reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2013:)

oj dzaga ale masz zachcianki :-D a tu na arbuzy tyle jeszcze musisz poczekać. A ja się nie mogę doczekać wizyty... a ona dopiero za 2 tygodnie

no coś Ty.. ostatnio w auchanie kupiłam dwa duże przepyszne arbuzy !! az wszyscy byli w szoku ze takie dobre :))))

generalnie czekam na maliny, borówki, porzeczki -- w pierwszej ciąży jadłam to kilogramami :D
i moje dziecko też uwielbia owoce - w zasadzie smieje sie ze nic innego mogalaby nie jesc :)
jakis czas temu zobaczyła arbuza w tv akurat jak miała isc spać i oczywiscie godzina rozpaczy bo ona chce zjesc arbuza :p

reklama
die_perle mnie też strasznie suszy.. a największą mam ochote na takie zimne piwko i chodziać trochę sobie wypic takiego zimnego piwka :D

Co do apetytów to ja uwielbiam arbuzy ale jakoś sama nie spotkałam ich ale musze rodzince powiedzieć że mają wypatrywać w biedronkach bo czasami są:)

Ja dziś mam apetyt na sałatke grecką z hotelu gdzie siostra ma gabinet:D:D więc już jej zadzwoniłam że wracając z pracy ma kupić i mi podrzucić :D:D

Nie nadążam za wami z czytaniem.
Tyle tego, ze ogólnie się wypowiem.

Co do picia też piję na potęgę jak nigdy. W większości woda lub woda z sokiem wszystko inne bleeeeeeeeeeee

Jak wam dobrze. Ja w dzień normalnie sikam, ale w nocy to masakra jakaś z 5 razy to minimum. Nie liczę nawet bo samo wstawanie mnie strasznie denerwuje, bo łazienka daleko :-(.

Co do badanie prenatalnego w poprzedniej ciąży robiłam w ok 14tc. Stres ogromny czy wszystko dobrze. Pani doktor sprawdziła wszystko u dzidziusia - dosłownie wszystko i ładnie opisywała, ale i tak strsik był czy wszystko dobrze.
Teraz też jak byłam u lekarza to mówił, ze się umówimy między 11 a 13 tygodniem na badanie, ale z tego co zrozumiałam nie on będzie robił tylko da namiar. Z jednej strony nie mogę się doczekać, a z drugiej stresik czy wszytsko OK.

Co do jedzenia to jem ciągle i wszystko. Chociaż ostatnio (od dwóch dni) odrzuca mnie od słodkiego z jednej strony mam ochotę, ale strsznie mnie muli jak zjem :-(.

No i co było dalej nie pamiętam...
Teraz tez mi doktor mówił, że

Mnie śliwko ostatnio posmakowały. Zmuszam się do nabiału, ale sama go wcześniej nie jadłam i dalej ni lubię:zawstydzona/y:
Co do usg genetycznego to ja wiem że po 35 roku życia jest na nfz, lub wcześniej jak są wskazania:)

Z tym usg na nfz też jest różnie, ja miałam robione na każdej wizycie, nie tylko 3 razy, o chyba od lekarza juz zależy. Nie wiem czy będziemy robić usg prenatalne...to duży wydatek a gdyby coś wyszło nie tak o tylko stres do końca ciąży...

Jeżeli chodzi o zwykłe usg płodu to lekarz na każdej wizycie wykonuje. Mnie typowo chodzi o prenatalne między 11 a 14 tyg ciąży. Dokładnie i sprawdzenie wad genetycznych, których na zwykłym usg nie widać. :szok:

Hej:)
Jej, ale dużo postóww:))
Ja również piję sporo - pije słabą czarną herbatę, czasami z cytryną. Jakieś 2-3 dziennie. No i minimum 1,5 l wody niegazowanej. Kawę całkowicie odstawiłam. Ostatnio robiłam sobie świeży sok z marchwi, 1 kg marchewki= dwie szklanki soku:)) Wczoraj miałam ochotę na sok pomidorowy.
A z zachcianek? Hm.. kompletnie nic. Co mnie cieszy, bo startuje z ogromną wagą dzięki mojej tarczycy:wściekła/y: i za dużo przytyć nie mogę.. :)
Na prenatalne pewnie dowiem się w poniedziałek na wizycie - kiedy mam się zgłosić... Nie ważne kiedy, oby tylko dziecko było zdrowe :-):-)

reklama
Tu macie rozporządzenie MZ o tym co należy się kobiecie w ciąży
http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal1opnadnoworodk_201209211353.pdf

Tam macie Dział II. Zalecany zakres świadczeń profilaktycznych i działań w zakresie promocji zdrowia
oraz badań diagnostycznych i konsultacji medycznych, wykonywanych u kobiet
w okresie ciąży, wraz z okresami ich przeprowadzania

i tabelkę jakie badanie do jakiego tyg ciąży trzeba zrobić

Ostatnia edycja:
Do góry