reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2013:)

die_perle Ciebie wysypało na plecach a mnie na buzi! Zwłaszcza na czole, nosie i brodzie. Mam strasznie dużo syfków.Normalnie jeden na drugim. Przed ciążą też mi się pojawiały ale nie w takiej ilości. Moja mama się śmieje, że będzie dziewczynka :-D

reklama
Kate dobrze piszesz. Tylko jak juz pisałam, nie wystarczy podnieść składki na 3 miesiące. Najpierw trzeba na ponad miesiąc w ogóle zrezygnować z chorobowego, bo inaczej liczą średnią z 12 m-cy. Co do tego kiedy wprowadzą zmiany jeszcze nic nie słyszałam. U nas to trochę zwykle trwa. Zawsze możesz na razie wyrejestrowac się z chorobowego, żeby już mieć z głowy tą przerwę i póki co śledzić informacje w tej sprawie.

My się nadaal leczymy. Ja juz u siebie czuję poprawę, gardło boli zdecydowanie mniej, jeszcze tylko katar się mocny utrzymuje. Ela gorączki nie ma. Ropa z oczu też już tak nie leci, ale kaszel ma jeszcze paskudny.

Muszę kończyć, bo moje dziecię chce muchę w mucholocie...

fifronak Tak masz racje zapomniałam o tym napisać że najlepiej nie opłacać przed poniesieniem skladki chorobowej bo liczy się średnia.

die_perle, nula1988 mnie też strasznie wysypałó na twarzy na brodzi i na czole i nie wiem jak sie tego pozbyc w sposób który by nie zagrażał maleństwu. Zastanawiałam sie nad pojsciem do jakiegoś sklepu zielarskiego.

Fifronka zdorwia dla Was!

Ja jak czytalam na stronch polskich o badanich prenatalnych pisalo wlasnie tak jak pisala Paulina- i z tego co mi wiadomo trzeba miec specjalny sprzet i specjalne przeszkolenie do tego- owszem mozna zrobic i na zwyklym i bedac nieprzeszkolonym..ale to wtedy zdne usg genetyczne ani badanie prenatalne- z tego co slyszlam. co do finansowania przez kase sie niewypowiadam bo nie wiem jak jets teraz w Polsce.

Paulina- ja bym byla zainteresowana jak u Ciebie wygladala i jak teraz bedzie wygladala kwestia badan prenatalnych- tez bede je robic prawdopodbnie- ale chcialbym zasiegnoac tez opinni dziewczyn ktre to robily, beda robic- i jesli oczywiscie to nie ejst niegrzeczne pytanie- chcialbym zapytac co bylo powodem podjecia decyzji o badaniach prenatlnych, dla mnie to dosyc ciezka decyzja i ciezka sprawa chce to dobrze przemyslec.

Nulka Ty sie tak nie ciesz ze to dziewczynka bedzie- wiesz jak ja wyglądalam z moją Mloda w ciązy?? jak lalka porcelanowa- skora piekna , wlsoy piekne, na buzi jak aniolek- wszyscy mowili- bedzie chlopak dziewczynka by Ci urode zabrala...taaaaaaaaaaaaaaaa i sie urodzilo...takie chlopcze bez pindolka:p ale za to ładne jak mamusia:d tylko z charakteru chlopczyca:D

HEJ:]
ja niestety wogole nieorientuje sie w tych skladkach zusach itd....

i ktos pisal o tyz ze sie wyproznia dw razty dziennie to moze ten raz by mi odstapil bo ja juz od ilku dni nie moge......

ale za to jakie ladne kompozycje jedenieowe sobie robie np. przed chwla zjadlam dwa kabanosy , fantazje jogurt a na koniec prejadlam jablkiem....sama sie dziwie ze to zjadlam.....

malego polzoylam do lozeczka na drzemke , a ja zabieram sie za obiad dzuis spagetti....dawno nie bylo a wszyscy lubia...a co najlepsze szybko sie robi wiec nie bede musiala stac przy garach:]

tak sie ucieszylam z tych wczorjaszych zakupow a dzis pogoda beznadziejna....wiec ze spacerku nici....no chyba ze troszke sie rozpogodzi!!

Nnatalie - daj znać kiedy będziesz w Poz, możemy się umówić na herbatkę i ewentualnie jakieś zakupy, ja mam 20km więc dojadę :)

nula1988
- ja dostałam skierowanie na badania prenatalne (ze względu na owulację stymulowaną CLO), mam wizytę na 4 kwietnia, wtedy wypada 12 TC, będzie to badanie usg nie iwazyjne, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i nie będę musiała robić badań inwazyjnych.. badania prenatalne robi specjalista który musi mieć certyfikat i trzeba mieć do tego specjalne usg.

co do ZUSU
- nie ma co kombinować i płacić wyższych składek żeby dostać po porodzie kupę kasy, czytałam, że ZUS w ubiegłym roku doliczył się, że wiele kobiet tak pokombinowało żeby tylko wyciągnąć kasę, miało fałszywe faktury i teraz bardzo rzetelnie to sprawdzają. A ciągać się po sądach lub płacić kary to chyba żadna z nas nie chce.

co do siusiania - ja całą noc przesypiam, czasami wstanę o 5-6 rano, za to wypróżniam się raz na tydzień... masakra, kupiłam LAxinat i suszone śliwki, mam nadzieję, że pomogą.

Ostatnia edycja:
aha..i moze ja sie wypowiem na temat badan prenatalnych wiec w polsce jest tak jezeli chodzimy do prywatnego lekrza to mozemy jest to zalecane ale nie musimy wykonac dwa usg genetyczne miedzy 11-14 i drugie miedzy 21-24 tyg ciazy...a jezeli chodzimy na nfz takiego badania miec nie bedziemy chyba ze wystepuje w rodinie jakies choroby lub mamy powyzej 35lat lub tak zadecyduje lekarz i takie badanie wtedy wykonujemy tylko ze skierowniem i tak jak tu bylo pisane przez lekrza ktory moze takie usg przeprowadzic...

a propo's jedzenia....ja jem jabłka bezopamietania- nie wiem czemu ale ciagle mam ochote jesc jablka- maz juz 4 worek przytargal ze sklepu- codziennie wraca z pracy a ja idz po jablka bo zjadlam- kg w jeden dzien:D a tak to jem w sumie normalnie, nie mam jakis szczegolnych zachciewajek ani mieszania pokarmow...no poza jedzeniem jablek i zagryzaniem ich paluszkai- ale to robilam zawsze bo smakuje wybornie:D

Pije tez wiecej! woda, soki, maslanki, woda, woda, woda, woda, czasem zimne melko, woda woda woda woda...jak wielblad na pustyni.....

aaa_anusia moja koleżanka poleciłaa mi świeżo wyciskane soki na zaparcia. Nie wiem czy to pomaga bo ja nie mam jeszcze takich problemów ale spróbowac zawsze można może akurat.

reklama
die perle----wow....az tyle jablek?? ja wogole ja jablkami nie prepadam wiec to dziwne ze wogole mialam na nie ochote:]

kate88--dzieki, napewno sprobuje,,,,,

Do góry