reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2013:)

Iguana super ze sprawa wygrana...

rany ale mnie znow podbrzusze boli :( wstawiłam wode na kasze gryczana i czekam na alo od meza to usmaze mieso i warzywa... ale jestem juz padnieta nalatałam sie za wika. a to granie w piłke ( na siedzaco) a to bujanie jej... dzieki bbace musialysmy isc do wujka zobaczyc rybki bo ma oczko o_O a musiała o tym powiedzieć bo by była chora ;/ pozniej latałam do niej bo schodziła do piwnicy bo babka tam gotowała i dawała jej sól do jedzenia o_O

reklama
madziarena, pracuja, pracuja :) w Finlandii urlop macierzynski zaczyna sie 30 dni roboczych przed terminem porodu i do tego czasu kobiety, ktorych ciaza ma sie dobrze, pracuja, wiec ja tez. Pewnie tu zaraz kij w mrowisko wsadze, ale nie rozumiem tych zwolnien lekarskich w Posce, gdy z ciaza nic zlego sie nie dzieje. Potem sie wszyscy dziwia i burza, ze pracodawcy nie chca zatrudniac kobiet w wieku rozrodczym... Jesli nic sie nie zacznie dziac (mam nadzieje, ze nie...) to bede pracowac do 5 wrzesnia. Mam tez mozliwosc wziac zwolnienie takie " na pol gwizdka" - jesli stwierdze, ze 8 godzin pracy mnie meczy, lekarz moze dac papier na skrocenie dnia pracy do 4 godzin. Poniewaz jednak pracuje na samodzielnym stanowisku i nie mam sztywnych godzin pracy, pewnie nie bede sobie tym glowy zawracac o sama sobie dzien skroce, gdy poczuje, ze mam dosc, bez ciazy tez to czasem robilam :-D

kamcia, a co to sa krokiety z miesem?

Paulinek, ja do porodu najpierw planowalam jakis najwiekszy t-shirt meza zalozyc, ale potem mi sie przypomnialo, ze zaraz po urodzeniu dostaje sie dziecko skora do skory na piersi, wiec teraz sie zastanawiam nad czyms rozpinanym z przodu. Narazie pomyslow co by to moglo byc brak :-D

Kiiki wlasnie o to mi chodzi i tez pomyslow brak.
I zaden tam kij w mrowisko, bo masz duzo racji. Podobnie jest w Be. Max 6 tygodni przed porodem i 9 po porodzie, z czego 5 przedporodowego mozna przerzucic na poporodowy. Dlatego kobiety staraja sie pracowac jak najdluzej, zeby pozniej jak najdluzej moc z maluszkiem w domu siedziec i nie narzekac ze wrocily i nie ma dla nich juz miejsca. Tylko ze jak sama widzisz na tym forum sporo z dziewczyn ma problemy juz od poczatku ciazy, wiec tez trudno sie dziwic, ze juz sa na wolnym.

Paulinek, gdy cos jest nie tak, to zupelnie inna bajka. Sama w pierwszym trymestrze 6 tygodnia na zwolnieniu bylam, bo wymioty mnie tak meczy,y, ze dwa razy na 3 dni w szpitalu wyladowalam, a pomiedzy tym zwracalam wszystko co zjadlam i wypilam.

ciekawa jestem jak sobie redzicie z pedicurem? Ja sie w sobote za stopy wzielam i ciezko bylo, oj ciezko :-D Ale jeszcze tym razem udalo mi sie nawet paznokcie pomalowac, kolekny raz meza chyba zatrudnie :-)

Natalie brak ciuchow na te upaly? co ja mam powiedziec?:( tez jestem zalamana :( S nad morzem, a on przypadkiem nie mial byc w UK?

Paulinek wiesz ja ze nago to roznicy mi nie robi bo bede miec cc a ze moja Pani dr uwazana jest za cudownego chirurga i jest tak naprawde prawa reka ordynatora Ginekologii to mam nadzieje, ze ladnie mnie zszyje :)

Deli - udanego urlopu i pogody!

Rajani wiem wiem ze chodzilo ci o cc:-) Ale widzisz poki co mnie ono nie grozi, choc wszystko moze sie jeszcze 10 razy zmienic. A zszyja cie napewno ladnie. W kazdym razie mnie ladnie zszyli po nacieciu krocza. Tak ze nic nie bolalo i 2 godziny po porodzie bylam juz na nogach.

