reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2013:)

Hej dziewczynki.
Ja tylko na chwilkę, bo jestem u mamy podczas gdy D walczy w domu z grzybem.

Paulinek przepiękna córcia

Villandra sama jestem ciekawa co zastanę po powrocie do domu. D obiecał, że poza tym, że rozprawi się z grzybem, to postęp będzie duży

Beata93 też się zastanawiałam nad tymi spacerrami, ale myślę, że wszystko zależy od pogody. W październiku i listopadzie może być różnie. Myślę, że nawet jak będzie chłodno, to można z dzieckiem iść na spacer, o ile będzie słonecznie.

reklama
Witam!!

No i po weekendzie, dziś pogoda do niczego ale wczorajszy dzień zaskoczył nas piękną pogodą, normalnie wakacyjnie, słonecznie, super!!! Aż miło było. Pojechałam z córa na festyn i biegi dla dzieci i wróciła z kolejnym medalem i dyplomem, które były dla wszystkich dzieci bez względu na zajęte miejsce :-) Dziś córka dała pospać do 8:30 więc nie narzekam, tym bardziej, że obudziłam się tylko po 24 na siku a później o 6:30 ale nie chciało mi się wstać i jakoś zasnęłam :-)

Rajani no my też kupiliśmy takie dwa pojemniki kolorowe w ikea i zmieści się tam trochę rzeczy a do tego paczki pieluch wejdą.
joanna_84 podzieliłaś się słoneczkiem i wczoraj mieliśmy go bardzo dużo, dzięki :-) Szybkiego powrotu do zdrowia życzę!!!
Paulinek super, że już w domku, ale a malutka pewnie szybko nadrobi i będziecie już wszyscy razem w ciszy i spokoju. W sumie też zdziwiło mnie to, że Cię wypuścili bez małej. Śliczna ta Wasza córcia!!!
szczęściara13 trzymam kciuki!!!
Beata93 ja bym wychodziła szybciutko jakby była ładna pogoda, ale można najpierw zacząć od werandowania na balkonie tak na kilka minut. My z córka bardzo szybko wyszliśmy, wkrótce po wyjściu ze szpitala.
Takhisis ja tez jestem zwolennikiem spacerów w każdą pogodę, nie ma co przesadzać ani przegrzewać. Moja 4,5 letnia córka odpukać miała raz w życiu 3 dniowy antybiotyk, a tak to tylko katarek i kaszelek, ale dla mnie to nie choroba tylko uroki przedszkola.

Witam wszystkich :)

Jestem nowa na forum, tak przeglądam i czytam co tu ciekawego piszecie, nie sposób przeczytać wszystkiego od początku, ale widzę, że duuużo wspólnego mogę znaleźć :) Ja też rodzę w październiku. Termin z OM i USG mam taki sam póki co - 29.10 :) Pierwsze dzieciątko, synek. Chyba będzie Dawid :D Na szczęście przechodzę to wszystko jakoś łagodnie ;) Czasem zapominam, że jestem w 8. miesiącu ciąży. Jedynie te zgagi wstrętne. A poza tym żadnych większych dolegliwości. Pomału myślę o pakowaniu torby do szpitala. I się boję, i chcę, żeby Mały był już z nami.

To moja druga ciąża, pierwsza niestety zakończyła się w 5-6 tygodniu. Ale udało się nam od razu po pierwszym normalnym cyklu no i jest, ósmy miesiąc trwa :) No ale mimo to jakoś ciągle mam obawy, że jeszcze coś pójdzie nie tak, choć z całych sił staram się myśleć pozytywnie. Nie chciałam nawet za bardzo zakupów żadnych dla dziecka robić, żeby nie zapeszać jak to mówią, ale przełamałam się :) Kupiliśmy 2 tygodnie temu wózek i łóżeczko :) A później trochę ciuszków :) W końcu czuję, że będzie małe dziecko w domu :) Boję się przeziębienia, już czuję, że mnie coś bierze, popijam herbatę z malinami i troszkę pomaga. Fajnie, że można tak sobie z innymi kobietkami na tym etapie ciąży pogadać :) Brakowało mi tego :)

Pozdrawiam wszystkie październikowe mamusie :)

Agnieszka

Witam.
Też jestem nowa, nie mam za bardzo czasu na pisanie, ponieważ moja 3,5 letnia córcia nie chodzi do przedszkola i zajmuje mi sporo czasu, to dodatkowo zajmuje się sprzedażą ubranek dziecięcych na allegro. Ale teraz dałam sobie więcej luzu na odpoczynek, więc sobie czytam jak tam u Was ostatnie miesiące ciąży mijają.
Ja mam termin na 10.października i chciałam się Was spytać czy może się orientujecie, co może oznaczać wydzielina w kolorze żółto- brązowym, jest na tyle silna ,że muszę kilka razy dziennie zmieniać wkładkę.
Wcześniejszej ciąży czegoś takiego nie miałam i nie wiem czy może to jakaś infekcja.
pozdrawiam

niestety mój lekarz jest na urlopie, spróbuje zarejestrować się na wtorek, do innego lekarza,
myślałam, że może któraś z Was też tak ma

Hej hej!
Dziś szybciutko ,bo jutro przede mną ciężki i męczący dzień pod znakiem wizyt lekarskich z małym i miasta ogólnie.

