reklama
sunovia
Fanka BB :)
Ja jeszcze nie podjęłam decyzji co do testu PAPPA, w poprzedniej ciąży robiłam. Wg mojego gin usg 3d to tylko bajer dla rodziców i na zwykłym usg widać dokładnie to samo, jeśli chodzi o wady rozwojowe. Oczywiście pod warunkiem, że lekarz jest dobrym operatorem.
Ja mam wizytę dziś o 16.30, ale bez usg.
Ja mam wizytę dziś o 16.30, ale bez usg.
Z tą kasą się nie zgodzę. Jeżeli o USG w 12 tyg. i wyjdzie cokolwiek żle cała diagnostyka jest refundowana z NFZ. Ja tak miałam i nie zapłaciłam ani złotówki za testy z krwi, kontrolne USG czy amniopunkcję. Skierowana zostałam odrazu pod opiekę Poradni Genetycznej przy Klinice i tam już mnie prowadzono razem ze specjalistami Poradni Patologii Ciąży. Uważam, że robienie kontrolnych USG jest koniecznością. Tymsamym jeżeli nie ma żadnych wad i wszytkie obrazy USG są ok. nie robiłamby testów z krwi. Moim zdaniem to szukanie dziury w całym. Przeżyłam swoje a testy pokazały masakrę, spowodowały lawinę strachu, mimo że lekarz (jeden z najlepszych diagnostów) twierdził, że z dzieckiem bedzie wszytsko ok. Zdecydowałam się na amniopunkcję bo testy pokazywały wysokie ryzyko Trisomii. Należy pamiętac, że same testy z krwi tak naprawdę wykazują ryzyko tylko w kierunku zespołu Downa, zespołu Edwardsa i zespołu Patau. Wszystkie inne nieprawidłowości widoczne są w USG.
Dziewczyny ja poszłam zrobić sobie progesteron z własnej inicjatywy, z ciekawości. Nigdy nie plamiłam czy nie krwawiłam... Z objawów ciązowych to mam wielki ból piersi, niekiedy mdłości i wieczne zmęczenie. Byłam juz na jednej wizycie przez 5 tyg ciąży i wtedy zrobiłam cały wachlarz badań zleconych przez ginekologa ( HIV, cytomegalie, toksoplazmoza, HCV, HBs, Thc, FT3,FT4,CRP, WR, Grupa krwi). Dzisiaj będzie moje pierwsze ciązowe usg i mam nadzieje, że zobacze bijące serduszko... ale bardzo sie boje tej niskiej bety i progesteronu...
wielodzietna
Zaciekawiona BB
jp wymiotowac aaaaa
Cyntia85
KasiaW - pewno dostaniesz progesteron. Da się go podnieść :-)
To jak rodzeństwo się dogaduje według mnie w dużej mierze zależy od rodziców i od charakterów dzieci. Między mną a moją młodszą siostrą jest półtora roku różnicy i nie mamy prawie wcale kontaktu. Moja siostra była bardzo faworyzowana przez mamę i pozwalała sobie na za dużo. Do tej pory myśli, że jest pępkiem świata. Najbardziej ucierpiała na tym moja mama.
Dużo zależy od konkretnej rodziny. U znajomych jest przeróżnie. Uważam, że to nie różnica wieku ma kluczowe znaczenie. Kobietki, dużo jest w naszych rękach :-) Macierzyństwo to ogromne wyzwanie wychowawcze. Ja się będę starała po urodzeniu tego maleństwa szybko zajść w kolejną ciążę.
Kciuki za testujące dziś!
To jak rodzeństwo się dogaduje według mnie w dużej mierze zależy od rodziców i od charakterów dzieci. Między mną a moją młodszą siostrą jest półtora roku różnicy i nie mamy prawie wcale kontaktu. Moja siostra była bardzo faworyzowana przez mamę i pozwalała sobie na za dużo. Do tej pory myśli, że jest pępkiem świata. Najbardziej ucierpiała na tym moja mama.
Dużo zależy od konkretnej rodziny. U znajomych jest przeróżnie. Uważam, że to nie różnica wieku ma kluczowe znaczenie. Kobietki, dużo jest w naszych rękach :-) Macierzyństwo to ogromne wyzwanie wychowawcze. Ja się będę starała po urodzeniu tego maleństwa szybko zajść w kolejną ciążę.
Kciuki za testujące dziś!
hej dziewczyny!!!! czy przyjmiecie mnie do grona pazdzieróweczek)
jest to moja druga ciaza)) Synek ma juz 2,5 roczku wiec postanowilismy ze juz pora zeby mial rodzenstwo!!!! ja jeszcze nie mam zalozonej karty jeszcze za wczesnie bylo jak bylam u lekarza!!!! byl wtedy poczatek 5 tyg.kurcze az nie wierze ze sie tak szybko udało!!!!pozdrawiam was wszystkie
jest to moja druga ciaza)) Synek ma juz 2,5 roczku wiec postanowilismy ze juz pora zeby mial rodzenstwo!!!! ja jeszcze nie mam zalozonej karty jeszcze za wczesnie bylo jak bylam u lekarza!!!! byl wtedy poczatek 5 tyg.kurcze az nie wierze ze sie tak szybko udało!!!!pozdrawiam was wszystkie
Asiulka87Sosnowiec
Cyntia 3mac bede kciuki u mnie facet mowi ze na tym dziecku nie poprzestaniemy
reklama
Podziel się: