reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2013:)

ale z drugiej strony tak sobie mysle a ja i wy czym bylysmy karmione mm ? nie od krowki i mamy sie dobrze zyjemy funkcjonujemy ...
wiec czemu teraz nikt nie chce dac krowiego ? bo jest tansze mm stracily by rrenome i upadly by produkcje ?

reklama
Wtrace sie... pazdziernik 2012.

MLODAMAMA nie wszystkie, ja bylam karmiona bebilonem ;) teraz ludzie wiedza wiecej o mleku krowim poprostu. Moja ma poltorej roku a mleko krowie tylko do platkow a na codzien pije mm bebilon.

Ja chyba bebiko ;-)
Pediatra mi wspominal ze raekcja alergiczna moze wystapic nawet do 3 dni po podaniu produktu.

Ostatnia edycja:
Ja też bebiko. Mam 27 lat ;) I zgadzam się z Pauliną - teraz po prostu więcej wiemy na temat mleka. Masz dziecko z alergią, dostosowane dla niego mleko ma receptę, niedrogie, więc nie bardzo rozumiem te upieranie się przy krowim :) Pediatry swojego zapytaj, będziesz miała opinię specjalisty, a nie mamy, babci czy koleżanek z forum ;)
A tak w ogóle to skoro masz przepisany nutramigen, bo dziecko ma alergię to wnioskuję, że ma tą alergię na białko mleka krowiego, wtedy dziecko musi pić nutramigen lub inne mleko pepti. Tym bardziej nie powinnaś go podawać w ogóle.

Ostatnia edycja:
Ja i siostra byłyśmy karmione piersią, ale mój mąż był karmiony mm bo położna stwierdziła, że tesciowa ma wodę zamiast mleka i ta jej posluchala :/ mleko modyfikowane jest na rynku od lat, zostało głównie stworzone by karmić sieroty. A mleko krowie nie ma w sobie tego, co jest potrzebne niemowlakowi. To tak jakby dawać kurczaczki z mc Donalda, bo to przecież też mięso.

Mleko krowie od mieszanki modyfikowanej rozni sie skladem. W krowim mleku jest wiecej sodu, fosforu i innych pierwiastkow ktore zbytnio obciazaja nerki malucha. Dlatego jest odradzane mleko krowie przez pediatrów. Jesli dziecko jest chorowite, ma problemy z ukladem moczowym to faktycznie nie powinno mu sie dokladac radzenia sobie ze zbyt duza iloscia pierwiastkow.
Ale jesli bobas jest zdrowy to nie ma przeciwwskazan. Frankowi zaczęłam podawać od czasu do czasu mleko krowie gdy skonczyl 3 miesiac. Teraz na 3 butelki mleka dziennie 2 pije z mlekiem krowim a jedno z nan2. Głównie dlatego ze rano nie mam ochoty gotowac, studzic itd a maly nie ma ochoty czekac na jedzenie.

Aha i w sobote, niedziele i poniedzialek wielkanocny mieliśmy rajd po pogotowiach. werdykt: Mononukleoza zakaźna. Ale juz jest prawie zdrowy :) Wystarczylo ze ja mialam kontakt na oddziale z dziewczynka chora na to i mimo dezynfekcji i mycia sie po powrocie z oddzialu zarazilam....

Ostatnia edycja:
karmimy nadal nutramigen i nie zamierzam dawac mu krowiego ale bylam ciekawa co o tym myslicie bo slyszalam roznie i rozne osoby karmia inaczej ;) dallam mu raz i narazie nic mu nie jest zobaczymy pozniej bo skoro ma stwierdzona alergie to powinno mu cos wyskoczyc :] chyba ze bedzie dobrze i buziaa bedzie ladna to bede sie cieszyla ;) ale krowiego narazie nie bede mu dawala ;) teraz dostalismy 7 opakowan od kolezanki bo jej tem ma alergie ale teraz pije nutramigen AA a kupila dosc duzo zwyklego wiec nam oddala ;)

Agitatka ja robie BLW - ale jako dodatek do papek. Fajnie nam sie sprawdza - Zu robi postepy z dnia na dzien

Mleko krowie do picia nie daje, ale czasem robie kaszke na nim Zu i Sarze.Jest ok. W mojej ksiazce jest napisane, ze od 6tego miesiaca mozna podawac okazjonalnie, jako dodatek do mm.

