reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październik 2014

Zachęcamy Was do wzięcia udziału w naszej Przedświątecznej Akcji Zabawkowej! Zróbmy już dzisiaj coś dobrego!

Nie wszystkich stać na nowe zabawki, dlatego zachęcamy Was do zrobienia porządków w pokojach Waszych dzieci. Czytaj dalej:MamaSprzeda.pl - Idą Święta!

10429493_372983439544160_2152814914947930933_n.jpg

reklama
garmelka ja nie rozumiem dlaczego nazywamy urlopem macierzyńskim coś co nijak nie jest podobne nawet do urlopu bo nie wypoczywam wcale:p

Madzia super elegancik:)

Też z niecierpliwością czekan, aż minie pierwsze pół roku. Potem już z górki, a przynajmniej ja mam takie doświadczenia.

Asz - używam tej dziecięcej.

Czarna - u nas światło od 15.

Agniecha - posmarowalam parę razy Tormentiolem na zmianę z niebieskim Alantanem w ciągu jednego dnia i po dniu nie było prawie śladu. Jeszcze zostały strupki po rankach. Nie uzylabym Tormentiolu, ale odparzone były całe pośladki. I kapiemy w krochmalu z 2 łyżeczek mączki ziemniaczanej.

Kotulcia - no to super miałaś, że nie czułaś wychodzącej główki! Ja czułam okropny ból od wstawiania się główki w kanał aż do wyjścia.

Peluches - witaj :) A jak Twój synek sypia?

Renisus - poród masakryczny - gdyby tylko zrobili wcześniej USG, to by widzieli, że wody odpływają. A nie chcesz złożyć skargi na tę położną? Dobrze, że tak się skończyło.

Justinka - u nas też karmienie w nocy co 2,5-3 godziny i często cały rytuał trwa godzinę (czasem krócej, czasem dłużej). Jak dla mnie to dość dobre, bo znam przypadki dzieci śpiących po pół godziny w nocy :p W każdym razie ja nie narzekam na takie noce :D
A dnie u nas też podobne niestety, ale pogodniej do tego podchodzę już - w myśl modlitwy o pogodę ducha AA, hihi:
"Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić (...)". No i chodzę z synkiem przyklejonym do siebie z sypialni przed tv pół dnia w koszuli nocnej. No ale co zrobić. Kocham go, no :p

Po wczorajszym wieczorze dziś 1 kg mniej :D Małemu mleczko nie zaszkodziło :)
Byłam dziś na kontroli z Adikiem i w osluchu już czysto. Ja miałam drugą kontrolę u gina. Mamy zielone światło ;) Teraz na badaniu było widać pęknięcie w środku, pod szyjką. Już mnie nic nie zdziwi ;)
W międzyczasie wstąpiliśmy do Lidla. Kupiliśmy bodziaki i granatową rozpinana bluzę, ale to na wiosnę. Fajny materiał :)

Ostatnia edycja:
Nie wiem czy to normalne ale moja śpi bardzo duzo. Na jedzenie ja musze czasem budzić ale zdarza sie ze sama wola. Potrafi mi spac po 5h ... Ale staram sie jednak zeby tak długo nie spała. Nawet brudna Pielucha jej potrafi nie przeszkadzać. Położne ją przejrzały i badaly jak sie okazuje mała mimo tego spadła na wadze około 100 , wyniki książkowe i mam ją budzić dopiero jak przekroczy 5h snu. Mam tez stały dostęp przez pare dni do szpitala ze względu na porod z komplikacjami . Nawet w nocy moge dzwonić po wizytę położnej środowiskowej :) trochę to uspokaja. Wasze maluszki tez tak spały?

