reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2013:)

Ja tylko odpiszę na szybko Persefonie, a reszcie jutro :) żebym nie zapomniała hehe :) jak zamierzasz pracować na zlecenie to możesz sama sobie opłacić składkę w ZUSie przez bodajże ostatnie 3 miesiące i będzie Ci przysługiwał od ZUSu płatny urlop macierzyński. Jak coś to mogę Ci dokładniej dowiedzieć o co chodzi.

reklama
hej :)

I jak tam dziś samopoczucie moje ciężarówki :-)

ja mam umowę na czas nieokreślony, jestem tylko ciekawa czy premie wliczają mi się do średniej???

aleksiel witaj :D

Witam dziewczyny.

Ja mimo, że jestem na L4 to czas tak szybko mi ucieka, że nawet nie wiem kiedy dzień się już kończy. Już nie mogę doczekać się wiosny.

dzemo jak też najpierw byłam na duphastonie, teraz lekarz kazał mi przejśc na luteinę.

Pannacota, Rajani mam nadzieję, że jakoś się ułoży. Ja sie zastanawiam co będzię jak skończy mi się macierzyński. Już teraz jestem na L4 i do końca ciąży do pracy już nie wrócę. Poźniej macierzyński. Jeszcze rozważam czy 5 czy 10 miesięcy. No i zastanawiam sie czy później nie wręczą mi "laurki". Ale może to i dobrze, bo przy obecnej sytuacji w firmie, byłaby to pewnie kwestia czasu.

pietrucha będzie dobrze.

nnatalie mnie piersi bolały na samym początku. Teraz to tylko czuję są pełniejsze, trochę nabrzmiałe. Najlepiej wyglądam jak zdejmę stanik i założe koszulkę. Sutki ciągle sterczą, a cycki wiszą aż do pasa. Koszmar:baffled: Gorzej ma mój mąż, patrzeć na to nie może, bo nakaz utrzymania celibatu.

fifronka
zdrówka dla Was!

Villa dobre z tym cycaniem na porodówce!:-D

lussia ja też się zastanawiam. Ale znając życie pewnie stawke zasadniczą. NIe pamiętam jak to było przy Kubie. Tylko wtedy to ja grosze zarabiałam...

A, oczywiście witam nowe mamusie!

Muszę trochę ogarnąć siebie i dom, bo po 14 wyjazd do lekarza. Kuba już mi jęczy, że kakao chce...

Kamea jeśli po macierzyńskim napiszesz podanie o przejście na część etatu (co najmniej 1/4) to jesteś chroniona przed zwolnieniem przez rok. Możesz poprosić np o 9/10 albo inny dziwny ułamek etatu jeśli Ci zależy na podobnych zarobkach. Pracodawca ma prawny obowiązek rozpatrzyć to podanie pozytywnie.

Oczywiście prawo nie chroni przed sytuacją gdy firma jest likwidowana.

Lussia, niestety z wyliczeniami ZUSu nie pomogę bo nigdy nie miałam premii... Najprościej jest zadzwonić do ZUSu, dostaniesz informacje u źródła.

Cześć,
ja dosłownie na sekunde pozniej Was doczytam ...
ja byłam na usg
smiley.gif
dzidziuś rozwija się prawidłowo ma 15mm i wiekowo odpowiada terminowi czy z OM 8tc skończony
laugh.gif
są rączki i główka a nogi troche się schowały ale oczami serca było widać
laugh.gif

Kamea jeśli po macierzyńskim napiszesz podanie o przejście na część etatu (co najmniej 1/4) to jesteś chroniona przed zwolnieniem przez rok. Możesz poprosić np o 9/10 albo inny dziwny ułamek etatu jeśli Ci zależy na podobnych zarobkach. Pracodawca ma prawny obowiązek rozpatrzyć to podanie pozytywnie.

Oczywiście prawo nie chroni przed sytuacją gdy firma jest likwidowana.

Lussia, niestety z wyliczeniami ZUSu nie pomogę bo nigdy nie miałam premii... Najprościej jest zadzwonić do ZUSu, dostaniesz informacje u źródła.

