reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2015

Kurczę, wypiłam dzisiaj dwie rozpuszczalne i chyba mi ciśnienie skoczyło bo sie dziwnie czuje... Podjade do przychodni zmierzyć ciśnienie... [emoji20] Bo jeszcze 50 km autem mnie czeka a jestem jakaś otumaniona...

Jak sie odczuwa skurcze? Ja chyba jestem jakaś upośledzona bo nie zauważam bym miała jakiekolwiek...

143/82/84- chyba jest ok...

Ostatnia edycja:
reklama
Dbdg wcale nie musisz odczuwać skurczy byków. Nie każda ciężarna je ma. Ciśnienie masz ok taka granicą jest 150/90 puls 100 - wszystko powyżej tego jest sygnałem alarmowym.
Ja juz po badaniach. Nie ma pogorszenia ale lekarka nie chce ryzykować przedłużając I wpisala mnie na CC na 30/09 po południu. Poza tym stwierdzono u mnie cukrzycę ciążową wiec do porodu muszę pilnować diety. Ale dziś wychodzę do domu I wracam dopiero w poniedziałek na przygotowanie do CC.

Dbdg u mnie gdy ciśnienie będzie powyżej 140/90 kardiolog kazała podwoić dawkę leku na obniżenie. Obserwuj sobie w razie czego ciśnienie :-)

Akatsuki fajnie ze juz masz ustalone co i jak :-) jeszcze parę dni i będzie po wszystkim :-)

Ostatnia edycja:
Witam!

Jeśli chodzi o skurcze/stawianie macicy to ja nie wiem jak to się odczuwa. Miałam stawianie macicy w drugiej ciąży, ale to lekarz na wizycie zauważył a ja nic a nic nie czułam. Dostałam wtedy duphaston, który miałam brać do 36 tygodnia ciąży.

Skurcze porodowe mam tylko i wyłącznie z krzyża. Na ktg nie są widoczne ( doświadczenie z dwóch porodów) mój gin mówi, że bardzo rzadko się to zdarza. Tak więc z córką miałam ktg o 18 gdzie ja się już z bólu zwijałam, a na ktg nic. O 19.40 córkę miałam już na brzuchu. Przy pierwszym porodzie było podobnie tylko wtedy skurcze z krzyża były stopniowo. I też ktg miałam koło 18. O 20 już jęczałam i położna masowała mi krzyż i nagle przyszła lekarka ( była w trakcie obchodu i miała mnie po nim zbadać) powiedziała, żebym się położyła na salę bo straszę inne ciężarne i , że jeszcze długo to potrwa ( wzięła pod uwagę brak skurczy podczas ktg). Zgodziłam się ale poszłam jeszcze do toalety tam zaparłam i zobaczyłam krew. Zadzwoniłam dzwonkiem i przyleciała położna, wzięły mnie na wózek i o 20.30 miałam synka na sobie.

Przepraszam, że tak o sobie, ale może moje wspomnienia będą przydatne.

Malinka to Ty pisałaś, że coś Ci wyciekło? Wiesz bo mi w pierwszej ciąży odeszły wody. Drugim razem też myślałam, że odeszły mi wody, ale podpaska nie była cały czas mokra co ma miejsce przy odejściu wód tak mi powiedzieli w szpitalu. Powiedzieli mi, że to był taki wodnisty czop śluzowy z tym, że sprawdzili i mi się wody sączyły dlatego też zostałam w szpitalu. Skurcze zaczęły się trochę przed 18.

Ostatnia edycja:
Hej!

Ciężki dzień mam dzisiaj :-( smutno mi i nie mam pojęcia z jakiego powodu. Cały dzień nie zrobiłam nic poza obiadem i odkurzeniem. Pogoda okropna, cały dzień leje i wieje. Mąż przyszedł na przerwie na obiad, ja się popłakałam, biedak nie wiedział czemu, jeszcze nie chciałam mu powiedzieć. Ech, te cholerne hormony. Całą ciążę był spokój, to był chyba 2 raz jak sobie popłakałam bez powodu, jednak nienawidzę takich chwil, kiedy nie potrafię nad sobą zapanować. Jutro pogoda ma być lepsza, to może humor się poprawi.

Malinka dasz radę z cc :*

ladyk super, że sobie tak dobrze radzicie :)

dbdg - skurcze przepowiadacze to takie twardnienie brzucha - staje sie on twardy jak kamień, utrzymuje się to kilkadziesiąt sekund po czym puszcza. Może się to powtarzać przez jakiś czas. Przepowiadacze jednak powinny być niebolesne i nieregularne. U mnie w tej ciąży niestety czasami towarzyszy im ból (podobny do menstruacyjnego) i niekiedy pojawiają się nieregularnie przychodzą i odchodzą co trwa nie raz po kilka godzin, najgorzej mam w nocy... Ale skoro jednak mijają to znaczy,że to nie TO ;)

reklama
dbdg - skurcze przepowiadacze to takie twardnienie brzucha - staje sie on twardy jak kamień, utrzymuje się to kilkadziesiąt sekund po czym puszcza. Może się to powtarzać przez jakiś czas. Przepowiadacze jednak powinny być niebolesne i nieregularne. U mnie w tej ciąży niestety czasami towarzyszy im ból (podobny do menstruacyjnego) i niekiedy pojawiają się nieregularnie przychodzą i odchodzą co trwa nie raz po kilka godzin, najgorzej mam w nocy... Ale skoro jednak mijają to znaczy,że to nie TO ;)

No to najwyraźniej jednak mam skurcze tylko nie sądxiłam, że to one. [emoji33]Ledwo dojechałam do domu te 50 km... Tylko, że mam wrażenie ze brzuch jest twardy cały czas... Sama juz nie wiem. [emoji17] Teraz jakby trochę puściło... Przestraszyłam się. Nie wiem czy powinnam jechać na IP... Jejku, nie chcę rodzić, aaaaa...

Do góry