reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2013:)

Wróciłam od lekarza. Tak jak przypuszczałam, wszystko wyjaśni się jutro na usg bo u mnie lekarz chyba podejrzewa niewydolność ciśnieniową szyjki, czyli jakby otwieranie od góry. Na razie tylko podejrzenia i mam nadzieję że na tym koniec. Gdyby jednak coś, to mam dzwonić i na oddział mnie bierze. Proszę trzymajcie mocno kciuki. Z leków mam nadal Luteinę, nospę forte, 6 tabl magnezu dziennie. A podobno Luteina nie zawsze niweluje skurcze, czasem tylko łagodzi (u mnie). Do tego w miarę możliwości leżenie i nic nierobienie. Wierzę że to tylko zapobiegawczo i ze będzie dobrze.W pracy byłam z L4, nasłuchałam się jak ładnie wyglądam ( od razu człowiekowi lepiej), dostałam zaproszenie na firmową imprezę w sierpniu i ogólnie trochę poplotkowałam.

Pannacota - trzymaj się Kochana. Mam nadzieję, ze to już nie powtórzy się. Odpoczywaj.

Iguana, widzę że bardzo aktywnie :-) Jakiś czas temu też oglądałam niby horror o Czarnobylu, ale nie pamiętam tytułu. Jakaś amerykańska wycieczka wjeżdża nielegalnie do osiedla bloków w Czarnobylu, tam są jakieś mutanty i zabijają kilkoro z nich. A ma koniec chyba jakaś dziewczyna zostaje zamknięta w jakiejś izolatce.... Pewnie coś kręcę, ale taki "porywający" film, ze już nie pamiętam :-D Pomoc rodziny i znajomych niezastąpiona w kompletowaniu wyprawki. Sama dostałam dużo rzeczy, w tym wózek (do odebrania u teścia 400 km, więc na razie widziałam tylko zdjęcia) i jestem mega szczęśliwa, bo byłoby o wiele trudniej z ogarnięciem tematu.

nula1988 u nas była taka sama rozrywka niedzielną, jak u Was ;-) Tylko na koniec dnia brat z bratową nas nawiedzili więc trzeba było ożywić się. To super, ze robicie sobie remont. Łazienka to priorytetowa sprawa w naszym stanie i póŹniej :tak: Ja powoli też zaczynam myśleć o szpitalnej wyprawce, ale na razie tylko myślę...

die_perle ciekawy ten system i niemiecka precyzja potwierdza się nawet w temacie zakupu ołówków :tak: Macie za to najniższy procent bezrobocia wśród młodych, więc sprawdza się

madziarena, śpiewam przaśne sto lat! Sto lat! :-) Ja po wczorajszym nalocie bratowej stwierdziłam, że chyba trzeba trzymać coś słodkiego, bo później wstyd częstować samym arbuzem z kawą :-D Ale spoko, ze Ty masz jeszcze ciasto i nie musisz znowu piec

deli80 bon voyage ;-)

nnatalie przepraszam ze taka ślepotę i sklerozę. Trójpaki oczywiście też witam serdecznie i czytam codziennie co słychać :-) Trzy kobiety ciężko przeoczyć Fenoterol... Brr trzęsące się łapki, kołaranie serca. Też wolałabym uniknąć. Na razie staram się zamykać oczy na brud i opie** papier się.

Ostatnia edycja:
reklama
żabka mocno trzymamy &&&& !!!!! oby przypuszczenia sie nie potwierdziły...

ja padam córka nie chciala siedziec z tatusiem na dworzu ;/ wiec ze mna caly dzien.. ide ja obmyc pod prysznicem, kolacja i niech idzie spać.....

