reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2014

Ja to wyrodna matka jestem:-D Przyznam, że w tym tygodniu nie chciało mi się iść na spacer, ale jutro podobno ma być ładnie, więc może...
lucus - gratulacje i super, że wszystko dobrze się skończyło:tak:

Mizzah - większość dzieci ulewa. Ja przy pierwszym też się tym stresowałam, ale jak dziecko przybiera na wadze to nie jest to objawem chorobowym.

magda - niestety w kwestii mm nie pomogę, bo nie mam doświadczeń

reklama
Kochana spokojnie, taki maluch sam sobie dawkuje ile mu potrzeba a widocznie potrzeba mu więcej tylko malutki brzuszek nie jest jeszcze tak rozciągnięty. Norma według rozpiski to 90 ml. Jedne dzieci jedzą mniej drugie więcej. 3 godziny to dobry odstęp. Mleczko na szanse się strawic i brzuszek odpocznie. Wymiity/ ulewania norma. Moja do tej pory ulewa nawet kilka razy po posiłku, niestety :/ układ pokarmowy nie jest wykształcony. Ja pamietam ze Pola tez mi parę razy zwymiotowala, bywa. Najważniejsze że twoj synek ma apetyt i dobrze się rozwija!

Młoda tak mi padła po dniu hiper aktywności, że spała w kąpieli haha ;)

magda, teraz zaleca się, by również mm karmić na żądanie, bo noworodek ma jeszcze malutki żołądek i nie potrafi najeść się na zapas. Ważne, by nie przekraczać dobowej normy, w każdym razie nie znacząco. Oszukiwanie wodą czy herbatka ma sens chyba tylko wtedy, gdy dziecko przybiera za dużo bądź ma problemy z brzuszkiem (jeśli je za często może nie nadążyć z trawieniem). Aczkolwiek ja bym dążyła do unormowania karmienia co 3h w dzień i rzadziej w nocy.

Moja tak wczoraj i przedwczoraj prawie nie spala w dzień. Dzisiaj zaś cały prawie przespała. I zaczynam się bać nocy.

W szpitalu dr mówił że żołądek miesięcznego dziecka ma pojemność 70ml a potrafi się rozciągnąć do 90ml. Jak kazali mi małą karmić mm to mówili że te 60-70ml co 3h to idealna ilość dla miesięcznego dziecia.

Ehmmm to ja podaje 120 zgodnie z rozpiska, ale nie trzymam się jej sztywno, poprostu daje pewny pogląd. Po 70 to ja mialabym afere. Mala je co 3/4 h. W nocy rzadziej. Jest hak najbardziej w normie.

Ostatnia edycja:
Ja jeszcze do niedawna sie martwilam ze mloda zjada po 60ml a potrafila po 30ml co 1,5h i takie dziamdzianie to bylo a teraz na nocne karmienie zjadla 180ml, masakra. Co do picia to mloda czasami szuka jakby jedzenia ale mlekiem pluje to daje jej wode i pije lapczywie - sama wiec sie "dopaja" jak ma na to ochote:-)

Lucus gratuluje:)

U nas był w piątek wieczorem lekarz- zbadał mała tak dokładnie ze w szoku byłam... Na jego "oko" wszystko jest w porządku, jednak mowi ze noworodki śpią po 16h wiec nie do pomyślenia sa jej całonocne koncerty :( mamy zrobić badanie moczu i usg brzucha... Poza tym powiedział żeby odstawić sab simplex bo kolki to na pewno nie sa... No i powiem wam ze miniona noc była super ale dzisiaj zapowiada sie jazda;( mała szaleje juz druga godzine/ znowu płacz i krzyk :( ja pitole a maz rano do pracy :(

reklama
Czesc dziewczyny rozpakowalam sie 15 go pazdziernika przez cc bo malemu tetno zanikalo :(( Dzis juz jestesmy 2 tydz w domu i uczymy sie siebie :) pol godz krmienia - godzina spnia i tak w kolko :)) poliki zrobily sie kwdratowe wiec widze ze na wadze przybiera:)) u malego tez zaczeły sie problemy z gazami i kupkami ..masujemy brzuszek uruchamiamy suszarke i jakos dzien za dniem mija !!:))) pozdrowienia mamuśki :)))

Do góry