reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2013:)

Oj dziewczynki… moja córcia ma chyba AZS :( co jakiś czas pojawiały jej się (mało) suche plamki na brzuszku..+ to zapalenie pieluszkowe w 1 mcu życia..a teraz parę dni temu totalnie ją wysypało..wiec ja wycofuje typowe alergeny..zostawię tylko mleko do kawy ..ale unikam: jajek, czekolady, truskawek, itp.. Serce mi sie kraja, bo tydzień temu zjadłam koktail : trusawki z bananem i myślę ze to po nim.. co mi do łba strzeliło:/ Malutka się już troszkę drapie..
Myję ją co 2 dni w Emolium i mam maści cholestarolowe z apteki (nie wiem czy one dobrze działaja… intuicja mi coś mówi że chyba powinnam zmienić krem..)-kremuję parę razy dziennie…wietrzę jej pokój i staram się utrzymać porządek..czy wiecie co mogę jeszcze robić?
MAm OGROMNA nadzieje ze to tylko uczulenie na truskawki na nie AZS.. ale nie wiem po jakim czasie w takim wypadku krostki powinny zniknąć..to są skupiska takich maluteńkich czerwonych krostek..tworzą one takie suche plamy.. a przy szyi są same czerwone krostki wszędzie...
Moja siostra przez peirwsze 2 lata cierpiala na skazę białkową, wiec wiem jak to jest wychowywać alergika :( aż się łzy do oczu cisną.. wiadomo że są gorsze rzeczy ale w tym akurat wypadku czuję się okropnie winna…
IMG_5285.jpg
mam próbkę z apteki kremu Emolium..może jego spróbuję..Podobno produkty tej firmy są wyspecjalizowane dla takich przypadków..te maści cholestarolowe w ogóle nie wprowadzają poprawy..

Załączniki

• IMG_5285.jpg
    IMG_5285.jpg
    16,3 KB · Wyświetleń: 54
Ostatnia edycja:
reklama
Ojej, współczuję :( Nie wiem co jeszcze może pomóc. Dawid miał buzię w takich krostach i całą głowkę zresztą, ale na ciele nic nie miał. Dostaliśmy receptę na jakąś robioną maść wtedy, twarz smarowaliśmy 1x dziennie a głowkę 2x i zeszło po krótkim czasie. Super maść. Niestety nie jestem w stanie podać składu, bo był tak nabazgrany, że ani na recepcie, ani na ulotce z apteki nie dało się odczytać :( Wiem, że podstawą była natluszczająca gliceryna. Może to u was to reakcja na proszek/Twoją dietę/płyn do kąpieli itp. Trzymam kciuki, żeby to nie było AZS.

ojoj, biedny Maluch. U nas wlasnie oilatum/emolium byly w uzyciu caly czas (dla Sary). Potem jeszcze delikatna masc sterydowa (na recepte), bo drapala sie w koncu do krwi. (masc sterydowa pomogla). Minelo jej jak skonczyla 2 latka. Nie wiemy na co byla uczulona - odstawione miala mleko i pprzetwory, mieso, jajka, gluten, czekolade...Chyba nie musze mowic jak wygladala jej dieta - za to nauczylam sie bardzo zdrowo gotowac :)

Najlepiej chyba isc do dermatologa, na pewno pomoze. i czesto wietrzyc skore.NO i mozna w kisielu/krochmalu kapac - zagotowac make ziemniaczana w wodzie az sie zrobi kisiel i to do wanny. Tylko uwazaj, bo latwo sie tym oparzyc. Jak zostana Ci w wannie grudki to mozna nimi dziecko myc jak gabka, tylko musisz sie upewnic ze juz nie sa gorace.

A Zu wczoraj na czerepie juz miala kapelusz...na szczescie, bo ja wrocilam z rozowym nosem i czolem ;) dzisiaj tez lecimy zaraz na dwor.

Martoocha: Małe biedactwo...ja niestety nic nie doradzę, bo nie miałam z tym problemem do czynienia, ale widzę, że Dziewczyny już napisały co nieco! Nie rób sobie wyrzutów sumienia...skąd mogłaś wiedzieć...Trzymam kciuki, żeby o nie było AZS no i szybkiej poprawy dla Malutkiej !!

Dzieki kochane- zrobię jak piszecie.. na razie poczekam i zobaczymy czy po eliminacji typowych alergenów u mnie, skóra malutkiej sie poprawia...

A tą maścią sterydową to za często nie można smarować nie?