Witajcie.
U nas skwar niesamowity.Słabo mi,a gdzie tu jeszcze do końca tygodnia, gdzie temperatury mają być ponad 30-stopniowe!
Córa moja została pierwszy raz u cioci i wujka na noc,po imprezie urodzinowej swojego równolatka. Dzis już wróciła,bo się pokłócili :p Ahhh dzieciaki ;)
Młody mój ma bunt i dziś nie śpi!
A ja padam na twarz :/
Poza tym martwię się,bo mąż znowu w czwartek wyjeżdża do szpitala na opeację 3h drogi stąd i zostanie tam koło tygodnia. Nie wiem czy pisałam wcześniej,ale tak tylko skrótowo - w lutym miał wypadek w pracy,spadł z wysokości. Ciało w porządku,ale twarz miał poprzestwianą i nie widzi na oko :( Być może będzie widział,ale to długi proces leczenia. A leczą go w trzech miastach Polski - tak niestety działa nasza służba zdrowia! Ehhh,,,
madziarena STO LAT!!!!
die_perle u mnie też ciuszki są na obie płci z racji tego,że ja mam parkę i siostra moja też :) Także u nas wymiana pełną parą.A teraz dziewczyńską część wyprawki spakowałam i pożyczyłam siostrzenicy mojego M,która rodzi miesiąc po mnie i ma mieć właśnie dziewczynkę :)
ewelinkowska ja mam starszego brata.Ma 34 lata,bratowa 33.Twierdzą,że się starają o dziecko już jakiś czas.Niestety kłamią nam w żywe oczy,bo ona bierze anty.Jest im wygodnie bez dzieci.I każdy z nas mógłby to zrozumieć,gdyby powiedzieli o tym otwarcie.A tak mydlą oczy wszystkim wokoło, a widok dzieci moich lub siostry wywołuje u nich agresywne odzywki,i dziwaczne nastawienie.Nie wspomnę już o fakcie,że brat odmówił mi i siostrze bycia chrzestnym u naszych pociech...
I żeby było ciekawie - nas była trójka rodzeństwa,a u bratowej 13! Także nie są jedynakami. To miłe więc jak piszesz o koleżance,która tak pragnie dziecka,że nawet zakupy z tobą ją cieszą.Życzę jej jak najlepiej. I daj jej radę,żeby działali spontanicznie i za dużo nie myśleli,bo psychika ma tu duży wpływ ;)
Iguana nasza starsza córka idzie do pierwszej klasy i już jesteśmy przerażeni wyprawką.Same ksiązki 500zł + plecak i jeszcze artykuły plastyczne.Nie wspomnę już o tym,że dziecko jakoś wyglądać musi, a z ciuchów wyrasta w mig! Dlatego też staram się zaoptrywać choć po cześci trochę jej garderobę na wrzesień, a książki w sierpniu :/
A co do pakowania torby. Ja biorę małą walizkę na kółkach - jak zawsze :) Ale w nią tylko najpotrzebniejsze rzeczy dla mnie i pampersy+krem+chusteczki dla maluszka.Rzeczy na wyjście dla mnie i malenstwa pakuję w osobną reklamówkę,którą w dniu wychodzenia dostarczy małż ;) PAMIĘTAJCIE O WODZIE!!!! Jest zbawienna po porodzie-strasznie chce się pić!
aniula99 fajne te bodziaki :)
Rajani u mnie też dziś nieprzespana noc :( Liczyłam,że zdrzemnę się w południe jak synek pójdzie na drzemkę,a on tymczasem się zbuntował i nie śpi cały dzień :/ Głowa mi pęka i do tego jeszcze znowu spojenie mnie boli.Chodze jak kulawa :/
Paulinek ty masz za wysokie cisnienie, a ja...za niskie. Do tego zawroty głowy,szum w uszach i owiędłe ciało :/ Takie standardowe u mnie to 90/50, choć bywało jeszcze niższe...
A do porodu zakładam gorszą koszulę nocną z bawełny.I tak potem przebierszesz się w czystą i pachnącą,bo będziesz spocona
Panacota ja też obawiam się o szyjkę...Jutro się dowiem,bo mam wizytę.
zabka wiem co to znaczy leżeć i nic nie robić. Miałam tak w obu ciążach, przy czym w pierwszej było to tylko oszczędzanie się pod koniec i łykanie 3 magnezów dziennie, a w drugiej - totalne leżenie,łykanie po 6 magnezów, zakaz wspólżycia i zakaz chodzenia z wyjątkiem łazienki!!!!Rodzina bawila się w kelnerów i nawet jedzenie mi przynosili. Też moja ginka chciala mnie wziąć na oddział,bo bała się,że będę nadskakiwac nad starszą córką.Na szczęście przekonałam ją,że mam dobrą opiekę dziadków w domu i nie dała skierowania.Ale monitorowała mnie co 2 tyg i w razie pogorszenia chciała wziąć do szpitala.
A co do tego magicznego 37 tygodnia-> ja urodziłam synka w 37 tyg i 6 dn :)
nula co do napletka - zdania są podzielone.Mi pokazała teściowa (która wychowała dwóch synów) jak to robić.To w sumie nic trudnego,tylko więcej strachu.Jak taki maluszek się urodzi,nie trzeba mu od razu ściągać napletka.Ale tak kolo 2-3 miesiąca można już zacząć.Ja robiłam to podczas każdej kąpieli.Lekko naciągałam do momentu,gdy już widziałam że dość.Coraz bardziej się zsuwał,aż pewnego dnia pokazał się cały w takiej białawej wydzielinie.Wymyłam go dokładnie i potem już ściągałam co drugi dzień i obmywałam siuśka.
Synuś nie miał z tym żadnych problemów.Teraz jestem na świeżo po bilansie 2-latka i lekarz pierwsze o co zapytał,to czy był ściągany napletek.Sprawdził i powiedział,że bardzo dobrze :) Także ja należę do tych,którzy mówią,żeby ściągać. Teraz będę mieć drugiego chłopa,więc będę robić to samo ;)
Dżaga odpocznij kobieto,a babka mogła iść sama zobaczyć to oczko jak pokusiła.
villandra moja siostra miała podobną historię z zębem.Bolał ją strasznie,a dentysta nic nie widział.Fakt wyglądał jak zdrowy ząb.Gdy już nie wytrzymywała z bolu,to kazała wiercić na jej odpowiedzialność.Okazało się,że z pozoru zdrowy ząb z zewnątrz, w środku był wręcz spruchniały.Na szczęście udało się go uratować.
nnatalie patrząc na twojego kota przypomina mi się nasz wspaniały kundelek z domu rodzinnego.Siostra jak chodziła w ciąży,to identycznie warował przy jej brzuchu i warczał na każdego kto się zbliżył za bardzo ;)
deli udanego wypoczynku!

