reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2015

Cześć dziewczyny!

Gratuluję wszystkich udanych wizyt! Super! My idziemy w piątek na podgladanie, jutro odbiorę wyniki badań i tak się zastanawiamy z mężem czy zabrać na wizytę dziewczynki? Nasz lekarz pozwala na takie rodzinne wizyty ale jeszcze nie wiem czy chcemy im mówić, a co za tym idzie całej rodzinie bo oczywiście doniosą wszystkim ;) Dzisiaj rano same zaczęły gadać o tym że one by chciały małego dzidziusia, żebym urodziła im najlepiej braciszka i nawet zabawkami sie będą dzielić i pomagać mi w opiece, będą cichutko jak dzidzia śpi, przynosiły mleczko, podawały smoczek, kąpały i nawet ustaliły że dzidzia by spała pomiędzy nimi w Miluśki łóżku, także czym ja się przejmuję muszę tylko urodzić a one zajmą się resztą ;)

to tak jak u mnie ;) moje jeszcze nie wiedzą nic... w ogóle nikt nie wie po za mezem...

ja o badaniach w ciazy to nawet nie chce nic pisac... tu gdzie mieszkam jest jedno dabanie krwi na rózne choroby grupe krwi Hiv w 12 tyg. ciązy i koniec... nie ma picia glukozy jesli w najblizszej rodzinie nie było przypadków cukrzycy, pierwsze USG jest w 12 tc. nastepne miedzy 20 a 22 później jeszcze moze być jakies jak lekarz bedzie chciał zobaczyc dziecko i lozysko... tu zupełnie inaczej jest niz w PL, wszystko odbywa sie na zasadzie, ze zdrowa ciaza utrzyma sie bezproblemu a jak cos nie tak to niech natura decyduje... wiec ja pomimo, ze zaczelam juz 10 tc czekam wciaz na 1 USG do 20 marca czyli do 12 tc.

Miłego popołudnia Babeczki :)

reklama
Mój lekarz ma podejście żeby nie przesadzać z badaniami i usg, jeśli to nic nie wnosi, a może np tylko niepotrzebnie zdenerwować przyszłą Mamę. I powiem szczerze że jestem Mu za to wdzięczna :)
A że podobne zdanie ma przyszły Teść [też gin] i nawet tłumaczył mi dokładnie dlaczego ma takie podejście, to jestem spokojniejsza.
Twierdzą że jeżeli ciąża przebiega prawidłowo to nie ma co przesadzać i być nadgorliwym, bo może to czasem tylko obrócić się na niekorzyść.
Ale tak jak piszesz, co lekarz to inny standard i inne podejśc
Co racja to racja - zdrowy rozsądek jest ważny.
Zdroworozsądkowo więc uważam, że powinni mieć jednakowy standard i bez gadania oprócz morfologii obowiązkowo zlecać wszystkim ciężarnym toxo, hiv, hcv i kiłę. Bo przyszłe zdrowie dziecka jest tu najważniejsze. Stres ciężarnej to przy tym pikuś ;-) .

łooo małooooo tych badań. Kurcze, co lekarz to inne standardy. Ja w tej (i poprzedniej ciąży też) na dzień dobry: morfologia, tsh, glukoza (tylko raz, podwójna była jakoś w połowie ciąży), wr (lub vdrl, zależy jakie labo testy na kiłę robi), hiv, hcv, antygen hbs, toxo obie grupy, różyczka obie grupy, cytomegalia obie grupy (w tej ciąży, w poprzedniej mi nie zlecano). Grupę krwi już mam od lat zbadaną. Mocz of course. Nawet w karcie ciąży są rubryczki na te badania... Powinni to ujednolicić. Czytałam ostatnio, że właśnie są plany ujednolicenia i kart ciąży i książeczek dla dzieci. Całą Polskę by obowiązywał jeden wzór.
No ja miałam dokładnie taki zestaw jak napisałaś. Milion pięćset sto dziewięćset. W moczu mam jakąś bakterię, dostałam antybiotyk. A TSH ze względu na niedoczynność mam dokładnie co 4 tygodnie.

zaczęłam 7- my tydzień.Próbuję ogarnąć suwaczek ale nie wiem gdzie go wkleić...:baffled:
Zaczęłaś ósmy :) Witaj!

Paulka frytki? O nie. Ledwo przeczytałam i juz mam smaka :-D

Ja też nie mam wielu badań i w pierwszej ciąży trochę się tym stresowalam a teraz jestem spokojna. Wcześniej naczytalam się na forum ze dziewczyny mają tyle różnych badań i wizyt a ja nic a teraz wiem jak to wygląda i jestem spokojna. Nic nie boli nie krwawie to powinno być ok

Dziewczyny gratuluję udanych wizyt, oby tak dalej ;)

Ja też mam sporo badań, ale np HIV nie robie, bo mój mąż i tak ciągle robi, wiec jestem pewna, że jestem zdrowa, a cytomegalia to tez nie, bo mój lekarz twierdzi, że i tak się nie da nic z tym zrobić wiec tylko stres cała ciążę i nerwy, grupę krwi mam w krewkarcie i na szczęście nie musze oddawać dużo krwi ;) tylko praktycznie podstawowe badania plus toxo wr

Apropo usg, to mój Lekarz raczej robi też tylko kolo 12 tyg, 20 i 30, no chyba ze wymaga tego bardziej sytuacja, mimo że bierze za usg dodatkowo kasę to nie zdziera i nie wymyśla

Ja właśnie będę jadla n na obiadek kapuche , pewnie wieczorem czekają mnie wzdecia

Ostatnia edycja:
Ja też mam sporo badań, ale np HIV nie robie, bo mój mąż i tak ciągle robi, wiec jestem pewna, że jestem zdrowa, a cytomegalia to tez nie, bo mój lekarz twierdzi, że i tak się nie da nic z tym zrobić wiec tylko stres cała ciążę i nerwy, grupę krwi mam w krewkarcie i na szczęście nie musze oddawać dużo krwi ;) tylko praktycznie podstawowe badania plus toxo wr
Ja cytomegalie tez uwazam za zbytek. Nie wiem po co mi zlecił. W poprzedniej nie miałam tego badania.
A z hiv to Ci się dziwię. Z tego co wiem, to lekarze mają obowiązek je zlecać dwa razy w ciąży (na początku i przed porodem). Drogi zakażenia to nie tylko seks. Czytałam, że na Zachodzie to badanie to standard w ciąży. Może dziewczyny mieszkające poza naszą zachodnią granicą bardziej w praktyce napiszą czy tak to rzeczywiście wygląda. ;-)

Wracam z pracy właśnie. Nie miałam dziś serca do niczego. Ledwo się na czas wyrobilam. Mam nadzieję że młodzież dobrze się bawiła w przedszkolu.
Ja mam dopiero pierwsza wizyte z położna w poniedziałek :/ czyli w 9tc.. dobrze że miałam to usg wcześniej robione bo bym nic zupełnie nie wiedziała.

Cierpię okrutnie z powodu braku bzykania. Przez te plamienia które miałam mam mega stracha mimo że już jest ok bez konsultacji z lekarzem wolę nie ryzykować ale już mnie nosi.. T_T
Co do obiadu to ja dzisiaj robie naleśniki z farszem ruskim zapiekane z serem żółtym ♥♥♥
Wczoraj miałam kurczaki a'la KFC. Ogólnie wszystko co z Polską mi sie kojarzy mi smakuje. W torebce od tygodnia woze ferrero roche ktore normalnie uwielbiam a teraz za diabły nie mam ochoty. Trochę sie martwię tym że tak mało witamin jem ale owoce i warzywa mi noe wchodzą w ogóle. Za to za frytki z budki bym oskalpowala...

reklama
Lady badania na HIV robi się w Uk przy każdym pobraniu krwi praktycznie. Na dodatek mimo że nie mam z mężem konfliktu to i tak dostawałam zastrzyk w pierwszej ciąży "na wszelki wypadek".

Do góry