Hej, ho!
Ja ostatecznie zostałam październikowa ;-)
Adaś urodził się 26.10 SN (od boli do wielkiego wyjścia minęło 1godz wiec było ekspresowo) w 39tc 3340g:-)
Pisze u Was od czasu do czasu, na listopadzie gorączka porodowa a u Was widzę już końcówka, wiec kciuki za nie rozpakowane!!
Mam do Was pytanie czy mąż którejś z Was brał opiekę na drugie zdrowe dziecko do lat 8 ?
(Ja mam zaświadczeni ze szpitala od dnia porodu o opiekę właśnie, mamy drugie dziecko do lat 8 i na tej podstawie zaświadczenie wypisali i mówili ze to do pracodawcy +Z3+Z15 a to do ZUS i na tej podstawie zasiłek opiekuńczy mąż dostanie)
Chyba mam, ogłupieć można bo każdy mówi co innego:
Komu przysługuje zasiłek opiekuńczy z tytułu opieki nad dzieckiem zdrowym do 8 lat - Zasiłek opiekuńczy - Zasiłki - Infor.pl
Chyba pod to podlegam:
Wymagane dokumenty
Dokumentami wymaganym do przyznania i wypłaty przez ZUS zasiłku opiekuńczego z powodu konieczności sprawowania opieki nad zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8. są:
Ja ostatecznie zostałam październikowa ;-)
Adaś urodził się 26.10 SN (od boli do wielkiego wyjścia minęło 1godz wiec było ekspresowo) w 39tc 3340g:-)
Pisze u Was od czasu do czasu, na listopadzie gorączka porodowa a u Was widzę już końcówka, wiec kciuki za nie rozpakowane!!
Mam do Was pytanie czy mąż którejś z Was brał opiekę na drugie zdrowe dziecko do lat 8 ?
(Ja mam zaświadczeni ze szpitala od dnia porodu o opiekę właśnie, mamy drugie dziecko do lat 8 i na tej podstawie zaświadczenie wypisali i mówili ze to do pracodawcy +Z3+Z15 a to do ZUS i na tej podstawie zasiłek opiekuńczy mąż dostanie)
Chyba mam, ogłupieć można bo każdy mówi co innego:
Komu przysługuje zasiłek opiekuńczy z tytułu opieki nad dzieckiem zdrowym do 8 lat - Zasiłek opiekuńczy - Zasiłki - Infor.pl
Chyba pod to podlegam:
Wymagane dokumenty
Dokumentami wymaganym do przyznania i wypłaty przez ZUS zasiłku opiekuńczego z powodu konieczności sprawowania opieki nad zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8. są:
- oświadczenie dla celów wypłaty zasiłku opiekuńczego o na druku ZUS Z-15,
- oświadczenie ubezpieczonego - w przypadku nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których uczęszcza dziecko,
- decyzja o konieczności izolacji dziecka wydana przez właściwy organ albo uprawniony podmiot na podstawie przepisów o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi - w przypadku izolacji dziecka z powodu podejrzenia o nosicielstwo zarazków choroby zakaźnej,
- zaświadczenie wystawione na zwykłym blankiecie przez lekarza, lekarza stomatologa, starszego felczera lub felczera, upoważnionych do wystawiania zaświadczeń lekarskich na podstawie przepisów o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa - w razie porodu, choroby lub pobytu małżonka stale opiekującego się dzieckiem w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej. Zaświadczenie powinno zawierać, imię i nazwisko małżonka stale opiekującego się dzieckiem, okres i przyczynę konieczności sprawowania opieki nad dzieckiem, imię i nazwisko dziecka, nad którym ma być sprawowana opieka, pieczątkę i podpis wystawiającego zaświadczenie,
- zaświadczenie lekarskie o okresie pobytu ubezpieczonej-matki dziecka w szpitalu oraz oświadczenie ojca dziecka o pobieraniu przez nią zasiłku macierzyńskiego w okresie 8 tygodni po porodzie - w przypadku sprawowania opieki nad dzieckiem, gdy matka dziecka, która pobiera zasiłek macierzyński w wymiarze 8 tygodni po porodzie przebywa w szpitalu,
- zaświadczenie płatnika składek wystawione na druku ZUS Z-3 - w przypadku pracowników, ZUS Z-3b - w przypadku ubezpieczonych wykonujących pozarolniczą działalność, ubezpieczonych współpracujących z osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność oraz duchownych albo ZUS Z-3a - w przypadku pozostałych ubezpieczonych.
Ostatnia edycja: