reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2015

Witam Babeczki :)

Meliska nie wiem z jakiej części PL jesteś, ale na Górnym Śląsku wygląda to trochę inaczej...
I tak w odpowiedzi na Wasze pytania:

Trzaskanie (tłuczenie) szkła lub polter (żaden polterabend, przynajmniej nie na Śląsku) to zwyczaj, tradycja, polegająca na przybyciu pod dom rodzinny przyszłej Panny Młodej gości (rodziny, znajomych, sąsiadów, na wsi przychodzi co najmniej połowa wioski) i trzaskaniu na progu (wejściu na posesję) lub specjalnie wyznaczonym miejscu, porcelany (talerze, kubki, filiżanki, ozdoby porcelanowe, itp.). Ma to przynieść szczęście i pomyślność Młodej Parze, która wszystko musi wysprzątać. W zamian za przybycie i trzaskanie, Młodzi częstują gości ciastem (zistą lub kołoczem) i wódką. Kiedyś robiono takie imprezy w dzień lub 2 przed ślubem, obecnie jest to zwykle na tydzień przed. W zależności od regionu imprezy te są różne. W kierunku ku północy (Częstochowa) występują przebierańcy, na południu (ku Katowicom) już nie. U mnie częstuje się ciastem, bigosem i kiełbasą... u niektórych to drugie wesele. Królują przyśpiewki śląskie, wygląda to jak swojska biesiada. Niektórzy znów mają grajków na tę okoliczność. Uwielbiam poltry!

ja też lubię. u nas są przebieranki i faktycznie koszty jakby przy drugim weselu :):szok:

dreamgirl - no to za 3 tygodnie wybije godzina "0". chyba też bym była tak jak Ty przerażona. oszczędzaj się do tego czasu :)

Ostatnia edycja:
reklama
Mój gin jest również ordynatorem, bardzo dobrym lekarzem,
nie spotkałam się żeby pozwolił rodzić sn przy ułożeniu pośladkowym,
zawsze zleca cc ze względów bezpieczeństwa

Dream 15 będą Ci ściągać pessar?

Buba współczuję sytuacji z "fachowcem"

Hej doczytałam i potrzebne mi tabletki na pamięć.
Dziękuję za porady co do farb.

Powodzenia wszystkim którzy zmuszeni są do wszelkiej ostrożności

Buba a Ty tego fachowca zgłoś na policję niech się nie wywinie cwaniak! 3mam kciuki byś szybko wybrnęła z opresji.

Co do zęba- mąż mi wczoraj zafundował inny stres i z wrażenia wieczorem popłakałam, posmarkałam i jest jakby lepiej- a na wizytę u stomatologa nawet czasu nie miałam. A teraz to już chyba wyglądam jak zombie- bo w nocy nie spałam.
Spokojnego wieczorku

Buba no brak słów! Macie jakied umowy o pobranie zaliczki? Jakikolwiek punkt zaczepienia? SKĄD wzieliscie tego faceta? Na dużo kasy poplynelas? Masakra wszędzie oszuści, mam nadzieję że go dorwiecie i wytrzepiecie z niego kase co do grosza!!!
Mi się instynkt wicia gniazda włączył, przycisnelam chłopa i prawie mam już skończone w domu. Jeszcze tylko czekamy na sofe i wtedy zawiesimy w salonie "sztukę wschodu" i będę mogła wreszcie pokazać nasze gniazdko.
Jutro bierzemy krolice na sterylizacje. Półki co król Tofik l korzysta, nie wiem czy po zabiegu młoda mu pozwoli. Królikiem być.
Zaprosiłam też ludzi na baby shower na 6/09 ... ależ mi się nie chce imprezy robić :o
Ja już też mam dosyć ciąży... choć w sumie to dosyć miałam już w 16 tc jak się zaczął ból kręgosłupa. Właśnie mocze stopki w foot spa a u nas pogoda taka że nic tylko spać ... ciemno jak w nocy a dopiero po 19:00 ...

