reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2015

reklama
Doris i wcale się temu Twojemu nie dziwię. Przecież to jakieś chore zasady. Ciekawe czy jakby sytuacja była odwrotna (jakbyś teraz na umowie miała więcej jak wcześniej) to też by tak policzyli... wg. mnie powinna obowiązywać średnia z 12 miesięcy , to jest najbardziej sprawiedliwa opcja dla wszystkich.

Dbdg tak, niestety :-(( w związku z tym rezygnuję ze zwolnienia bo mam do 11 sierpnia, tzn. po 11 sierpnia nie będę już brała albo od września nie będę już brała. Muszę to jeszcze przemyśleć. I do porodu dociagnę bez zwolnienia, żeby sobie dołożyć miesiąc na normalnej podstawie (czyli 4.000 netto) do wyliczenia.

Wrrry długiego posta sklecilam, tel zadzwonil i post padl :/ teraz krótko

Doris kiepsko :/ ZUS niestety liczy zawsze na nasza niekorzyść. Mi tez trochę obcieli, no ale nie az tyle co u Ciebie. Współczuję.

Malinka mam tak samo jak Ty - boje się cięcia, boję sie igly w kręgosłup, wiec wole sn. Dwa razy przeżyłam i trzeci dam rade ;-) Super zakypy. Chwal się.

Kamilove świetne wiesci. Ładne maleństwa rosną.

Xmamuska sa teraz śliczne i wygodne biustonosze do karmienia. Te bez fiszbiny u mnie wcale nie trzymają biustu wiec porażka. Mam juz dwa z Alles, sa super wygodne i śliczne. Napewno jeszcze sobie od nich dokupie.

Stysia mialam takie bole jak na miesiączkę a do tego jeszcze brzuch mi twardnial i parcie na krocz. Wtedy właśnie wyszlo ze ma rozdarcie. Biore duphaston i jest o wiele lepiej. Nie jest powiedziane ze y Ciebie tez tak jest, ale ja dłużej będzie sie utrzymywac bol to bym sprawdzila wcześniej u ginka.

Dzisiaj znowu intensywny zwiazany z budowa ale między czasie udało mi się wygospodarować godzinke na kosmetyczkę wiec od razu mi fajnej :-)

Doris i wcale się temu Twojemu nie dziwię. Przecież to jakieś chore zasady. Ciekawe czy jakby sytuacja była odwrotna (jakbyś teraz na umowie miała więcej jak wcześniej) to też by tak policzyli... wg. mnie powinna obowiązywać średnia z 12 miesięcy , to jest najbardziej sprawiedliwa opcja dla wszystkich.

Colly tylko mnie najbardziej boli to, że on jest wściekły na mnie, bo to ja otworzyłam kancelarię, i jakby nie było to ja nie zarabiam od kilku miesięcy. Usłyszałam dziś, że mam sobie robić co chcę ale jego to już nie obchodzi, że nie zamierza ani złotówki dołożyć do tego. A jak podejmowałam decyzję to godzinami o tym rozmawialiśmy i godził się na takie ryzyko (chociaż to mało prawdopodobne, żeby kancelaria notarialna nie zarabiała a jednak stało się :-( )
Co do ZUSU to z całą pewnością jakbym zarabiała teraz więcej niż u poprzedniego to by mi odmówili wypłaty zasiłku...

Dbdg tak, niestety :-(( w związku z tym rezygnuję ze zwolnienia bo mam do 11 sierpnia, tzn. po 11 sierpnia nie będę już brała albo od września nie będę już brała. Muszę to jeszcze przemyśleć. I do porodu dociagnę bez zwolnienia, żeby sobie dołożyć miesiąc na normalnej podstawie (czyli 4.000 netto) do wyliczenia.

Muszę cię zmartwic ale nową podstawę do zasiłku przelicza się dopiero po trzech pełnych miesiącach... Ja mam taką sytuację w kwietniu wróciłam z l4 i miałam niekorzystna podstawę do zasiłku i musiałam obyć się bez zwolnienia, cały maj, czerwiec i lipiec, dlatego dopiero od sierpnia idę na l4 i już na nowo przelicza mi podstawę, dlatego nie brałam zwolnienia w maju na pobyt w szpitalu żeby nie być stratna o kolejny miesiąc

Wrrry długiego posta sklecilam, tel zadzwonil i post padl :/ teraz krótko

Doris kiepsko :/ ZUS niestety liczy zawsze na nasza niekorzyść. Mi tez trochę obcieli, no ale nie az tyle co u Ciebie. Współczuję.

Malinka mam tak samo jak Ty - boje się cięcia, boję sie igly w kręgosłup, wiec wole sn. Dwa razy przeżyłam i trzeci dam rade ;-) Super zakypy. Chwal się.

Kamilove świetne wiesci. Ładne maleństwa rosną.

Xmamuska sa teraz śliczne i wygodne biustonosze do karmienia. Te bez fiszbiny u mnie wcale nie trzymają biustu wiec porażka. Mam juz dwa z Alles, sa super wygodne i śliczne. Napewno jeszcze sobie od nich dokupie.

