reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2013:)

a na zaparcia- to moze herbata z kopru wlskiego- taka hipp np- jak dla amluszkow sie podaje- albo zwykla ze sklepu zielarksiego:)

reklama
die_perle, u nas wskazaniem było zdiagnozowane, potwierdzone na piśmie nosicielstwo choroby genetycznej ojca dziecka. Na tej podstawie dostałam skierowanie na badania prenatalne. Wskazana była amniopunkcja. W 12.tygodniu miałam wykonane USG genetyczne (przezierność karkowa, pomiar długości płodu, długości kości udowej, odwód głowy, brzuszka, pomiar kąta twarzowego, ocena pępowiny i kilku widocznych wtedy narządów i kilka innych parametrów). USG trwało ponad 40 minut. Po nim pobrano mi krew na test PAPP-A.
W 15.tygodniu miałam wykonaną amniopunkcję, czyli pobranie płynu owodniowego, w którym pływają komórki złuszczone z płodu. Tutaj istnieje pewne ryzyko poronienia szacowane na 1%. U mnie było dodatkowe ryzyko w postaci łożyska umiejscowionego na przedniej ścianie macicy. Doktor musiał przebić się przez łożysko, co poskutkowało krwiakiem. Musiałam leżeć kilka tygodni.
Kolejne USG miałam mieć wykonane w 23.tygodniu, ale nie zdąrzyliśmy, nasze dziecko powiększyło Grono Aniołków.
W tej ciąży będę mieć również wykonane bezpłatnie USG genetyczne i testy z krwi. Jeśli wyjdzie coś nie tak to zdecyduję się na 100% na amniopunkcję. Tym razem będzie prościej, bo łożysko jest na tylnej ścianie...ufff.

Cześć,

co do USG w 12 tc to owszem bada się właśnie przezierność karku itd... jeśli wtedy wychodzi coś nie tak jest skierowanie na dokładniejsze badania... moja koleżanki miały PAPPE robiona a dwie amniopunkcje i wszystkie urodzily zdrowe dzieci.
ja to usg mam na 29 marca :)

Ja tez za jabłkami nie przepadam...ale Groszek najwidoczniej je uwielbia:p

Paulina bardzo dzikeuje za infomacje! trzymam mocno kciuki za Ciebie i Malenstwo!

ja chodzę częściej siku ale na szczęście w nocy nie muszę wstawać. W dzień za to piję dużo wody, ciągle mam wrażenie, że chce mi się pić. Piję też dużo bo miałam już 2 razy piasek na nerkach i boje się, żeby w ciąży mi się nie powtórzyło. Muszę poprosić mojego lekarza żeby mnie skierował na badania z krwi na nerki. Co do jabłek ja lubię i jem ale nie jakoś dużo. Ostatnio zauważyłam, że wypróżniam się co 2 dni a wcześniej chodziłam codziennie :(

Jeśli nie ma poważnych chorób w rodzinie, mama ma mniej niż 35 lat albo ginekolog nie podejrzewa niczego złego w zwykłym USG, to takie badanie jest po prostu dla świętego spokoju i większość wychodzi dobrze, dzieciaki są zdrowe. Czego sobie i Wam Kochane życzę;-)

dzaga-- ja w poprzedniej ciazy z synkiem od kad tylko byl sezon na nie jadlam po dwa mega wielkie codziennie maz to tylko jak z pracy wracal to pod pachami arbuzy taszczyl.....sa pyszne no i nie tucace bo to sama woda....a moj maksiu jak je jadlam to tak mnie kopal ze szok zreszt uwielbia je i teraz bo w lecie jak widziaal arbuza to wyciagal raczki i piszczal zeby mu dac!!

oj dzaga ale masz zachcianki :-D a tu na arbuzy tyle jeszcze musisz poczekać. A ja się nie mogę doczekać wizyty... a ona dopiero za 2 tygodnie

reklama
ja poki co jemtez melony..alternatywa dla arbuza jakby:p

a czy wy tez tyle pijecie? ja sie czuje jak smok wawelski momentami- pije i pije i pioje i pije...i ciaglem spragniona

Do góry