Fakt, ze wiecej wiemy o mleku, ale tez rynek mm coraz bardziej prezny, wiec niedlugo,jak to ktos pisal, beda mleka "bebiko senior" do 7mego roku zycia i w to tez mamy uwierza, ze jest duzo lepsze od krowiego i trza dzieciom dawac ;) my eko nie jestesmy zbytnio, mleko pijemy,bo lubimy :)

wenus jak patrzylam na Twe dziecko jak wstaje to sie nadziwic nie moglam. W swej naiwnosci uwazalam, ze mojemu daleko do tego...Wczoraj jednak znalazlam ja w kojcu na stojaco ;)i klops, chyba musze obnizyc lozeczko.

Zu odstawila sie od butli...je tylko lyzka albo palcami, pije z bidona...kolacje dostaje tylko z butli, ale w sumie nie musialaby..jakos mi jednak szkoda sie definitywnie pozegnac z butla ;) ona tak szybko rosnie...

Poczytałam sobie jeszcze o tym krowim mleku i aż ciary przechodzą ;) Oprócz tego co jasne, czyli że ma za mało witamin i żelaza względem potrzeb dziecka, to o jakimś krwawieniu do jelit było, otyłości itp. Aż strach samemu pić :D Pytałam mamy jak to było z nami (mam 3 siostry). My pochodzimy ze wsi, więc dla mnie to naturalne, że krowie mleko się piło. Powiedziała, że po karmieniu piersią, średnio po 4-5 miesiącach, przechodziła na bebiko, a około roku zaczynała podawać przegotowane krowie mleko pół na pół z wodą i stopniowo zwiększała ilość mleka. Krowa musiała być młoda, po pierwszym cielaku ;) Bo miała najmniej tłuste mleko. Jak to stwierdziła - jedną krowę trzymało się na mleko dzieciom, a od innych nie piłyśmy.

Szczesciara - to dużo go pije Franek. Sprawdzałaś jak z żelazem we krwi? Dawid preparaty żelazowe chyba z 3 mies dostawał, w tygodniu jakoś idziemy na krew sprawdzić czy pomogły. Kurcze, slyszałam, że żelaza się nie podaje jak dziecku ząbki wyjdą, bo przez to robią się czarne jeszcze nim dobrze wyrosną i szybko wypadają. U mojej siostry ciotecznej tak było, teraz brata synek ma to samo, 4 latka a już zęby prawie wypadły, także mam nadzieję, że już u nas ok i nie trzeba będzie nic dawać.

reklama
Mnie tam dziwi podawanie tak małemu dziecku mleka od krowy, jak nie karmi się piersią to są mieszanki. Nela bardzo długo nie dostawała innego mleka niż modyfikowane, Tomkowi też nie dam. Nawet w żłobku zakazałam podawania mleka i nie dostawała.
Ale ja mam fazę na punkcie żywienia niemowląt, młodemu gotuję sama, czytam etykiety, co mogę to kupuję certyfikowane, nie daję tego, co ma w sobie cukier. Szczerze to wolałabym nie dawać mieszanki, ale wieczorna butelka to już standard i młody się przyzwyczaił, a ja często po kąpieli wychodzę więc tak nam łatwiej.

Agnes ja też muszę pójść zrobić badanie krwi Tomkowi, ale poczekam na wypłatę męża. Nasza nowa pediatra nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia, o nic się nie spytała na wizycie co powinno ją teoretycznie zainteresować, jedynie o szczepienia. Dobrze że chociaż go zważyła- waży ponad 9700 g.
Też słyszałam o tym żelazie, ale nie wiem czy to zawsze się tak dzieje.
Charlene to Zuza idzie jak burza :) Ja spaceruję z laskami ze szkoły rodzenia i każde z dzieci jest inne- Tomek jest największy, ma 2 zęby, a młodszy od reszty o 2 miesiące, jeden chłopiec 8 miesięcy juz staje i chodzi przy meblach, ale nie potrafi siedzieć, a drugi 8 miesięczny ładnie siedzie, ale nie raczkuje i nie ma zębow :)
A mi Tomek pije mleko z butelki, ale za to wody nie chce wcale pić, pije tylko z cycka.
Szczęściara to mieliście przeprawę, zdrówka dla Franka.
Mloda Mama macie alergię więc tym bardziej nie kombinuj, innego mleka jeszcze zdąży popić.

Do góry