Akat jak u Was wygląda bab yshower? sama sobie organizujesz?
bo z tego co pamietam w USA to jest niespodzianka dla przyszłej mamy,
nie ma pojęcia, ze koleżanki, rodzina jej zorganizowały,
umawiają sie gdzieś np pod pretekstem wypicia kawy

Ale dyskusję rozpętałam jednym pytaniem o ułożenie dziecka ;-) moja miała ostatnio poprzeczne/podłużne (?) miednicowe, cokolwiek to znaczy.

dream wow! oby poród przebiegł szybko i bez komplikacji. Pewnie każda z nas Ci będzie zazdrościć. Ty w połowie września urodzisz, a ja do terminu będę miała jeszcze 1,5 mies. Masakra :baffled:
Wygadać pewnie się wygadam, ale to na zamkniętym. Długa historia, tak naprawdę to nie wiem czy w ogóle można ja opowiedzieć w skrócie. Pogadałam z mężem przez tel, trochę popłakałam i odrobinę mi lepiej, ale to chyba jest tak głęboko zakorzenione, że tak łatwo nie będzie. Do tego jeszcze te ciążowe hormony nie pomagają. Ale odpukać, tę ciążę przechodzę dużo lepiej pod tym kątem.

buba ale oszust!!! Przypuszczam, że nie tylko Was tak naciągnął :-(

Kate tak, to powinna być niespodzianka ale nie mam czasu zbyt na to bo wiesz: przeprowadzka itp mieszkam około 40min autem od moich znajomych więc po prostu zaprosiłam kilka koleżanek. Zresztą z moich znajomych tylko jedna miała niespodziankę a reszta organizowała sama.

Buba o kurka no to nieźle wam się przytafilo :-/ i z meblami i w robocie was kantuja :-/

Doris eh szkoda jak jeszcze kobieta nie potrafi zrozumieć sytuacji...

Dreamgirl ooo galante rozwarcie :-o czyli za 3 tygodnie możesz zacząć już rodzic? Bo wtedy zdejmuje ci ten pessar?

Paulka norma jest u mnie do 20, ale u ciebie wciąż rosną... Hm tak się zastanawiam, w 20 tygodniu miałam 8 a w 31 - 15, w dodatku brzuszek szybko zaczął zwiększać obwód a usg mieć już nie będę, ale pewnie za dużo myślę :p

Kitek silne te nasze dzieciaczki.. Ze słodkich kopniaczkow przeszły do boksowania... :p niestety mój nie chce już za bardzo czuć kopniakow i jak mu mówię że mała daje koncert to jakoś unika... :-(

Mrowkaa dasz radę! te kosze się robi całkiem prosto bo dno to koło a ścianki to prostokąt i zszywa się razem, w środek to samo z ocieplinki wkładasz i później w środek znowu z materiału koło z prostokątem zszyte i zszywamy to wszysko razem i gotowe :-)
ladyk24na7 wyobrażam sobie jakie to są koszty przy dwójce...przy jednym już są ogromne a co dopiero razy 2!!
Buba nieciekawie u was się dzieję, życzę szybkiego rozwiązania spraw!!
doris33 straszne podejście Twojej właścicielki, no kurcze łatwo komuś mówić kto nei był w ciąży że też się źle czuje...
dreamgirl o kurcze to u CIebie faktycznie pójdzie wszystko w dniu zdjęciu pessara!! ja CI pwoiem że ja już czekam z niecierpliwością na TEN dzień kiedy urodzę :-) ale wolałabym żeby to było jednak po skończonym 37 tygodniu ;-)
kitek85 u nas to też jest polter albo polterabend i u nas też się tłucze szkło albo porcelanę pod domem panny młodej, młodzi częstują wódką, ciastem i czym jeszcze kto woli ;-) ...u nas jest zawsze w piątek przed ślubem. Trochę to męczące dla pary młodej niestety..

reklama
Akatsuki, małkus wezcie nie pokazujcie, bo mnie zazdrosc zżera :p ślicznie, wychodzi na to, ze tylko ja jestem takim beztalenciem :)

To wychodzi na to, ze znowu w błąd wprowadzam, juz doczytałam i sie wyedukowałam, rzeczywiscie nie mozna masowac brzucha, ale przy ciąży zagrożonej, a taką własnie poprzednio mialam i myslalam, ze normalnie tez nie mozna, a co do smarowania dream to bez przesady delikatnie posmarowac mozna :)

dream ja tam krwawiłam 6 tyg, oby teraz bylo krocej, a z tym pessarem to jest mozliwosc, ze nawet go mając porod moze sie zacząc? ale niezle juz takie rozwarcie a do wizyty jeszcze 3 tyg, obys nam krewetki nie wyprzedziła

Buba omg ale chamstwo, wspolczuje i mam nadzieje ze uda sie tego goscia złapać jakos

Akatsuki ja tam juz na imprezy nie mialabym ochoty :/

Mój dzieciaczek sie troche opamietał i juz tak nie kopie jak wczesniej, pewnie ma juz mniej miejsca

Do góry