Ostatnia edycja:
Deli super, że udało się załatwić miejsce nad morzem

Iguana gratuluję wygranej sprawy

kiiki mnie przyznam pedicure spędza sen z powiek. Masakra umordowałam się ostatnio strasznie i nie dokończyłam. Chyba odżałuję kasę i będę robić u kosmetyczki.

żabka trzymam kciuki, żeby jednak szyjka była ok.

Die super, ze Oliwia już w domu, koszule się podobają i relax w wannie był :-) Na pewno jeden dzień laby będzie dla Ciebie :-)

Iguana gratki z okazji wygranej sprawy :-). Co do L4 mnie lekarz dość szybko wysłał, ale i tak max był do 6 mc pracowała, bo u mnie za dużo stresu.

Paulinek zdolny twój mąż :-)

Rajani na pewno zszyją cię pięknie, a cięcie robią teraz nisko i możesz potem nosić co tylko chcesz. Sama jestem po cięciu i nawet lekarze czasami go nie zauważają :-).

Co do ubrań Natalii i Rajani to powiem szczerze, ze jak wychodzę to w kiecce mam, aż dwie i więcej nie mam zamiaru kupować, bo i po co? Jak jest chłodniej to spodnie + bluzka zwykła byle by brzuszek zakrywała. Więcej do szczęścia nie trzeba, bo ciążą za chwilkę się skończy i wskoczymy w swoje stare ciuszki za którymi już tęsknię :-).

Dostałam zielone światło od lekarza, że mogę jechać :-). Wyniki D-dimery spadły znów huraaaaaaaaaaaaa oczywiście nasłuchałam się na co uważać czego nie robić i by znaleźć blisko dobry szpital, bo to że spadają to super, ale muszę bardzo uważać. Więc laseczki do spisania się za tydzień i z góry przepraszam, ale nie dam rady was nadrobić na pewno po.

