reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2015

reklama
A ja wróciłam z placu zabaw, a w skrzynce karteczka od Pań z ZUSu z informacja o wizytacji. Juz dzwoniłam na podany numer i złożyłam wyjaśnienia. Nie wiem po co oni to robią :mad:

Akat,

Współczuję :(

Kamilove, wyczuły moment. I tak dobrze ze sprawdziłaś skrzynkę. Ja w ogóle nie sprawdzam a mój L max 2 razy w tygodniu. Nikt nie wie (pewnie oni sami też nie) po co to robią. Ja patrzę na to tak że chociaż babeczki pracę mają ;)

Akatsuki to wizyta już za chwilę. Ogólnie słaby moment sobie wybrałaś na ospe. W internecie czytałam i nie ma za bardzo badań na tym etapie ciąży . Oby lekarz Cie pozytywnie zaskoczył.

powiedzieli, ze przyjdzie pismo w ciągu tygodnia. Na ten czas mam wstrzymany zasiłek chorobowy oczywiście do czasu zakończenia kontroli. I od dnia doręczenia pisma będę miała trzy dni na uzasadnienie mojej nieobecności w domu. Na szczęście mam paragon, że byłam w sklepie. I nawet w aptece bo byłam szukać syropu na spanie ;)

Aha i zwolnienie chodzące to tylko takie w którym można wyjść w sprawie badań, do lekarza, apteki lub do sklepu spożywczego i to tylko wtedy gdy nie ma innej osoby w gospodarstwie domowy by mogła nam pomóc przy zakupach. Szaleństwo! Normalnie areszt.

Ostatnia edycja:
Wstrzymany zasiłek do czasu zakończenia kontroli? Z czego my mamy żyć? Jak nie zapłacisz składki na czas to nie jesteś ubezpieczony, jak wszystko płacisz i jesteś to i tak znajdą powód, żeby Ci zasiłku nie dać. Ja mam wysokie wynagrodzenie to i wysokie składki i czuję się jak frajerka, że muszę się martwić o to czy będę miała za co żyć jak zachoruję, mimo tego ze tyle pieniedzy dostają! Tak jak teraz!

A jak będę w tym czasie u lekarza to jak mam to udowodnić? Zaświadczenie mam przynieść czy co? W dupie, przepraszam, z takim ubezpieczeniem.

Doris,

A no właśnie dziewczynom na innym wątku pisałam, że u mnie rozwiązała się sprawa wyprawki bo do czasu, aż mi kasy nie wypłaca to nic nie kupię więcej. Znaczy na wózek i łóżeczka mam, ale te mniejsze szpargaly miałam kupić za chorobowe wiec musze czekać teraz pewnie ponad miesiąc aż wypłaca świadczenie. Bo od złożenia wyjaśnień mają na to 30 dni. Czyli będzie wrzesień. Cudownie.

Tak jak zrozumiałam babkę to trzeba mieć zaświadczenie o wizycie. W czwartek wraca moj gin i myślę czy nie iść prywatnie do niego i nie poprosić o zaświadczenie, że ze względu na kłopoty z sercem zaleca mi spacery?. I jak przyjdzie to pismo to to zaświadczenie z tymi paragonami też im zawioze. Szperalam w necie i niektóre kobiety tak robiły :what::confused:

Boże co za kraj, kamilove kurcze nie myślałam, że takie sytuacje w ogóle są, że trzeba wyjaśniać że nie było się w domu, masakra jakąś, naprawdę trzeba teraz na wszystko uważać, to chybs jednak powinnam koczowac w domu i jeszcze do tego paragony zbierać

Ja wiedziałam, że u nas sprawdzają. Koleżanki miały kontrolę, ale mi w z jagoda udało się przejść bez. A tu widocznie ich boli, że ja z wychowawczego na l4 wskoczylam.

reklama
Kamilove o kurde, ale wyczuly kiedy cie nie było.. Masakra! Na prawdę zwolnienie lekarskie to zupełnie jak areszt domowy!

I jeszcze wstrzymanie zasiłku! A co jeśli pracodawca wypłaca? Też robią kontrolę? Czy tylko na zlecenie pracodawcy?

Do góry