Stysia mialam takie bole jak na miesiączkę a do tego jeszcze brzuch mi twardnial i parcie na krocz. Wtedy właśnie wyszlo ze ma rozdarcie. Biore duphaston i jest o wiele lepiej. Nie jest powiedziane ze y Ciebie tez tak jest, ale ja dłużej będzie sie utrzymywac bol to bym sprawdzila wcześniej u ginka.

Dzisiaj znowu intensywny zwiazany z budowa ale między czasie udało mi się wygospodarować godzinke na kosmetyczkę wiec od razu mi fajnej :-)

Później się pochwalę :-D

Colly tylko mnie najbardziej boli to, że on jest wściekły na mnie, bo to ja otworzyłam kancelarię, i jakby nie było to ja nie zarabiam od kilku miesięcy. Usłyszałam dziś, że mam sobie robić co chcę ale jego to już nie obchodzi, że nie zamierza ani złotówki dołożyć do tego. A jak podejmowałam decyzję to godzinami o tym rozmawialiśmy i godził się na takie ryzyko (chociaż to mało prawdopodobne, żeby kancelaria notarialna nie zarabiała a jednak stało się :-( )
Co do ZUSu to z całą pewnością jakbym zarabiała teraz więcej niż u poprzedniego to by mi odmówili wypłaty zasiłku...
Doris masakra. 3mam kciuki żebyś jakoś wybrnęła.
Ja sie zastanawiam kiedy i jaką wypłatę dostanę w sierpniu- pierwsza z zus-u, pracodawca rąbnął mi 200 zł na L4 a ponoć 100% płatne to aż się boję co ZUS wymyśli, bo z mojej średnij to miałam dostawać nawet ciut więcej niż pracując. Ps ktoś wie kiedy zus robi przelewy?

zaciekawiłyście mnie tym zasiłkiem bo mnie przelewają 500zł mniej niż mam na umowie a podobno jest 100% płatne,z tym że mi wypłaca pracodawca a nie zus bo pracuję w bardzo dużej firmie... Jest tu jakaś kadrowa która się w tym orientuje? mam nadzieję że nie robią mnie w bambuko z kasą...

Witam Dziewczyny,

Ja dziś pospałam do 12.00...:) a i tak koło 14.00 ucięłam sobie drzemkę.

So happy dobrze ze tak to się skończyło.

Kornelcia gratuluję córeczki ;)

Kitek odzyskałas męża ?? ;)

Doris jak twoje samopoczucie ? Nadal kiepsko ??

Waga rzeczywiście może się różnić ale nue zawsze. jak ja trafiłam na porodówke, zrobili mi usg i wyszło 3.5 kg a mały urodził się 3480 :)

Kasik mój mąż wrócił. Opalony na dziki mahoń ;) Gadaliśmy do 4.00 nad ranem. A przy śniadaniu zdążyliśmy się już pokłócić i nie gadamy do teraz. Nie chce mi się opisywać o co, bo ryczałam bez opętania i nie mam siły.

U nas ok. Dziewczyny dziś inaczej ułożone i jedna waży 970g, a ta druga 890 :))

Gin powiedział, że w poniedziałek na wizycie ta większą powinna ważyć powyżej 1kg.

Kamilove cieszę się, że dziewczynki rosną. &&& za kolejną wizytę.

Witam!

Co to ja chciałam napisać...
Aaa, co do tej cc. Ja już sama nie wiem co gorsze czy sn czy cc. Nie miałam ani jednego ani drugiego i obu się bardzo boję. Jeszcze przed ciążą mówiłam, że tylko cc i inaczej nie urodzę, ale nie znalazłam żadnego wskazania i zaczynam się godzić z myślą, że przyjdzie mi rodzić sn, bo nie stać mnie na prywatną klinikę... :sorry: Jeszcze się łudzę, że mała się nie obróci...

Kurcze, niby nakupowałam tyle ubranek i teraz mi się wydaje, że mam stanowczo za mało... :-(

Jeszcze co do tej wyprawki do szpitala to ja nawet nie wiem w jakim szpitalu będę rodziła... :-)

Hahahaaha Dbdg, ja ostatnio jak poprałam ubranka i włożyłam do szuflady dla Malutkiej to stwierdziłam tak samo- niby tego dużo kupiłam, a teraz wydaje się niewiele.

Doris masakra. 3mam kciuki żebyś jakoś wybrnęła.
Ja sie zastanawiam kiedy i jaką wypłatę dostanę w sierpniu- pierwsza z zus-u, pracodawca rąbnął mi 200 zł na L4 a ponoć 100% płatne to aż się boję co ZUS wymyśli, bo z mojej średnij to miałam dostawać nawet ciut więcej niż pracując. Ps ktoś wie kiedy zus robi przelewy?

Doris- współczuję sytuacji... niestety nasz kraj jest chory!
Aga to zależy od oddziału. Jedne robią za okres z L4, a inne za pełny miesiąc. Ja mam przekazy i kasę mam do 3 dni od terminu wypłaty zasiłku.

Miłego popołudnia Dziewczyny :)

reklama
Doris o kurcze ale dziady Cie zalatwili... jak tak sie nasłucham o tym zusie to naprawdę zlodzije i szuje, tylko ludzi okradaja a jak trzeba swiadczenie wyplacic to już tak kreca, zeby tylko jak najmniej zaplacic a najlepiej w ogole... szlag by ich trafil... współczuję kazdemu kto musi sie z tymi dziadami uzerac...

Do góry