchodzilam w wasza dyskusje na temat karmienia piersia bo nie mam w tym zadnego doswiadczenia i nie chce udawac ze wszystko wiem jak tak nie jest wiem jedynie co z opowiadan niektorych kobiet :-D

Ladyk normalnie dalas mi nadzieje :D po poludniu po lece poszukac tutaj jakies odpowiedniego kremu bo skoro nie jest za pozno to nie bede czekala do wyjazdu do PL bo myslalam ze tam cos kupie :)

JA wczoraj po kapieli malo zawalu nie dostalam jak tak dokladniej po ogladalam swoje cialo a od spodu moich biednych cyculkow zrobily mi sie fioletowe rozstepy o_O :no::szok:
Póki są fioletowe to szybko smaruj czymkolwiek na rozstępy. Każda maść zrobi coś dobrego, najgorszy jest całkowity brak. Jak nie masz nic, to chociaż wklep oliwkę lub zwykły olej w desperacji.

Wirginia, tak jak dziewczyny piszą, sytuacja nie jest jeszcze stracona ;)
Ja dziś wyciągnęłam kremy na rozstępy z pierwszej ciąży i zaraz będę się smarować chociaż i tak będę miała bo mam skłonności.

reklama
Akatsuki, ocenianie wyborów ludzi którzy ponieśli już ich konsekwencje daje dużo. To chyba oczywiste. Można wyciągnąć jakieś wnioski, wystrzec się własnych błędów. Ocenianie wyborów innych którzy nie ponieśli jeszcze konsekwencji daje przeważnie możliwość zapoznania się z argumentami na plus i minus. oczywiście jeden czy dwa wybory nie świadczą o człowieku ale przecież to na ich podstawie oceniamy ludzi.
Napisałaś że nie ma co oceniać innych bo ich wybory są inne od naszych.
wg. mnie ostatnio jest jakaś nagonka żeby nie oceniać innych. Tylko jak to zrobić? Przecież musimy ocenić człowieka żeby wiedzieć czy np. możemy mu zaufać. Oceniamy coś/kogoś mnóstwo razy na dzień i nie widzę w tym nic złego. 
Pisałaś co do karmienia, że sama wyboru nie miałaś i tu się z Tobą zgodzę, nie ma tu czego oceniać. Musiałaś dostosować się do sytuacji, nie miałaś na to wpływu. 
Wiadomo, że życie zweryfikuje wszystko ale trzeba (ja muszę) mieć jakiś plan a żeby go określić muszę podjąć decyzję na podstawie oceny sytuacji.
Oczywiście kulturalnie by było swoją ewentualną złą ocenę zachować dla siebie a przynajmniej nie obrażać innych.

Mam nadzieje, że teraz wiesz oco mi chodzi. Poprostu mam luźniejsze podejście do słowa "ocena" i nie kojarze go z czymś złym. Oceniam pojedyncze wybory a nie od razu ludzi. Poza tym ocena ma pomóc w podjęciu mojego wyboru inaczej to mi się nawet nie chce :p

to ja już Ci tłumaczę czym dla mnie jest ocenianie wyborów innych.
jeśli mówisz np o widzę że ty karmilas mm. ja uważam że kp jest lepsze wiec postanawiam karmić tak moje dziecko - tu nie oceniasz mojego wyboru tylko podejmujesz na jego podstawie decyzję. nic do tego nie mam i w pełni się zgadzam z tobą- masz prawo tak robić.
jeśli natomiast mówisz: ty karmilas swoje dziecko mm?! jesteś leniwa, troche wysiłku i pobudzilabys laktacje, brak ci uporu i stanowoczosci juz teraz ciekawe jak poradzisz sobir z rolą matki skoro już karmienie to wielki problem dla ciebie!! - tu mnie oceniasz w tym wypadku bardzo negatywnie. zazwyczaj żeby samej poczuc się lepsza. nie nawidze takiego zachowania i takich ludzi. nie uwazam ze to moda szanować wybory innych. raczej kwestia wychowania

Do góry