reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2013:)

Hmmm nie no u Nas tak nie ejst- ale wiesz jakby nie patrzec no to nie mamy az tak duzego kontaktu - czasem siostra mojego meza cos "podpowie" wzgledem przepisow bo mieszka w niemczech naście lat wiec dłuzej niz my- i czasem jakies fajne myki zna- ale wymadrzaniem sie bym tego nie nazwala :)

reklama
ja jestem zdecydowanie przeciw wywalaniu cycka w centrum handlowym na ławce, w restauracjach, czy tego typu miejscach. To jest ok -jak np. kobieta przykryje dziecko że nic nie widać..ale czasami zdarzają się takie naturalistki,że z sutkiem na wierzchu paraduje.. dla mnie osobiście to jest 'niesmaczne', bo można to zrobić w 'elegancki' sposób a nie..'tak'.

Ale wiadomo,że ile ludzi tyle opinii.

Ja nawet nie wyobrażam sobie karmić dziecka przy rodzicach u mnie w domu..wyobrażam sobie że będę zawsze wychodzić do drugiego pokoju..to dla mnie bardzo intymna sprawa..

Podobne mam zdanie do zmieniania pieluch dzieciom w bardzo publicznych miejscach..albo bieganie nago dzieci po fontannach w centrum miasta..

no to podaje Ci ręke martoocha- mam tak samo- dla mnie są sprawy ktre powinny zostac w swerze intymnje- nie ze wstydu- a z racji wlasnie wyjatkowosci i intymnosci- gołe cycki i male gołe dupki oraz narządy płciowe dzieciaczkow do tej swery mi sie zaliczaja..z pielucha tez tak mam jak Ty- nie sram przeciez w parku za ławką jak mi sie zachce...

Tak jak już mówiłyście ile osób tyle zdań na ten temat ;)
die nie rozumiem reakcji Twojej znajomej bo przecież jeśli ona chce niech karmi nawet w kościele, ale jeśli Ty nie chcesz i Tobie się to nie podoba to ok:) Ja szanuje każdego zdanie..

Co do dzieci biegających nago po fontannach lub plaży. Hmm dla mnie to również jest niesmaczne.. Sa stroje kąpielowe już dla takich maluszków i wydaje mi się to bardziej eleganckie. No i nie ukrywajmy że plaża to siedlisko bakterii. a siedzące dziecko na piasku gołą pupą mnie przeraża bo potem zapalenia od nie wiadomo czego.

die_perle ja uważam, że jeśli nie karmi się dziecka ostentacyjnie, tylko dyskretnie, to jestem jak najbardziej za. Ja chciałabym karmić jak najdłużej piersią, a czasami jest sytuacja, że człowiek spędza dzień poza domem i wtedy co? Nie można też przecież uwiązać matki do domu, tylko dlatego, że dziecko jeszcze piersią karmi. Dla mnie sposób na karmienie w miejscach publicznych, to np. jakaś chusta, czy ponczo, którym można przykryć pierś i jedzące dziecko (nawet nie koniecznie pieluszka tetrowa, bo ona może za bardzo zwracać uwagę). Myślę, że w takim przypadku większość ludzi nawet by się nie zorientowała, że coś takiego się odbywa.

Absolutnie jestem przeciwko siadaniu w centralnym miejscu, obnażaniu publicznym swojej piersi i ostentacyjnym karmieniu, które nie wiem co by niby miało udowodnić.
Myślę, że to kwestia wyczucia i dobrego smaku. Nie każdy ma ochotę oglądać matkę karmiącą.

Dziecka nie puszczałabym gołego publicznie z tego samego względu z którego nie umieszczałabym w sieci nagich zdjęć dziecka. Bałabym się, że stanie się obiektem dla jakiegoś pedofila. Jakoś w tej kwestii wolę dmuchać na zimne.

aniula trzymam kciuki za wizytę.

Ja też zaproponowałam D, żebyśmy wzięli jego córkę na USG jak już się dowie o dziecku. Myślę, że to może pomóc jej się oswoić z nową sytuacją i przede wszystkim dzięki temu nie poczuje się odrzucona.
Piersi mnie już nie bolą, tylko sutki są cały czas bardzo wrażliwe.

Wiesz Nat- kolezanka jest matką polką pełną gębą- ja to szanuje- ale kompletnie sie ztym nieutozsamiam i nigdy utozsamiac nie bede- ona jakby mogla to by nos w obsrana pieluche wsadzila wyjac z zachwytu nad cudownym aromatem kału jej dziecka:) i chwala jej za to- ale nie kazdy tak ma :p

No i oczywsice jeszcze sprostowanko-
zeby nie bylo- ja jestem jaknajabrdziej za karmieniem dziecka piersia, sama karmilam, czasem zdarzalo sie robic to w miejscach poza domem- no ale na to sa rowniez spsoby!!! ponczo, chusta, ustronne miejsce- i takie cos jest cudowne- zarówno dla matki jaki i maluszka....
Ja tutaj mowie tylko i wylacznie o "bezwstydnych karmicielkach" ktore obscenicznie i bezskrepowania wywalaja swoje częsci intymne na widok wszytkich zianteresowanych i tych niezainteresowanych i podkreslam ze to jest tylko i wylacznie moja bardzo personalna opinia i moje prywatne zdanie- kazdy moze miec inne wszak:)

Ostatnia edycja:
Kciukasy za dzisiejsze wizyty :-) Pietrucha, Rajani, Tulipania i Aniulka &&&&&&

die bidulko dobrze że palec nie boli. Ja też po ciemku chodzę żeby młodego nie obudzić.

