reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2015

Muszę cię zmartwic ale nową podstawę do zasiłku przelicza się dopiero po trzech pełnych miesiącach... Ja mam taką sytuację w kwietniu wróciłam z l4 i miałam niekorzystna podstawę do zasiłku i musiałam obyć się bez zwolnienia, cały maj, czerwiec i lipiec, dlatego dopiero od sierpnia idę na l4 i już na nowo przelicza mi podstawę, dlatego nie brałam zwolnienia w maju na pobyt w szpitalu żeby nie być stratna o kolejny

Malinka ale mi wtedy będą już liczyć nie chorobowy tylko macierzyński. To znaczy, że nawet jak dodatkowo przepracuję kolejny pełny miesiąc to mi macierzyński i tak policzą za miesiące marzec kwiecień a nie za kwiecień i wrzesień? Macierzyński rozlicza się tak samo jak chorobowy?

reklama
zaciekawiłyście mnie tym zasiłkiem bo mnie przelewają 500zł mniej niż mam na umowie a podobno jest 100% płatne,z tym że mi wypłaca pracodawca a nie zus bo pracuję w bardzo dużej firmie... Jest tu jakaś kadrowa która się w tym orientuje? mam nadzieję że nie robią mnie w bambuko z kasą...

A przez ostatnie 12 miesięcy zmieniła się twoja pensja lub etat? Bo jeśli nie, no to oni liczą srednia z ostatnich 12 miesięcy a jeśli nie było żadnej zmiany która może wpłynąć na wysokość zasiłku no to muszą ci płacić 100%

Malinka ale mi wtedy będą już liczyć nie chorobowy tylko macierzyński. To znaczy, że nawet jak dodatkowo przepracuję kolejny pełny miesiąc to mi macierzyński i tak policzą za miesiące marzec kwiecień a nie za kwiecień i wrzesień? Macierzyński rozlicza się tak samo jak chorobowy?

W kwietniu się w to zaglebialam i niby macierzyński liczą tak jak chorobowe, biorą ta sama podstawę, nie przeliczaja od nowa. Ale może zadzwoń do swojego oddziału ZUS i podpytaj

Oczywiście też to rozważałam. Taki szpital jest ode mnie jakieś 1,5 godziny drogi przy dobrych wiatrach- w praktyce trzeba wziąć pod uwagę ze 2 godziny. A ja mam w domu jeszcze jedno dziecko i nie mam z nim co zrobić,żeby się w taką podróż wypuścić. Od miesięcy rozkminiam co zrobić...

ja tez mam dziecko...

Dbdg tak, niestety :-(( w związku z tym rezygnuję ze zwolnienia bo mam do 11 sierpnia, tzn. po 11 sierpnia nie będę już brała albo od września nie będę już brała. Muszę to jeszcze przemyśleć. I do porodu dociagnę bez zwolnienia, żeby sobie dołożyć miesiąc na normalnej podstawie (czyli 4.000 netto) do wyliczenia.

zaciekawiłyście mnie tym zasiłkiem bo mnie przelewają 500zł mniej niż mam na umowie a podobno jest 100% płatne,z tym że mi wypłaca pracodawca a nie zus bo pracuję w bardzo dużej firmie... Jest tu jakaś kadrowa która się w tym orientuje? mam nadzieję że nie robią mnie w bambuko z kasą...

Podstawa zasiłku macierzyńskiego jest wyliczana jako średnia z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc porodu po odjęciu składek społecznych. Więc na pewno kwota brutto zasiłku za miesiąc nie będzie wynosić tyle samo co normalne wynagrodzenie za pracę.
warto o szczegóły zapytac na jakimś forum np Kadry - Forum dla księgowych i kadrowych - księgowość i kadry - INFOR.pl

Co za kuzwa dzień! Po prostu tylko w łeb sobie strzelić. Kardiolog skierował mnie na holter. Dał mi kartkę: CITO PILNE! No to najszybszy termin na CITO jest za miesiąc! 28 sierpnia!

Abstrahując od mojego beznadziejnego dziś dnia tak sobie myślę od rana, że dreamgirl ucichła. Wiecie coś? Coś przegapiłam?

Co za kuzwa dzień! Po prostu tylko w łeb sobie strzelić. Kardiolog skierował mnie na holter. Dał mi kartkę: CITO PILNE! No to najszybszy termin na CITO jest za miesiąc! 28 sierpnia!

Abstrahując od mojego beznadziejnego dziś dnia tak sobie myślę od rana, że dreamgirl ucichła. Wiecie coś? Coś przegapiłam?
Doris masakra z tym terminem

ja tez mam dziecko...

Podstawa zasiłku macierzyńskiego jest wyliczana jako średnia z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc porodu po odjęciu składek społecznych. Więc na pewno kwota brutto zasiłku za miesiąc nie będzie wynosić tyle samo co normalne wynagrodzenie za pracę.
warto o szczegóły zapytac na jakimś forum np Kadry - Forum dla księgowych i kadrowych - księgowość i kadry - INFOR.pl

Czyli, że od średniej pensji netto jeszcze drugą składkę zdrowotną? Nie rozumiem. [emoji23]

ja mialam tak z kardiologiem, pilne skierowanie - w lutym a w tym roku juz terminów nie bylo- zrobilam awanture i termin sie znalazl za 2 miesiace:baffled:

hej

ja też dzisiaj zakupy zrobiłam, byłam w Galerii bo okazało sie, ze mój brzuch starsznie szybko rośnie
i bluzki nagle ciasne sie zrobiły, kupiłam kilka bluzeczek , 4 szt dla siebie, sukienkę, okulary przeciwsłoneczne, starszakowi kurtkę
jesienną taką cienką,i 2 kubki , wszystko z przecen wykukała, za wszystko zapłaciłam niecałe 130 zł,
zadowolona jestem bardzo z zakupów

mrówka ja myślę, ze albo prywatna klinika albo inny szpital

malinka fajne, zę zakupy udane, mi tez już niedużo zostało do dokupienia,
dzisiaj pampersy odebrałam, kupiłam na allegro

Doris współczuję z zusem, co za instytucja:angry:

krewetka jak Twoje samopoczucie??

kamilove super, ze z dziewczynkami wszystko dobrze i ze przybierają na wadze

i nie pamiętam co miałam pisać.....

reklama
Jestem jestem laski, czytam Was regularnie. Ale jakoś nie mam nic do napisania, nie gniewajcie się... Deprecha mnie bierze mega, walczę z nią, ale dość bezskutecznie. Płaczę już kilka razy dziennie bez powodu w zasadzie. Mam milion uwag do M. choć wcześniej mi te rzeczy nie przeszkadzały. I jakoś nic nie idzie po mojej myśli. A nie bardzo chcę Was przygnębiać, żadna z Was tego nie potrzebuje.
Doris - chu.jnia z grzybnią - tak Ci powiem na Twoją sytuację. Już zdążyłam sobie poczytać nawet co i jak. Powiem Ci, że Twoja szefowa - skoro zgodziłaś się pracować za najniższą krajową dla jej wygody - powinna Ci wypłacić różnicę. Wyrównanie do tego co powinnaś dostawać, gdybyś jej na rękę nie poszła. Nie miej sentymentów - oni nie mają.

Do góry