Madzia no Elegancki Twój Synek ;-)
Kotulcia z tym urlopem to się zgadzam w 100 %.
Tak jak z tym że przyslowie ciąża to stan blogoslawiony to facet wymyślił ;-).
Mój Jaś dzisiaj 4 tyg. I tak sie zastanawian czy nie zaczął mu sie ten skok bo wczoraj i dzisiaj marudny, pół dnia na rękach. Jedyny plus to ze noce nadal takie same czyli karmienie między 1-2 a potem o 5-6 Dzień Dobry Mamo ja już sie wyspalem ;-)

judy, tak, moja mała przez pierwsze dni też tak spała, aż zaczęłam sprawdzać w internecie czy to nie jest objaw jakiejś choroby ;-)
Aż się dorobiła odparzenia do krwi, bo ja nie usłyszałam kupki.

reklama
mroczko - mi waga stała po pierwszej ciąży pomimo ćwiczeń. Teraz mi zostało jeszcze 1,5 kg do wagi sprzed ciąży... plus jakieś 8 kilo nadwagi:cool2:

cyntia - co do pupci, to stosowałam tą maść Tormentalum na zmianę z Bepanthenem i pupcia w 2 dni wyleczona. Mati też się tak na bąki napina, że aż ulewa.

ruda - ja kładę minimalnie na boczku, podkładam kocyk pod plecy

domka - Szymek (który ma podejrzenie skazy białkowej) ulewał, ale raczej nie wymiotował, a ta sucha skóra to takie czerwone szorstkie placki?

babina - mój zasypiałby sam w łóżeczku, gdyby nie fakt, że potrzebuje często się odbić. Jeden, nawet trzy razy to czasem za mało, więc siłą rzeczy muszę go wziąć na ręce. Jak odkładam, to kładę tyłek, a głowę jeszcze trzymam na ręce i nieco bujam, żeby mu się wydawało, że jeszcze na rękach jest. Dopiero po jakiś 2 minutach odkładam. Zazwyczaj działa:rofl2:.

nika - stosowałam Gasteotuss, bez efektu. To już chyba lepszy efekt był po Bebilon Nutrition, ale i tego przestałam stosować, po prostu przestałam się stresować tym, że ulewa, zwłaszcza, że pulpecik z Szymka był;-)

judy - jeszcze raz gratulacje szczęśliwa mamo.:tak:

asz- u nas też ze dwa razy było kąpanie na śpiocha:tak:, a wczoraj pojechaliśmy na wybory i nie kąpaliśmy i powiem, że nie wiedziałam, że to będzie miało aż taki wpływa na miesięczniaka. Jak zazwyczaj ma aktywność 16-17 (i wtedy kąpiemy), tak wczoraj popołudnie przespał, a wieczorem nie spał od 19:30 do 22:30. Tak więc garmelka wycofuję to co napisałam, że mój ciągle śpi:-D

kchasia - to widzę, że u Was z tym odbijaniem tak jak u nas, najgorzej wieczorem i o świcie. Dzisiaj przez to nie spał od 5 do 7 rano. A robisz kanapkę z sutka? Jak zrobisz sutek na płasko to jest szansa, że dziecko złapie sutek z otoczką.

czarna - moja szwagierka miała miękką gondolkę (ona jest lekka), którą wkładała do zwykłej gondoli, a wózek zostawiała na dole w bloku. Powiem Ci, że ja też wolę jak Mati robi dużo kupek (chociaż pupa od tego odparzona i częściej pranie trzeba robić), nie tak jak Szymek jedna na 3-5 dni.

renisus - mój także ma częstsze pobudki w nocy, jak w dzień. Nawet budzika nie nastawiam, bo nie ma opcji że pośpi dłużej jak 3 godziny:no:

rjoanka - bo przesypiania nocek trzeba dziecko nauczyć, mało rodziców ma tego świadomość. Szymek miał półtora roku jak zaczęliśmy nauki, ale nauczył się w kilka dni.

ruda - czyli najlepiej nie mieć świadomości że się rodzi (jak w naszym przypadku), to wtedy ten ból jakiś bardziej znośny:-D

agniecha - u nas na te ranki podziałał bepanthen na zmianę z tormentalum, pampersy zamiast dad i zmiana chusteczek na płatki kosmetyczne z wodą z mydłem bambino.

kotulcia - i takie wspomnienia z porodu to każda powinna mieć:tak:. Mój pierwszy też wspominam na wesoło, a drugi w sumie też z tym że do śmiechu to mi dopiero po fakcie było:-D

Do góry