Martoocha tak jak napisała Charlene- kąp ją w krochmalu. Masz pewność że nie ma w nim nic, co by mogło ją uczulić, a jak to nie pomoże to próbuj z cięższym kalibrem. I w żadnym razie nie rób sobie wyrzutów, matka też człowiek i ma swoje zachcianki, więc my Cię rozgrzeszamy z tych truskawek ;)
Charlene ja młodego smaruję filtrem 50+, ale osłaniam go od słońca parasolką. Nie wyciągam go z wózka na spacerach, bo najzwyczajniej lubię łazić, a targać go na rękach nie mam siły. Odkąd mieszkamy u teściów to taka sierota się z niego zrobiła że szok, tylko rączki i rączki, sam nie poleży. Czekam z niecierpliwością aż będzie trochę sztywniejszy i będzie potrafił siedzieć, bo leniowi turlać się nie chce na brzuch z pleców, a najchętniej to by podziwiał świat z naszych rączek. Patrząc na jego ślimacze tempo to usiądzie pewnie za pół roku :)
Aga Agi to fajną masz pracę, z ludźmi, ale nie na tej zasadzie co ja nie lubię. Super.

U nas grzeje ostro, a wczoraj na placu zabaw dziecko chodziło w kombinezonie zimowym i polarowej czapie :/ Szok, dzieci wyletnione a ten mały jak esikomosek...

martOocha nie miej wrzutów sumienia, skąd mogłaś wiedzieć, a dodawać nowe produkty trzeba, nie można żyć ciągle na tym samym. Mój Kuba miał bardzo podobną wysypkę plus mocno czerwone policzki plamy miał na całym ciele, okazało się że to od kapusty kiszonej. Dostał wtedy hydrocortizon ale w tabletkach i clemastinum też w tabletkach i po dwóch dniach przeszło...Maść cholesterolowa jest na suchą skórę w wysypce nie pomoże

Carla u nas też dziś piękne słoneczko, na razie tylko 7 stopni, ale z upływem dnia myślę, że będzie cieplej

My na 11.30 idziemy do lekarza, nic Kubie nie przechodzą te kupy, niech dają skierowanie na podstawowe badania...Będę walczyć o swoje, chociaż wiadomo jak to jest z lekarzami...

Kuba kolejny dzień z rzędu wstaje o 6 rano, a na 7.15 mam budzik nastawiony i jak na złość, ja muszę wstawać, a on w tym czasie jeszcze dosypia, noż z dzieckiem

Dziękuję w imieniu Filipka za życzenia urodzinowe

Ostatnia edycja:
Agitatka - Dawid też tak wstaje, czasem dociągamy jakoś do 7, ale rzadko. On potem dosypia, ja już nie, ale to i tak lepiej niż przez ostatni tydzień, gdzie wstawał wyspany ok 4 i bawić się chciał, wtedy to już w ogóle jak zombie chodziłam do południa zanim się rozruszałam. Za to zasypia ok. 19 na noc i mam wieczór dla siebie :) Dziś spał ciągiem 11 h :)
Z racji pierwszego dnia wiosny robię sobie WAGARY :D Zostawiam młodego mamie i jadę odwieźć siostrę na pociąg i połazić po sklepach ;)

Agitatka umknęły mi urodziny, przepraszam!! wszystkiego najlepszego dla Filipa!! ja kiedyś od lekarki Neli dostałam skierowanie na krew i mocz, później zobaczyłam że bylo ono PŁATNE!! Idę do pediatry na nfz normalnie i takie cyrki, cholera by wzięła tych dziadów!
Agnes miłych wagarów :) Wczoraj Tomek przymierzał ze mną ciuchy, niech się uczy od małego że z kobietami chodzi się po sklepach bez marudzenia, a co :)

Laski ma kóraś z Was konto godne polecenia w bzwbk?? Ono faktycznie jest za darmo? Myślę nad zmianą banku bo moje obecne konto zaraz się przekształci w inne, płatne i tak szukam czy czegoś fajniejszego nie ma (mam w credit agricole). żadne mbakni nie wqchodzą w rachubę.

reklama
Wiesz co Carla, ja mam od czasów gimnazjum konto w Banku Spółdzielczym, bo do stypendium mi było potrzebne, a na wiosce wiadomo - wyboru banków nie ma, więc padło na ten i ostatnio dostałam ofertę z tego właśnie banku, nazywa się Darmowe konto młodzieżowe i jest faktycznie za zero (tu masz linka do mojego banku w Ełku - Darmowe konto młodzieżowe – Bank Spółdzielczy w Ełku). Aż nie wierzyłam i napisałam do banku maila, babka do mnie zadzwoniła i wytłumaczyła jak jest (a to znajoma z tego wioskowego banku, więc na pewno by kitu nie wciskała, tym bardziej, że mam u nich płatne konto, więc co by jej zależało?) i wszystko jest w nim darmowe - prowadzenie, karta, wypłaty z wszystkich bankomatów, przelewy internetowe, słowem wszystko :) Tylko pewnie oprocentowanie marne ;) Zbieram się, żeby zmienić, choć jeszcze pewnie póki mam zasiłek wypłacany to nie będę się w to bawić, do października jeszcze pociągnę na tym. A Ty ten sam rocznik co ja, więc my jeszcze młodzież :D

Do góry