reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2014

Ja to wyrodna matka jestem:-D Przyznam, że w tym tygodniu nie chciało mi się iść na spacer, ale jutro podobno ma być ładnie, więc może...
lucus - gratulacje i super, że wszystko dobrze się skończyło:tak:

Mizzah - większość dzieci ulewa. Ja przy pierwszym też się tym stresowałam, ale jak dziecko przybiera na wadze to nie jest to objawem chorobowym.

magda - niestety w kwestii mm nie pomogę, bo nie mam doświadczeń

reklama
Kochana spokojnie, taki maluch sam sobie dawkuje ile mu potrzeba a widocznie potrzeba mu więcej tylko malutki brzuszek nie jest jeszcze tak rozciągnięty. Norma według rozpiski to 90 ml. Jedne dzieci jedzą mniej drugie więcej. 3 godziny to dobry odstęp. Mleczko na szanse się strawic i brzuszek odpocznie. Wymiity/ ulewania norma. Moja do tej pory ulewa nawet kilka razy po posiłku, niestety :/ układ pokarmowy nie jest wykształcony. Ja pamietam ze Pola tez mi parę razy zwymiotowala, bywa. Najważniejsze że twoj synek ma apetyt i dobrze się rozwija!

Młoda tak mi padła po dniu hiper aktywności, że spała w kąpieli haha ;)

magda, teraz zaleca się, by również mm karmić na żądanie, bo noworodek ma jeszcze malutki żołądek i nie potrafi najeść się na zapas. Ważne, by nie przekraczać dobowej normy, w każdym razie nie znacząco. Oszukiwanie wodą czy herbatka ma sens chyba tylko wtedy, gdy dziecko przybiera za dużo bądź ma problemy z brzuszkiem (jeśli je za często może nie nadążyć z trawieniem). Aczkolwiek ja bym dążyła do unormowania karmienia co 3h w dzień i rzadziej w nocy.

Moja tak wczoraj i przedwczoraj prawie nie spala w dzień. Dzisiaj zaś cały prawie przespała. I zaczynam się bać nocy.

W szpitalu dr mówił że żołądek miesięcznego dziecka ma pojemność 70ml a potrafi się rozciągnąć do 90ml. Jak kazali mi małą karmić mm to mówili że te 60-70ml co 3h to idealna ilość dla miesięcznego dziecia.

Ehmmm to ja podaje 120 zgodnie z rozpiska, ale nie trzymam się jej sztywno, poprostu daje pewny pogląd. Po 70 to ja mialabym afere. Mala je co 3/4 h. W nocy rzadziej. Jest hak najbardziej w normie.

Ostatnia edycja:
Ja jeszcze do niedawna sie martwilam ze mloda zjada po 60ml a potrafila po 30ml co 1,5h i takie dziamdzianie to bylo a teraz na nocne karmienie zjadla 180ml, masakra. Co do picia to mloda czasami szuka jakby jedzenia ale mlekiem pluje to daje jej wode i pije lapczywie - sama wiec sie "dopaja" jak ma na to ochote:-)

Lucus gratuluje:)

U nas był w piątek wieczorem lekarz- zbadał mała tak dokładnie ze w szoku byłam... Na jego "oko" wszystko jest w porządku, jednak mowi ze noworodki śpią po 16h wiec nie do pomyślenia sa jej całonocne koncerty :( mamy zrobić badanie moczu i usg brzucha... Poza tym powiedział żeby odstawić sab simplex bo kolki to na pewno nie sa... No i powiem wam ze miniona noc była super ale dzisiaj zapowiada sie jazda;( mała szaleje juz druga godzine/ znowu płacz i krzyk :( ja pitole a maz rano do pracy :(

reklama
Czesc dziewczyny rozpakowalam sie 15 go pazdziernika przez cc bo malemu tetno zanikalo :(( Dzis juz jestesmy 2 tydz w domu i uczymy sie siebie :) pol godz krmienia - godzina spnia i tak w kolko :)) poliki zrobily sie kwdratowe wiec widze ze na wadze przybiera:)) u malego tez zaczeły sie problemy z gazami i kupkami ..masujemy brzuszek uruchamiamy suszarke i jakos dzien za dniem mija !!:))) pozdrowienia mamuśki :)))

Do góry