Ja mam to szczęście,że pracuję w korporacji więc moimi wypłatami zajmuje się firma ;) Zus omijam szerokim łukiem. W pierwszej ciąży miałam tylko 100% podstawy, bo premie dostawałam na umowę zlecenie, a teraz powinny mi się wliczyć,bo mam je w umowie o pracę i jak prosiłam o zaświadczenie o zarobkach to miałam wyliczoną średnią razem z premiami i one nie były wyodrębnione tylko w jednej całości - więc mam nadzieję,że wyjdę na tym ok :)

Kamea chyba warto skorzystać z całego roku płatnego. A na jak długo masz umowę? bo jeśli na czas NO to nie mają prawa Cię zwolnić przez 3 miesiące po powrocie do pracy :)

aleksiel witam i życzę szczęśliwych tygodni min 38 :-)
villandra8 będzie dobrze, jest jeszcze troszkę czasu i na porodówkę pójdziesz z wolnymi piersiami ;-)
lussia samopoczucie dziś fatalne. Ledwo córcię ubrałam i zaprowadziłam do przedszkola :dry:
Wliczają premię. Pamiętam jak dostałam pierwszą wypłatę to byłam w szoku pozytywnym :-)
Kamea też mi się już wiosna marzy :-). Ciekawa jestem czy ja wrócę jeszcze do pracy czy na L4 mnie zostawi?!
Dżaga cieszę się, ze wszystko w porządku

Dzien dobry dziewczyny:)

Pospalam dzis do 9:30...chyba wiosna idzie....bo ja tak dlugo nie sypiam chyba ze zmiana pogody sie szykuje...moj kot tez swiruje strasznie- skacze biega fikolki robi- wariatka:p

Dzieki za slowa wsparcia i otuchy- pomyslam sobie ze skoro lekarka powiedziala ze jest dobrze to jest dobrze- nie moze mnie przeciez oklamywac! wiec jest dobrze i koniec!

Wiecie z ta praca ciezka sprawa- ja nie pracuje, ale moj maz ma swietna prace wiec nie mam stresu zwiazanego z pieniedzmi, niemniejdnak rozumiem ze utrata pracy i to w syt. kiedy ma przyjsc malenstwo na swiat jest napewno niekomfortowa- ale mysle ze bedzie dobrze- teraz czasy neispokojne- ale jak ktos chce pracowac to praca jest- i mysle ze Wasi mezowi zadbaja jak trzeba o rodzinke:)

Fifronka zdrówka dla Eluni i dla Ciebie(Was) uwazaj na się- bo masz cenny ładunek:)

Villa tez sie sumialam z cyckami na prodówce:) kurde ja myslam ze mam duze cycki- ale Ty to juz przesadzilas:p a wiecie ze u mnie cycki ani nie rosna ani nie maleja- zawsze sa takie same- nie wazne czy tyje czy chudne czy w ciazy i czy karmie? ksztalt tez sie nie zmienia- mam takie dwie kule :p i lubie je...chociaz moj maz chyba bardziej:D

Nnatalie mnie tez nie bola cycki w ogole- na pocztaku bolay tak zboku- jakby tam gdzie wezly chlonne i sutki swedzialy- teraz juz nic- tylko sa wlasnie tak jakby pelniejsze- ale rozmiar sie nie zmienil- troszke zyl wyszlo i moze brodawki troszke wieksze sa? no ale to naprawde nieiwelkie roznice...no cycki sa tylko takie jakby twardziejsze :D na dzis kolezanka na innym forum pytala co na bolace i nabrzmiale piersi i dziewczyn y polecily oklady z kapusty:) ponoc najlepsze:)

Lussia- ja jak pracowalam w polsce mialam wliczane wszystkie premie zawsze - wiec chyba to norma ze sie je wlicza? ale mnie tez firma rozliczala bezposrednio.

Aleksiel witaj! gratulacje i bedzie dobrze!!!! tylko pozytywne myslecie tutaj mamy miec!!!

i juz zapomnialam komu jeszcze chcialam odpisac...masakra- w glowie dziury:p

reklama
lussia umowę mam na czas nieokreślony. Właśnie wolałabym iść na 10 miesięcy macierzyńskiego. Pamiętam jak przy Kubie serce mi pękało, że muszę zostawić w domu wcześniaka.

Dżaga dobre wieści przynosisz, cieszę się :)

deli jakby mi poczyli średnią z premiami to bym całkiem pozytywnie się ucieszyła :)

Do góry