reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2015

Cześć dziewczyny!

Gratuluję wszystkich udanych wizyt! Super! My idziemy w piątek na podgladanie, jutro odbiorę wyniki badań i tak się zastanawiamy z mężem czy zabrać na wizytę dziewczynki? Nasz lekarz pozwala na takie rodzinne wizyty ale jeszcze nie wiem czy chcemy im mówić, a co za tym idzie całej rodzinie bo oczywiście doniosą wszystkim ;) Dzisiaj rano same zaczęły gadać o tym że one by chciały małego dzidziusia, żebym urodziła im najlepiej braciszka i nawet zabawkami sie będą dzielić i pomagać mi w opiece, będą cichutko jak dzidzia śpi, przynosiły mleczko, podawały smoczek, kąpały i nawet ustaliły że dzidzia by spała pomiędzy nimi w Miluśki łóżku, także czym ja się przejmuję muszę tylko urodzić a one zajmą się resztą ;)

to tak jak u mnie ;) moje jeszcze nie wiedzą nic... w ogóle nikt nie wie po za mezem...

ja o badaniach w ciazy to nawet nie chce nic pisac... tu gdzie mieszkam jest jedno dabanie krwi na rózne choroby grupe krwi Hiv w 12 tyg. ciązy i koniec... nie ma picia glukozy jesli w najblizszej rodzinie nie było przypadków cukrzycy, pierwsze USG jest w 12 tc. nastepne miedzy 20 a 22 później jeszcze moze być jakies jak lekarz bedzie chciał zobaczyc dziecko i lozysko... tu zupełnie inaczej jest niz w PL, wszystko odbywa sie na zasadzie, ze zdrowa ciaza utrzyma sie bezproblemu a jak cos nie tak to niech natura decyduje... wiec ja pomimo, ze zaczelam juz 10 tc czekam wciaz na 1 USG do 20 marca czyli do 12 tc.

Miłego popołudnia Babeczki :)

reklama
Mój lekarz ma podejście żeby nie przesadzać z badaniami i usg, jeśli to nic nie wnosi, a może np tylko niepotrzebnie zdenerwować przyszłą Mamę. I powiem szczerze że jestem Mu za to wdzięczna :)
A że podobne zdanie ma przyszły Teść [też gin] i nawet tłumaczył mi dokładnie dlaczego ma takie podejście, to jestem spokojniejsza.
Twierdzą że jeżeli ciąża przebiega prawidłowo to nie ma co przesadzać i być nadgorliwym, bo może to czasem tylko obrócić się na niekorzyść.
Ale tak jak piszesz, co lekarz to inny standard i inne podejśc
Co racja to racja - zdrowy rozsądek jest ważny.
Zdroworozsądkowo więc uważam, że powinni mieć jednakowy standard i bez gadania oprócz morfologii obowiązkowo zlecać wszystkim ciężarnym toxo, hiv, hcv i kiłę. Bo przyszłe zdrowie dziecka jest tu najważniejsze. Stres ciężarnej to przy tym pikuś ;-) .

łooo małooooo tych badań. Kurcze, co lekarz to inne standardy. Ja w tej (i poprzedniej ciąży też) na dzień dobry: morfologia, tsh, glukoza (tylko raz, podwójna była jakoś w połowie ciąży), wr (lub vdrl, zależy jakie labo testy na kiłę robi), hiv, hcv, antygen hbs, toxo obie grupy, różyczka obie grupy, cytomegalia obie grupy (w tej ciąży, w poprzedniej mi nie zlecano). Grupę krwi już mam od lat zbadaną. Mocz of course. Nawet w karcie ciąży są rubryczki na te badania... Powinni to ujednolicić. Czytałam ostatnio, że właśnie są plany ujednolicenia i kart ciąży i książeczek dla dzieci. Całą Polskę by obowiązywał jeden wzór.
No ja miałam dokładnie taki zestaw jak napisałaś. Milion pięćset sto dziewięćset. W moczu mam jakąś bakterię, dostałam antybiotyk. A TSH ze względu na niedoczynność mam dokładnie co 4 tygodnie.

zaczęłam 7- my tydzień.Próbuję ogarnąć suwaczek ale nie wiem gdzie go wkleić...:baffled:
Zaczęłaś ósmy :) Witaj!

