reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2013:)

Witam:) termin mam na ok. 10 października, ale pozwolcie ze nie wstawie jeszcze suwaczka;) przyjdzie na to czas..przebywam tez na listopadzie 2009 z racji synka:) pozdrawiam wszystkie pazdziernikowki!:-D

reklama
Witam wszystkie nowe zafasolkowane forumowiczki;)
zycze spokojnej i zdrowej ciazy !!
ja teraz czekam na kolejne USG z niecierpliwością 18marca zeby zobaczyć jak blizniaki rosną;)

ja wlasnie wrocilam z miasta- bylam z kolezanka na sniadaniu w miesice nazarlam sie jak dzika swina i chyba zaraz wypuszcze na wolnosc wielobarwnego pawia ;/

co do linka oczywiscie moge podac-to jest strona mojej przychodni i tam jest zakladka- ja mieszkam w niemczech wiec jest to niemeicka przychodnia, ale dane do tego przelicznika kazdy moze wprowadzic i sie wyswietli MVZ Langenhagen to jest link ogolny nad rózwym oknem macie taki pasek jasny z zakładkami trzeba kliknąc na schwangerschaft i wyskoczy lista- trzeba wybrac kalender- i tam juz wpisuje sie dane do przelicznika wkleje jeszcze bezposredniego linka do samego kalendarza- ale nie mam pewnosci czy otwiera bezposrednio tam Kalender tam trzeba wpisac standardowo pierwszy dzien ostaniej miesiaczki i długośc waszych zykli i na tej podstawie pokaze Wam sie Wasz osobisty przebieg ciąży z terminami- tyle ze po niemiecku- ale mozecie prownac z tym co ja napisalam wczesniej- beda sie roznic tylko terminy- daty :)

teraz Wam jeszcze opisze plan opieki prenatalnej jaki obejmuje pacjentki mojej przychodni- tak dla prownania czy wszedzie ejst tak samo, a moze czegos brakuje- no zeby sie wymienic doswiadczeniami :)
wiec tak między 4-8 tygodniem:

*potwierdzenie ciązy
*założenie kart ciązy
Badania obowiązkowe:
*grupa krwi wraz z czynnikiem rh
*pierwszy test na przeciwciała
*test na różyczke
*test na kiłe
*oznaczenie stężenia hemoglobiny
*test na chlamydie
*test na obecnosc HIV

Badania dodtakowe:
*badanie na toksoplazmoze(ja juz robilam)
*badanie na cytomegalie
*badanie na listerioze

Między 9-12 tyg.:

Badania obowiązkowe:
*badanie kontrolne ciązy- waga, cisnienie krwi,kontrola stawów- dłoni i nóg pod kątem opuchnięć i zatrzymywania sie wody,usg dopochwowe,badanie brzucha, wyniki z laboratorium,analiza badan krwi i moczu
*pierwsze USG

Badania dodatkowe:
*USG genetyczne (nieinwazyjne badanie prenatalne wykluczające min. zespół Downa)

Między 14-18 tygodniem:
Badania obowiązkowe:
*badanie kontrolne ciąży (to samo co powyzej)
*jesli po genetycznym USG wykryto nieprawidłowsci robi się amniopunkce(inwazyjne badanie prenatalne)

Badanie dodatkowe:
*USG na życzenie

19-22 tydzien ciązy:
Badania obowiązkowe:
*badanie kontrolne ciaży ( to co zwykle- waga, cisnienie, krew, mocz, brzuch, nogi i ręce itp.)
*badanie USG
Badanie dodtakowe na zyczenie:
*kolejny test na toksoplazmoze

22-24 tydzien ciązy:

Badania obowiązkowe:
*badanie kontrolne ciąży (to co zwykle)
*2 test na przeciciała rh
*Tokogramm (niedokonca wiem co to jest)
*Oznaczenie stężenia hemoglobiny
Badania dodatkowe:
* USG na życzenie
*Badanie Dopplera

26-28 tydzien ciąży:
Badania obowiązkowe:
*badanie kontrolne ciązy (t.c.z.)
*profilaktyka czynnika RH
*KTG
Badania dodatkowe:
*USG na życzenie
*badanie poziomu cukru

30-32 tydzien ciązy:
Badanie podstawowe:
*badanie kontrolne ciazy (t.c.z)
*3 USG
*KTG
Badanie dodatkowe:
*kolejny test na tkosoplazmoze

