reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2014

Cyntia85 - masz racje ale tylko w przypadku gdy jest poniżej 20 pracowników, a i tak pierwsze 33 dni w roku zawsze płci pracodawca, więc przynajmniej ta pierwsza pensja na L4 powinna wyjść w całości (chyba ze opieka na dziecko i poniżej 20 pracowników to płatnikiem od razu bezpośrednio jest ZUS)

garmelka - coś masz namieszane, nie sugeruj się ze duża firma i kadrowa powinna wiedzieć bo rożnie bywa ;-) - powinnaś dostać pensje za 31 dni marca - 100% ze średniej z ostatnich 12 mies.

reklama
garmelka jeśli chodzi o L4 to raczej napewno coś pomieszali. Ja w ciąży miałam L4 wypisywane na 2 tyg, na 3 tyg i na miesiąc i dostawałam 100% więc wyjaśnij to w pracy najlepiej,bo oni musieli coś pomieszać.

garmelka - jakieś bzdury Ci kadry opowiadają, 100% to 100%, no chyba, że masz w wynagrodzeniu premię uznaniową taką przyznawaną z miesiąca na miesiąc, moje kadry akurat to wzięły pod uwagę i potem zus też po tej wyższej kwocie wyliczał, ale to chyba nie reguła. Wynagrodzenie z kadr za L4 dostawałam za cały miesiąc, chociaż zwolnienie miałam 3 tygodniowe, dopiero później z zusu dostawałam nie w cyklach miesięcznych tylko 3 tygodniowych, tak jak dochodziły do nich zwolnienia. Walcz o swoje

Dziewczyny do średniej się wlicza wszystko, podstawa, premie regulaminowe, premie uczniowie, nagrody itp. wszystko co jest o zusowane
(najlepiej wejść na swój ROR i policzyć średnia, jeśli pierwsze L4 było np. w marcu a wcześnie nie było to bierzemy marzec 2013 - luty 2014 i dzielimy przez 12 miesięcy a potem przez 30 dni i wyjdzie mniej więcej stawka za 1 dzień L4 - potem w zależności czy miesiąc ma 31 dni czy 30 wypłaty się będą trochę różnić)

Kadrowe się bardzo często mylą biorą np. tylko podstawę, a potem tez wysyłają do ZUS dane bez dodatków i jest tez problem przy wypłacie na macierzyńskim.

garmelka a nie masz premii frekwencyjnej/uznaniowej? Ja miałam niepełny miesiąc i też premie mi przepadły - wyszłam na swoje dzięki temu że jeszcze dwie nadgodzinki 8h po 150% machnęłam tuż przed l4:D

Ja skonsumowałam właśnie moje rybki w zalewie octowej:D Od razu lepiej:)

czesc dziewczyny ja jakoś przetrwałam noc z moim zapaleniem pecherza...bylam u internisty i za kilka dni mam zrobic badanie moczu

dzis mam usg to jeszcze dopytam sie lekarza co i jak mam sie kurowac

srednio mi pasuje branie furaginy ale grozniejsze jest nieleczone zapalenie pecherza...

biedne to moje dziecko...ciagle cos mi jest..jak nie chora to stluczka autem i teraz zapalenie pecherza

nie nadążam za wami dziewczynki, co znajdę chwilkę i zajrzę to jest tyle popisane że nawet nie wiem gdzie ostatnio czytałam...

ja mam stałą podstawę + dodatkowo premię miesięczną jeśli zrobie plan ponad 100%. w ciągu roku średnio co drugi miesiąc miałam jakąs dodatkową premię.

Dziewczyny dzięki za zaangażowanie i pomoc.
W poniedziałek zrobie zadyme - zwłaszcza że dowiadywałam się jeszcze w innej instytucji o takim samym charakterze jak moja i ma byc 100%.
Miłego Dzionka!

może bez zadymy na spokojnie załatw

a ja od poniedziałku latam i załatwiam, biegam z młodą po lekarzach, że wczoraj już było fatalnie wieczorem
dziś przymusowy odpoczynek
towarzystwa nie ma więc leżę w łóżeczku

na obiadek pieczarkowa

reklama
Ja na obiadek zjadłam rybkę, ziemniaczki i surówkę z kiszonej kapusty : ) Pychaaa W prawdzie z pracowniczej stołówki, ale zawsze coś ;) Po robocie trzeba zaliczyć z małą zajęcia z integracji sensorycznej i urodziny chrześniaka także w domu pewnie wylądujemy wieczorem bleeeee a mnie sie marzy kanapa + tv + ciacho ;)

Do góry