reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2015

Haha akatsuki frytki z sosikiem ;) a ja jakoś tak owoców wcinam masę, warzyw tez trochę a poza tym dużo lodów ;) ale lody z owocami przeważnie ;) nie jadam za to wcale fast foodów jakoś nie ciągnie mnie

No nie woem dziewczyny z tym HIV to teraz mi dalyscie do myślenia czy robić czy nie. A glukoza to u nas tez kolo 25 tyg, a na początku to tylko na czczo

reklama
a ja własnie nie mam smaka. Z owoców tylko grejfrut mi wchodzi i orzechy. Z warzyw sałata ...

ja ma wizytę za 2 tygodnie, mam zrobic badanie moczu, krew i toksoplazmozę
i jak pójdę teraz na wizyte to ustali mi datę badać prenatalnych tych dokładych

A ja mam takie pytanie bo cały czas mnie zastanawia po co macie te spotkania z położna? Bo ja trochę nie doświadczona w tych tematach i nie wiem co i jak. I jeszcze jakby któraś mogła napisać jak jest wykonywane badanie prenatalne była bym wdzięczna =)

A ja mam takie pytanie bo cały czas mnie zastanawia po co macie te spotkania z położna? Bo ja trochę nie doświadczona w tych tematach i nie wiem co i jak. I jeszcze jakby któraś mogła napisać jak jest wykonywane badanie prenatalne była bym wdzięczna =)

Ja też nie wiem po co spotkanie z położną :eek:
A badania prenatalne polegają na bardzo dokładnym badaniu USG 3D i pobraniu krwi Pappa

U mnie dlatego ze nie mam wizyt z ginekologiem. Cała ciążę prowadzi położna. Gin jest przy usg i tyle go widzę. Poród tez odbiera położna.

Ja mieszkam w Niemczech i tez mialam w 1 ciazy badanie na gr krwi, HIV , tsh, toxo, cyto, i jeszcze kilka innych w ok 30tyg dostalam zastrzyl bo mam 0- i Po porodzie jak sie okazalo ze corka ma 0+ dostalam 2-gi zastrzyk. Teraz ja 1 wizycie tez pobrali mi 3 fiolki krwi bo Tu wszystko sie ü gina robi i tez na HIV znow badanie a w pon jak bede na kontroli bo ostatnio serduszko jeszcze nie bilo beda wyniki i usg i Pewnie jeszcze jakies badania.
Aa i jeszcze Mocz kazali oddac i to tez Co wizyte trzeba oddawac i od razu Sa wyniki czy nie ma cukru lub bialka w moczu

A tak zapomnialam mocz tutaj tez badają co wizyte i zawsze wtedy kiedy siusiu zrobiłam przed wyjściem do szpitala a później nie mogłam nic wydusic :-)

reklama
super że dzisiejsze wizyty udane :-)
ja dziś opadam z sił, mała mnie dziś wykańcza i do tego mdłości i brak apetytu w sumie tylko owoce jem i nic więcej a chęć mam na fastfoody, no i paczkę czipsów zjadłam :p

wirginia.94 te dziewczyny które mówią że mają spotkania z położną to są przeważnie z UK bo tam jest taki system :-)
badania prenatalne polegają u nas na bardzo dokłądnym badaniu USG pomiędzy 11 a 13 tygodniem ciąży (to się nazywa usg genetyczne) z mierzeniem przezierności karkowej oraz kości nosowej, badanie to wskazuje na możliwość wystąpienia wad genetycznych u płodu takich jak np. zespół downa. Pobranie krwi na wykonanie testu Pappa u nas nie jest wykonywane rutynowo i jest wskazane tylko dla kobiet powyżej 35 r.ż lub jeśli jest ryzyko wystąpienia wad genetycznych (przypadki w rodzinie). Jest cholernie drogie u nas ok.400zł i wykazuje na podtsawie badania usg, ankiety z lekarzem i badania krwi jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia u naszego dziecka choroby genetycznej, w Uk i wielu innyc krajach wykonywane jest rutynowo każdej ciężarnej.
Później po 20 tygodniu będzie jeszcze wykonywane usg połówkowe gdzie będą sprawdzane wszystkie narządy dziecka, badane serduszko, przepływy krwi itp. To sa takie 2 główne usg reszta przeważnie polega na ogólnej ocenie i mierzeniu dziecka :-)

Do góry