32-35 tydzien ciązy:
Badanie podstawowe:
*badanie kontrolne ciąży (t.c.z)
*badanie na obecnosc WZ-typu B
*KTG- robione co 2 tygosnie od 32 ciąży
Badanie dodatkowe:
*USG na życzenie
36-40 tydzien ciązy:
*badanie kontrolne ciązy(t.c.z)
*KTG- co tydzien os 36 tygodnia ciązy
Na badania KTG od 32 tygodnia ciązy moze przyjezdzac polozna do domu- nie trzeba jeździc do przychodni.
Badania dodtkowe:
*USG na życzenie
*wymaz z pochwy- pod kątem zakażenia

powyżej 40 tygodnia ciąży:
*Kontrola ciązy przez położną w domu co 2 dzien
*KTG co 2 dzien
USG na życzenie.

U mnie w przychodni jest tak rozpisany program opieki nad cięzarną- ciesze sie ze moge to nzalezc na stronie przychodni bo to uspokaja i wiem czego mam sie spodziewac itp.

ps. jak Was zanudzam to gadajcie:) ale moze komus to sie przyda- nawet dla prownania- lub wiedzy czego pownno sie oczekiwac - w sumie to standardy europiejskie sa, a moze czegos u mnie brakuje- a u Was np. jest- i moglybyscie powiedziec- wtedy zawsze mozna dobrac jakies dodtakowe badania i kontrole:)

Ostatnia edycja:
Cześć dziewczynki

Witam nowe mamusie, gratuluje i spokojnych 9 miesiecy w naszym gronie :)

Dziekuje dziewczynki za wsparcie, jesteście super, niezastąpione.
U mnie bez zmian, odpoczywam i czekam do 27. Jakos dziwnie sie uspokoilam, mimo ze nadal plamie. Bardzo fajnie sie was czyta, tyle nowych osób i doświadczeń, przeżyć i emocji, super ze jestem tutaj z wami.

Chwile mnie nie było a tu takie nowiny :))Witam wszystkie nowe dziewczyny !nnatalie04 gratuluje dwóch serduszek! Podwójne szczęście z którym napewno sobie poradzicie! Teraz najważniejsze żeby zdrowo się rozwijały! :) a Ty dbaj o siebie jeszcze bardziej :)

anna_ super, że zobaczyłaś upragnione serduszko, teraz może być już tylko lepiej :)

madziarena o której masz wizyte? Trzymam kciuki! :)

Ja też dzisiaj ide na wyczekaną wizytę i mam nadzieję, że zobacze serduszko i dostane zdjęcie :)) ide o 15:30 ale przyjmują z kolejki więc cholera wie kiedy wejde.

Co do zachcianek ja ostatnio mam wene na ogórki kiszone i pomarańcze, mogę je pochłaniać kilogramami :p

reklama
ja wlasnie wrocilam z miasta- bylam z kolezanka na sniadaniu w miesice nazarlam sie jak dzika swina i chyba zaraz wypuszcze na wolnosc wielobarwnego pawia ;/

co do linka oczywiscie moge podac-to jest strona mojej przychodni i tam jest zakladka- ja mieszkam w niemczech wiec jest to niemeicka przychodnia, ale dane do tego przelicznika kazdy moze wprowadzic i sie wyswietli MVZ Langenhagen to jest link ogolny nad rózwym oknem macie taki pasek jasny z zakładkami trzeba kliknąc na schwangerschaft i wyskoczy lista- trzeba wybrac kalender- i tam juz wpisuje sie dane do przelicznika wkleje jeszcze bezposredniego linka do samego kalendarza- ale nie mam pewnosci czy otwiera bezposrednio tam Kalender tam trzeba wpisac standardowo pierwszy dzien ostaniej miesiaczki i długośc waszych zykli i na tej podstawie pokaze Wam sie Wasz osobisty przebieg ciąży z terminami- tyle ze po niemiecku- ale mozecie prownac z tym co ja napisalam wczesniej- beda sie roznic tylko terminy- daty :)

Bożiu jak ja nie lubię niemieckiego :baffled: to jeszcze pozostałości po szkole średniej :-D ale link się przyda, fajnie wiedzieć co kiedy .

Do góry