pietrucha dobrze że napisałaś że malujesz pazurki bo miałam raz pytać czy któraś z Was to robi bo z Maciusiem w ciąży nie malowałam i wariowałam że mu zaszkodzę. Dzisiaj też zrobię coś dla siebie i umaluję chociaż u rąk :-)

bosmanka
kobieto cierpisz na bezsenność że takie długaśne posty po nocy smarujesz ??

cynamonka ja też listu nie dostałam dopóki kochana Landrynka nie skontaktowała się z moją położną i ona zadzwoniła do szpitala i dopiero mi wysłali. Może niech ktoś Ci zadzwoni do położnej i powie że nie dostałaś listu na usg.

die co do karmienia dziecka w miejscu publicznym ja nie mam nic przeciwko to normalna rzecz karmienie dziecka, ale bez przesady wywalić cyca na wierzch i siedzieć z gołym i dziecko przy o nie, w takiej sytuacji gdy trzeba nakarmić dziecko w miejscu publicznym można przysłonić cycuszka i maleństwo pieluszką tetrową i po kłopocie bo z tego co zauważyłam w PL nie ma za wielu miejsc przystosowanych gdzie możesz nakarmić dziecko (u mnie w mieście nie ma żadnego) a jakoś w śmierdzącej toalecie nie wyobrażam sobie karmienia dziecka dlatego bym wybrała jakąś ławkę czy coś. Tu w prawie każdym sklepie dziecinnym i centrum handlowym masz kącik z przewijakiem i miejscem do karmienia.

W sytuacji takiej jak napisałaś w tramwaju też sobie nie wyobrażam karmienia w takim momencie moim zdaniem można mieć butelkę z mlekiem nawet i odciągniętym z piersi w ocieplaczu że w każdej chwili można dziecku dać.

nnatali oby ból głowy szybko minął, ja ostatnio Okruszka też mniej czuję.

Aniula mnie raz na ruski rok zabolą piersi, ale tak żeby cały czas to nie.

madzierna co się dzieję co to za minka ??

martocha co do dzieci biegających nago po fontannach też jestem temu przeciwna, moje dziecko ciapało się w zeszłym roku w fontannie ale w pieluszce.

Pospaliśmy dzisiaj do godziny uwaga uwaga 8,20 mój kochany synek zrobił mamusi niespodziankę i spał ładnie tak długo :-)
Teraz siedzimy ja wypiłam herbatkę, zjadłam kanapki i nic mi się nie chce mam takiego lenia a pogoda za oknem do niczego nie nastraja jest pochmurno i brzydko i w najbliższych dniach nie zanosi się na poprawę buuuuu.
Coś mnie dzisiaj pobolewa a raczej kuje brzuch tak bardziej w okolicach pępka chyba znowu się rozrasta.
Wczoraj z M byliśmy na zakupach na piechotę i szłam jak kulfon normalnie się zataczałam tak mi było ciężko biodra bolały normalnie masakra jakaś przecież to dopiero 5 miesiąc co będzie później. Heh dobrze że miałam wózek Maciusia to używałam go jako balkonika :-D

die co do karmienia piersią w miejscach publicznych no to akurat zgadzam się z tobą w 100% karmić piersią należy jak najbardziej! ale jeżeli już przyjdzie taka nagła potrzeba no to sa ustronne miejsca i można się jakoś zasłonić, ale tak jak mówisz każdy ma swoje zdanie które trzeba uszanować.

trzymam kciuki za wszystkie wizyty dzisiejsze!

A tak delikatnie zmieniając temat, macie dziewczyny bóle w okolicach kości ogonowej? mnie czasami tak złapie że aż promieniuje do półdupka.. może to przez zmiany jakie zachodzą w budowie ciała? jednak poduszka rogalik na to nie pomaga (dzis pierwszy raz spałam z tą podusią)

reklama
die - no moja się ewidentnie wymądrza, ale to temat rzeka więc koniec, po prostu musiałam się pożalić. Co do karmienia piersią popieram w 100% ale do jakiegoś rozsądnego wieku u mnie to jest max 1,5 roku. Ja niestety młodego karmiłam tylko 6 tygodni mam nadzieję, że teraz będzie choć pół roku :p

Aniula - co do pieri bolących to u mnie różnie, czasami nawet mój nie może się przytulić bo boli a czasem nic i może sobie nawet dotknąć :p

pietrucha, żabcia - malujcie paznokcie u nóg póki jeszcze się da :p potem trzeba będzie męża zaciągnąć :p

żabcia - no chyba dziś faktycznie będę musiała dzwonić czy coś jest nie tak z tym listem

martoocha - ja Ci powiem, że nigdy nie myślałam o gołych dzieciaczkach na plaży, mój już od maluszka miał majciochy do kąpieli hehe. Bardziej na plaży przerażają mnie kobiety o niezbyt apetycznym biuście :p
U mnie ani w tej ani w pierwszej ciąży coś takiego jak ból kości ogonowej nie występował (chyba że przy porodzie) ale to faktycznie może być spowodowane rozciąganiem

Dziewczyny powiedzcie mi jeśli do PL lecę w 24 tygodniu (będzie trwał) liniami WizzAir z UK to potrzebuję jakieś zaświadczenie od położnej, że wszystko jest ok? Bo trochę się boję że mogą się czepiać jak coś :/ Może wśród znajomych macie taki przypadek?

Do góry