Ja i O spakowana. Jeszcze tylko mąż, ale on to w dwie minuty :-). Uciekam po O do babci i miłego tygodnia życzę :-)

Dziewczyny dziekuje za mile słowa odnośnie sprawy prawie 2 lata walczyłam i co chwila odroczka bo cos tam sie dzialo dzis wreszcie upragniony koniec i bardzo dla mnie szczesliwy teraz tylko 2 tyg. i uprawomocnienie wyroku i dalej moge dzialac.

zabka no dokładnie o tym filmie mówie szit jakich mało...

No ja sie chyba w jakąś walizke spakuje nie za duzą bo w torbie to wszystko bedzie pogniecione :( co do l4 to ja jestem od miesiaca na zwolnieniu i szczerze gdyby nie to ze są wakacje to bym jeszcze popracowała ale niestety nie mam co z nimi zrobic a na kolonie starszaki( jak to brzmi) nie chcialy jechac wiec poprosiłam doktor i bez problemu wypisala tym bardziej ze sama mnie od 3 mc ciązy namawiala na zwolnienie tylko ja nie chcialam, co do mojej dzisiejszej wizyty to wyniki są ok do szpitala mnie nie kieruje bo jak stwierdzila nie widzi narazie potrzeby nastepna wizyta za 3 tyg. bo idzie na urlop wtedy da mi skierowanie na usg. Miłego wieczoru ja ide poleżec bo padnieta jestem.

Paulinek no włąsnie w tym szkopuł ze jak nie masz ze soba to lezy i kwiczysz z pragnienia ... Przynajmniej w Wawie tak jest jak Nike rodzilam to dzwonilam do mojego zeby mi przywiózł to sie nie patyczkował tylko odrazu cała zgrzewke zywca przywiózł i jak wychodziłam to dziewczyną na sali zostawiłam to co nie zeszło w szpiatalu to delikatne śniadanko obiadek i kolacyjke o 17 -a dalej martw sie o siebie sama :)

Persefona nic mi nie mow o wyprawkach bo ja po mału zaczynam siwieć moja najstarsza Milenka idzie do 5 klasy na chwile obecna tylko dla niej podręczniki 750 zł + nowy plecak bo w ten z zeszłego roku niewiele juz zmiesci a z roku na rok coraz wiecej ksiązek i doszedł jej dotakowo jeszcze rosyjski i wychowanie seksualne... Kuzwa po co w 5 klasie wychowanie seksualne? a pózniej sie dziwą ze 12-latki dzieci rodzą...
Danielek do 2 klasy podreczniki 480 i tez cała wyprawka papiernicza + plecak bo podarł poprzedni + jeszcze dochodzi basen w tym roku .. oszalec mozna normalnie

Ostatnia edycja:
Persefona oby leczenie męża skonczyło sie szybko i aby odzyskał wzrok w oku!!!
co do babki to temat dłuuugi jak rzeka gdzieś pewnie jest koniec tej rzeki ....
własnie łyknelam prochy i licze ze zaraz brzuchal odpusci ...
córka miała wysypke na nodze teraz prawie cale ciało oprocz buzi i tak cos czuje ze to od fioletowego mydla JJ, to sie chyba zaczelo od kiedy kupiłam a wczesniej jak uzywałam to nigdy nie miała :szok: po zołtym wszystko bylo dobrze.. jutro pojade do rossmana i kupie mydlo bambino w kostce mam nadzieje ze sie nie myle...

reklama
Villandra powodzenia u dentysty.

madziarena
wszystkiego najlepszego :-D

karoola ja nigdy nie liczyłam na te kasy pierwszeństwa. Zawsze szukam takiej gdzie najmniej ludzi stoi.

nnatalie możesz wprosić się jutro na obiad bo tyle mi zostało, że jeszcze na jutro będą :)

deli miłego wypoczynku na wczasach :)

Iguana ciesze się, że udało się wygrać sprawę w sądzie :)

kiiki
Pewnie tu zaraz kij w mrowisko wsadze, ale nie rozumiem tych zwolnien lekarskich w Posce, gdy z ciaza nic zlego sie nie dzieje. Potem sie wszyscy dziwia i burza, ze pracodawcy nie chca zatrudniac kobiet w wieku rozrodczym...
teraz z kolei ja nie rozumiem ciebie... Moim zdaniem firmy w Polsce często gęsto wolą płacić kary i łapówy, żeby tylko audytorzy przymknęli oko na wszystkie łamane zasady BHP. Zwłaszcza Śląsk nastawiony jest na przemysł, wyścig firm jedna przed drugą. Zrobią wszystko kosztem pracowników. Nie wiem jak jest w twojej firmie, ale w mojej mam 15 minut przerwy gdzie w tym czasie muszę dojść na jadalnię, zjeść,wysikać się i zdążyć wrócić na stanowisko. Wszędzie są kamery i kierownicy z zegarkiem w ręku patrzą kiedy schodzimy z przerwy. Kiedyś 2 minuty po czasie byłyśmy na linii i kierownik za karę kazał nam przez 4h myć kubły co równało się z popsuciem dziennej normy i automatycznie niższej normy miesięcznej. Nie wyrobienie miesięcznej wydajności na 135% równa się z dużo mniejszą wypłatą nawet o 300-400zł. Ja pomimo tego, że moja ciąża przebiega bezproblemowo to od razu poszłam na L4. Pracuję jako pracownik fizyczny i na moim stanowisku zajmuję się lutowaniem. Opary z cyny są szkodliwe pomimo tego, że już odchodzi się od lutowania cyną ołowiową. Są elementy które wymagają lutu ze srebrem- smród jest tak niemiłosierny, że nawet wyciągi nie dają rady. Cały zakład zajmuje się produkcją części do sprzętu AGD czyli głównie plastik. Żeby powstał element trzeba przetopić granulat, oczywiście są odciągi, wentylatory itp. Z drugiej strony są taśmy produkcyjne przy których trzeba stać nieruchomo przez 8h. Na złożenie elementu masz średnio 7 sekund (niestety praca na akord). Powiedz mi jak długo potrafisz w ciąży wystać w jednym miejscu? Już nie mówię o pracy tylko samo stanie mnie interesuje? Kurwica mnie bierze jak słyszę "ciąża to nie choroba, kiedyś kobiety do samego końca pracowały" kiedyś były inne czasy i inny rodzaj pracy... Ktoś mi powie, trzeba było się uczyć i iść do pracy w biurze. W biurze idzie wykończyć się psychicznie, pracowałam przez 2,5 roku i zdecydowanie wolę być na produkcji bo wiem, że zmiana trwa tylko 8h i idę do domu. W biurze nigdy nie pracowałam tylko 8h, często zostawałam po godzinach. A jak szefowi jeszcze coś się ubzdurało to trzeba było robić coś nadprogramowo "na wczoraj" i automatycznie swoją pracę zabierać do domu. Oczywiście płacili mi za to no ale ileż można? Pracowałam we Włoszech, Niemczech i Austrii i uwierzcie mi, że tam praca na produkcji jest całkiem inna niż w Polsce! Tam mają ustalone normy, ale tempo pracy jest takie, że przeciętny pracownik polskiej produkcji po 4h już by wszystko zrobił!!!!!!!!!! Bez porównania.:wściekła/y:Teraz siedzę z dupą na L4 i mam 100% płatne, więc dlaczego ja mam chodzić do pracy i ryzykować swoje zdrowie i życie mojego dziecka jeśli za tą samą kasę mogę być w domu?
A krokiety z mięsem to nic innego jak naleśniki z nadzieniem mięsnym obtoczone w jajku i bułce tartej tak jak krokiety z kapustą i grzybami.

zabka mam nadzieję, że u ciebie będzie wszystko dobrze.

deli teraz doczytała...super, że D-dimery spadły, mam nadzieję, że wczasy będą u was przebiegać bez problemowo. A dokąd jedziecie?

Do góry