Iguana gratki z okazji wygranej sprawy :) a co do wkładania kija w mrowisko - ja tez jestem zdania ze takie nacigane l4 to przesada..dosyć popularna w Polsce. oczywiście nie chodzi mi bron boze o przypadki kiedy kobieta czuje się zle lub ma specyficzny rodzaj pracy gdzie wcześniejsze zwolnienie jest wksazane- wszak nie każdy pracuje w biurze.
w nieczech okres ochronny tzw mutterschtz- i podobnie jak w belgii idzie się 6 tygodni przed prodem na ten urlop ale trwa do 12 miesięcy w Niemczech- płatny i maksymalnie do 3 lat ale już bezpłatny. także generalnie "polityka prorodzinna" jest tutaj jaknajbardziej za ciężarnymi i wychowywaniem dzieciaczkow w domku przynajmniej przez rok :)

ja jak już mowilam to jeśli porod w wodzie będzie to będę rodzic w gorze od stroju albo staniku...a o innych obcajach jeszcze nie mysle...w sumie co za roznica:p byleby nie cc...

deluszka udanego urlopu!!!!! powypoczywaj tez chwilke za mnie:*

moje dziecko posiedziało chwilke w domu i poganlo z kolezanka na basen:p malz jeszcze w pracy bo dziś ma osteczny termin na zlozenie projektu naukowego na lutowa konferencje w stanach...ja zamulam - wylalzma przed chwila z wanny- gorąc jak nie wiem co..moj tatko sobie tez lezy odpoczywa po podrozy...

aaaa wlasnie a'propos piżam- to już miezylam te z mama alles i powiem wam ze sa naprawdę rewelacyjne!!mega wygodne materialy swietnie odszyte- super bawelna niekrepuje ruchow- i wygladaja obie naprawdę bardzo ladnie:) także jestem zadowolona bardzo :)

reklama
To ja Wam teraz troszkę poodpisuję :)

Madziarena wszystkiego najlepszego :)

Antiope nie mam pojęcia jak robią u mnie barszcz w takim razie.... Chyba na samych burakach. Ale nie wiem, ja nie robiłam jeszcze sama barszczu.

Aniula ja mam rogala (kojec) motherhood i nie wyobrażam już bez niego sobie nocy. :) sałatkę robiłam z przepisu die. Tylko nie dodałam szczypiorku niestety bo nie miałam i majonez nie domowej roboty, bo nie umiem :)

Nula ja z owoców śliwkowatych przed ciążą lubiłam tylko morele i to od czasu do czasu, a teraz w ciąży jem niewyobrażalne ilości brzoskwiń, nektarynek, morel. Może coś w sobie mają :)

Paulinek ja uwielbiam grille ale to na kolacje nie na obiad, bo nie wyobrażam sobie grillować w upał :/ w sobotę grillowaliśmy ok 17 to było za wcześnie.

Co do pasów
to ja też zazwyczaj zapinam. W starszych autach tylko nie daję rady ułożyć tego niższego pod brzuch to odpuszczałam. Teraz już przejmę sposób zapinania na jeden pas jak ewelinkowska czy natalie. I ja też się nieswojo czuję jadąc bez pasa.

Paulinek ja chyba kupię sobie taką dłuższą koszulę za tyłek albo zabiorę mężowi jakąś. Nie mam pomysłu na ciuchy do porodu ani po porodzie. A kupić będę musiała, bo ja swoich pidżam nie mam. Miałam kilka fikuśniejszych, a głównie śpię w t shirtach za dużych a latem bez niczego. Teraz jeszcze te t shirty są na mnie dobre, reszta czeka...

Natalie ja też chcę basen :( ale jak kupiłam to był dziurawy, oddali kasę, a promocja się skończyła i już nie kupiliśmy. Ty to chociaż oczko masz :p fajny ten Twój kociak przy brzuszku leży, a moja odkąd jestem w ciąży to się do brzucha nie zbliża. Kilka razy przyszła się przytulić, ale to położyła się na piersiach jak zawsze. Woli spać sama na krześle. A w te upały to śpi cały czas, budzi się na jedzenie i na kuwetę i idzie dalej spać. Wstaje około 4 i chodzi po domu do jakiejś 8/9... To jej jedyna aktywność...

Deli ale fajnie Wam się trafiło, takie spontany są najlepsze :) och ile bym dała za chociaż weekend nad morzem :) a pogodę będziecie mieli ekstra :) udanego urlopiku :)

Do góry