Paulka frytki? O nie. Ledwo przeczytałam i juz mam smaka :-D

Ja też nie mam wielu badań i w pierwszej ciąży trochę się tym stresowalam a teraz jestem spokojna. Wcześniej naczytalam się na forum ze dziewczyny mają tyle różnych badań i wizyt a ja nic a teraz wiem jak to wygląda i jestem spokojna. Nic nie boli nie krwawie to powinno być ok

Dziewczyny gratuluję udanych wizyt, oby tak dalej ;)

Ja też mam sporo badań, ale np HIV nie robie, bo mój mąż i tak ciągle robi, wiec jestem pewna, że jestem zdrowa, a cytomegalia to tez nie, bo mój lekarz twierdzi, że i tak się nie da nic z tym zrobić wiec tylko stres cała ciążę i nerwy, grupę krwi mam w krewkarcie i na szczęście nie musze oddawać dużo krwi ;) tylko praktycznie podstawowe badania plus toxo wr

Apropo usg, to mój Lekarz raczej robi też tylko kolo 12 tyg, 20 i 30, no chyba ze wymaga tego bardziej sytuacja, mimo że bierze za usg dodatkowo kasę to nie zdziera i nie wymyśla

Ja właśnie będę jadla n na obiadek kapuche , pewnie wieczorem czekają mnie wzdecia

Ostatnia edycja:
Ja też mam sporo badań, ale np HIV nie robie, bo mój mąż i tak ciągle robi, wiec jestem pewna, że jestem zdrowa, a cytomegalia to tez nie, bo mój lekarz twierdzi, że i tak się nie da nic z tym zrobić wiec tylko stres cała ciążę i nerwy, grupę krwi mam w krewkarcie i na szczęście nie musze oddawać dużo krwi ;) tylko praktycznie podstawowe badania plus toxo wr
Ja cytomegalie tez uwazam za zbytek. Nie wiem po co mi zlecił. W poprzedniej nie miałam tego badania.
A z hiv to Ci się dziwię. Z tego co wiem, to lekarze mają obowiązek je zlecać dwa razy w ciąży (na początku i przed porodem). Drogi zakażenia to nie tylko seks. Czytałam, że na Zachodzie to badanie to standard w ciąży. Może dziewczyny mieszkające poza naszą zachodnią granicą bardziej w praktyce napiszą czy tak to rzeczywiście wygląda. ;-)

Wracam z pracy właśnie. Nie miałam dziś serca do niczego. Ledwo się na czas wyrobilam. Mam nadzieję że młodzież dobrze się bawiła w przedszkolu.
Ja mam dopiero pierwsza wizyte z położna w poniedziałek :/ czyli w 9tc.. dobrze że miałam to usg wcześniej robione bo bym nic zupełnie nie wiedziała.

Cierpię okrutnie z powodu braku bzykania. Przez te plamienia które miałam mam mega stracha mimo że już jest ok bez konsultacji z lekarzem wolę nie ryzykować ale już mnie nosi.. T_T
Co do obiadu to ja dzisiaj robie naleśniki z farszem ruskim zapiekane z serem żółtym ♥♥♥
Wczoraj miałam kurczaki a'la KFC. Ogólnie wszystko co z Polską mi sie kojarzy mi smakuje. W torebce od tygodnia woze ferrero roche ktore normalnie uwielbiam a teraz za diabły nie mam ochoty. Trochę sie martwię tym że tak mało witamin jem ale owoce i warzywa mi noe wchodzą w ogóle. Za to za frytki z budki bym oskalpowala...

reklama
Lady badania na HIV robi się w Uk przy każdym pobraniu krwi praktycznie. Na dodatek mimo że nie mam z mężem konfliktu to i tak dostawałam zastrzyk w pierwszej ciąży "na wszelki wypadek".

Do góry