reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2014

rjoanka my chcieliśmy kociaczki chociaż raz mieć:) zresztą nasz kocur syjamski a koteczka orientalna (ale bez papierów) więc wyszły 2 syjamskie 4 orientalne i jeszcze dwa czekają na nowy dom ale raczej nie będzie problemu - dwa dni zajęło nam znalezienie domu dla czterech więc... no kocięta odrobaczaliśmy jak miały miesiąc a i nasze ze względu na naszego syna są odrobaczane częściej niż jest to wymagane:) Ale teraz to armagedon w domu mamy i dobrze że nie mieliśmy ich na nowo wyremontowanym mieszkaniu:p Nasz kocur już stracił jajka żeby nie dopuścić do kolejnej ciąży od razu a koteczka też zostanie wysterylizowana za jakiś czas:)

Asiulka87Sosnowiec wydaje mi się że "do przodu" lekarz wystawić nie może, 4 dni wstecz owszem:)

Ahh jeszcze trochę do wizyty, zasnąć w nocy nie mogłam:) Idę się zaraz wykąpać, szkoda tylko że nie mogę napuścić gorącej wody bo taką lubię najbardziej:(
I dzisiaj już weszli fachowcy na nasze nowe mieszkanko:) Aż się zdziwiłam bo skoczyliśmy szybko do sklepu po drzwi wewnętrzne - (przemykam jak złodziej żeby mnie nikt z pracy nie przyczaił że na l4 chodzę po sklepach ale jako że całkiem dobrze się czuję to sobie pozwoliłam na mały wybryk:p) a kiedy po godzinie wróciliśmy Panowie już tapety pozdzierali w pokoju, w kuchni, umywalka wymontowana za rury się brali - mam nadzieję że z estetyką wykonania będzie jak z zapałem do pracy, bo przeważnie ekipy raczej od piwka zaczynają:D

reklama
Dzisiaj dzien wolny, z czego niezmiernie sie ciesze zwazajac na wczorajszego newsa ;) syn spi, sunia spi, a ja pije kawke i do Was zagladam :)

Co do rozstepow, to mysle, ze to bardzo indywidualna sprawa, i niestety genetyka ma tu ogromne znaczenie, ja w pierwszej ciazy (o zgrozo) przytylam ponad 20 kilo, siotra moja 25 i zadnych rozstepow nie mamy ( moze tylko pare na iodrach) obie dlugo karmilysmy piersia i te tez czyste. Ja uzywalam bio oil i to tez nie zawsze bo zapominalska w ciazy bylam :-D

Widze, ze niektore z Was decuduja sie na cwiczenia, ja od ostatnich dwoch miesiecy cwicze z Mel B, Chodakowska i Tiffany. Wiadomo teraz musze zwolnic ale nie chce zupelnie przestawac bo szkoda mi tego co osiagnelam do tej pory ;) co cwiczycie? jakie zestawy?

Asiulka u nas nie ma opcji na l4, lekarze podkreslaja, ze ciaza to nie choroba, ja pracowalam do 34 tygodnia w ostatniej :)

Milego dnia dziewczyny, ja spadam bitki robic :)

Ja też zamierzam pracować jak najdłużej się da.
Emilia Chodakowską i Mel B bym odpuściła - za ciężkie te treningi. Poszperaj w sieci - jest pełno ćwiczeń odpowiednich dla kobiet w ciąży. Callanetics, Pilates, Yoga... Ja biegałam dużo przed ciążą ale już sobie to odpusciłam w ostatnim cyklu starań.

Asiulka 87sosnowiec współczuję męczącej pracy...
Ja mam nadzieję pracować długo - mam lekką pracę biurową, którą całkiem lubię. Od siedzenia w domu dostaję kręćka.