W kwestii spacerów pozwolę sobie przekopiować "swoją" wiedzę z marcówek ;-)
A przy okazji jeszcze kilka przydatnych informacji
Proponuję, żeby stworzyć wątek o pielęgnacji maluchów - rady
i tam wrzucać podobne informacje (może bez komentarzy nawet, co by można wszysto szybko i przejrzyście znaleźć - a podyskutować zawsze można tutaj ;-) )

WERANDOWANIE/SPACER; z zaleceń naszej położnej ze szkoły rodzenia:

Po pierwszym tygodniu (pierwszy tydzień maluch w ciepłym domku)
1. dzień / 20-30 min
2. dzień / 40-45 min
3. dzień / 1h
w 4. dniu można pójść już na spacer do pół godziny

Najlepsza pora wiosną między 10 a 13, kiedy jest najcieplej
Latem bezwzględnie unikamy wyjść/pobytu na dworze w porze upałów czyli między 10 a 15.
Zimą nie wychodzimy na dwór przy temp. poniżej minus 10 stopni.

Po skończeniu przez dziecko 3-go miesiąca stosujemy filtry ochronne z UV 50 (przyda się na lato)

Temperatura w pokoju na początek to 22 st C - jeśli chcemy dziecko nauczyć do niższej temp. (bo np sami preferujemy 18), to obniżamy temp. o 1 st/tydzień.
Wilgotność powietrza (bardzo ważne w pierwszych dniach) 30-40 % (można rzucić mokry ręcznik na kaloryfer albo na poręcz łóżeczka) - w końcu maluch prze 9 m-cy siedział w wodzie.
Temp. do kąpieli 24 st C (oczywiście pomieszczenia)

......................................

Od siebie dodam, że dla mnie nie ma sensu wychodzenie na spacer w deszcz - kiszenie dziecka w wózku pod folią raczej korzyści mu nie przyniesie.
My z racji przedłużonego pobytu w szpitalu po porodzie, jak już wyszliśmy do domu (koniec marca),to od razu spacery - od kwadransa zaczynaliśmy i każdego dnia dodawaliśmy po 5-10 minut, zależnie od warunków pogodowych, a te - jak to w marcu - bywały różne, najróżniejsze ;-)

Takhisis zgadzam się z Tobą, że przegrzewanie dziecka to tragedia (najgorsze są mamy - te nasze :-p; ile razy to ja moją słyszałam, że mały za lekko ubrany, że ręce zimne <no jak non stop w buzi nimi szpera> a na karku - gdzie się sprawdza temperaturę - cieplutki) :sorry:
A jeszcze chciałam Ci pisać odnośnie Twojej wizyty - porażka totalna; ja bym na Twoim miejscu przede wszystkim wyraźnie powiedziała babie, że mnie boli; nie wyobrażam sobie cierpieć w milczeniu (wyjątek to dla mnie dentysta :-p). A po tekście, że szuka główki, to bym chyba poprosiła o innego lekarza - przyjaźni bym sobie tym nie zyskała, ale może trochę więcej spokoju. Współczuję serdecznie i mam nadzieję, że wszystko gra?

Iwona a po co Ty kogokolwiek słuchasz na temat swojego wyglądu? Twoje ciało - Twoja sprawa i nikomu nic do tego - niech sami w ciąże zajdą i zobaczymy jak będą wyglądać ;-)

Agnes witaj i bądź dobrej myśli - pamiętaj że grunt to pozytywne myślenie :-)

orchidea i Ty witaj.
U mnie sluzu też dużo, zmiana wkładki częsta (ale taka już moja natura, także poza ciążą, a w ciązy tylko się nasila), z tą różnicą, że śluz jest raczej żółty i żółto-biały, bez śladów brązowości... Może masz jakieś otarcia albo naczynka puszczają - na pewno warto to skonsultować z lekarzem lub przynajmniej położną.
Przypominam dziewczyny, że od 21tc przysługuje nam z nfz opieka położnej i w takich wytuacjach może być wybawieniem ;-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Hej kochane:)

No dziewczyny bardzo prosze trzymac za mnie jutro o 13 kciuki zeby konsultacja przebiegła pomyslnie i zeby szybko wyznaczyli mi termin cesarki bo juz nie daje rady wczoraj siedzialam wieczorem i płakałam bo byłam mega głodna a przez tą piepszona zgage nie mogłam nic w siebie wcisnąc bo mnie normalnie cofało dzis 3/4 dnia to samo juz mam naprawde serdecznie dośc byłam wczoraj na roczku u bratanka to oprócz tortu nic nie tknełam bo tak mnie męczyło ale zeby nie robic przykrości bratu i bratowej z ledwością wcisnełam w siebie tort który notabene po 15 minutach zwróciłam
smilie2.gif
.

Jednak po awanturce M. zabrał Niki i pojechał do teściowej wyrabiac dokumenty wiec mialam dzis w miare spokojnie bo zrobiłam pranko, trodszke posprzatałam jak starszaki były na dworze i wymopowałam podłogi , przepakowałam torbe bo jednak zapakowałam ubranka które bardziej mi sie spodobały niz wcześniej ale kurcze ta torba masakrycznie cięzka jest i tak sie zastanawiam czy moze przepakowac sie w 2 mniejsze jedna typowo dla mnie druga dla Zosi, co o tym myslicie?

Witam nowe mamusie:)

reklama
Iguana ja dla siebie mam taka spora podrozna i bede tylko musiala dopakowac sztucce, talerz i kosmetyki i pampki malego chociaz nie wiem czy sie zmieszcza i bedzie taka sobie wagowo a dla malego spakowalam rzeczy w torbe do wozka ktora zakupilam. :)

Do góry