Dziewczyny, jak Wy stoicie ze stanikami? Ja się w swoje przestałam mieścić w jeszcze przed terminem @. Na szczęście miałam jeden stanik kupiony w poprzedniej ciąży, ale mam już dość ciągłego prania i suszeni na rano. Do wczorajszej wizyty nie chciałam nic inwestować, ale teraz chyba mogę sobie na to pozwolić. Tylko nie wiem z jakim zapasem kupić...Może doświadczone mamy coś poradzą? Przed ciążą miałam 65 D, teraz chwalę sobie 70 F, choć mam zapas w obwodzie. Kupować taki na teraz czy lekko luźny? Jak to jest?

Emila owszem ze nie choroba ale jak ma się prace gdzie się dźwiga a ja mam niemowlaki w żłobku i kupę roboty tym bardziej jak poronilam juz to uwierz ze drugiej Straty się boje. szczegolnie jak jestem wymeczona po całym dniu ... Bo ja nie mam jednego dziecka a mam 25 małych szkrabów grupa do dwóch lat i to grupa integracyjna gdzie dziecko prawie dwa lata ma i nie chodzi a trzeba je nosić....

Jeżeli ktoś ćwiczył przed ciążą, to wystarczy, że nieco zmniejszy intensywność, nie trzeba całkiem rezygnować z treningów czy też znacząco ich ograniczać. No chyba, że z samą ciążą jest coś nie tak.
Natomiast jeśli ktoś przed ciążą nie ćwiczył wcale, a teraz nagle zacznie i to nawet średnio-intensywnie, to organizm może niezbyt dobrze zareagować.

A ja nie wiem co z praca, dopuki nie bede na 100% pewną to o niczym nie myślę. Za tydzień dopiero mam wizytę a mnie nadal boli brzuch i sie martwie. W domu tez bm krecka dostała ale co powie lekarz to sie dostosuje. Pracy ciężkiej nie mam ale jeśli o kase chodzi wyjdzie mi lepiej na l4. Bo przy kompie mogę siedzieć teraz 4h
Rjoanka jeżeli chodzi o staniki to jest ok ale biust w ciągu półtora tyg zwiększył sie o 1 cm

reklama
Co do ćwiczeń w ciąży - generelanie nie wykonuje się wszelkich spięć brzucha, czyli wykuczamy brzuszki. W trzecim trymestrze unikamy ćwiczeń w leżeniu tyłem i przodem. Polecane są wszystkie ćwiczenia wzmacniające w leżeniu bokiem czyli nakierunkowane na uda, pośladki. Jeżeli chodzi o górne partie mięśni, wzmacniamy ramiona, klatkę piersiową , czyli wszytskie ćwiczenia z chantlami od 0,5 kg do 1,5 kg. Oczywiście przysiady i wypady również wykonujemy. Unikamy podskoków, wyskoków. Ja ze swojej strony polecam ćwiczenia przeznaczona dla ciężarnych. Na Youtube tego peło. W klubach fitness wiadomo są zajęcia dla kobiet w ciąży, pilates, zajęcia z piłkami, joga, czy rowery. Oczywiście osoba, która przed ciążą dużo ćwiczyła nie musi z tego rezygnować czy odrazu przenosić się na pilates i jogę poprostu dobrze powiadomić na zajeciach instruktora o ciąży i nie wykonywać ćwiczeń na mięśnie brzucha czy tych w leżeniu przodem przy wyższej ciąży. W tym czasie można poprastu się porozciągać. Na pewno odpadają sporty siłowe - ja prowadziłam zajęcia ze sztangami gdzie przysiad robiliśmy z 20 kg obciążeniem, jak tylko dowiedziałm sie o ciąży zamieniłam się na inne. Ryzykować nie ma co. Odpadają też stepy szczególnie przy wysokim tempie - łatwo u upadek. Generalnie ciąża odebrała mi sporo siły i nie mam już takiego powera jak jeszcze kilka tygodni temu. W klubie smieją się ze mnie, że zmieniły mi się preferencje ;)

Do góry